Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, Türkiye'nin yıllık ihracatında 100 milyar dolar hedefine 1 milyar 100 milyon dolar kaldığını bildirdi. Satıcı, son 5 yılda uygulanan ekonomik programla mali piyasaların sağlamlaştığını belirterek, “Şimdi sıra reel sektörde” dedi.
TİM Başkanı Oğuz Satıcı ağustos ayı ihracat rakamlarını açıklamak üzere Balıkesir Marmara adasındaki mermer ocaklarında düzenlenen basın toplantısında konuştu. Satıcı son dönemde küresel piyasaların çalkantılı dönemden geçtiğini belirterek, Türkiye'nin ekonomisindeki yüksek cari açık ve dış ticaret açığının kırılganlığını artırdığını ifade etti. Sanayiciler olarak 60. hükümetten eksik noktaları tamamlayıp ekonomideki kırılganlığı gidermek için üretici sektörlerin güçlendirilmesini istediklerini söyleyen Satıcı, “Cari açığın çözümü yüzde 98 döviz girdisi mermer gibi sektörlerde. Tarım ve hayvancılık gibi bazı sektörlerin özel desteklenmesi lazım” dedi.
Türkiye'nin riskli hedge fonları yerine risk sermayesi yatırım fonlarına dönmesi gerektiğini söyleyen Satıcı, bu tip uzun vadeli reel sektörü destekleyen fonları Türkiye ile ilgilendiklerini belirterek, bunların gelişmesini sağlayacak çalışmaların yapılmasını istedi. Bankacılık ve finans derinleşmesinden tatmin olmamış çevrelerin kriz telalığı yapması ve yüksek faizde kalmasını istemelerini kınadıklarını belirten Satıcı, “Yüksek faizin uzun dönemdeki tahribatını görmezden geliyor. Yanlış bir şeyler olduğunda sıcak paranın hepsi kaçınca mı anlayacağız” diye konuştu. Satıcı, bir soru üzerine de Merkez Bankası Başkanı olması durumunda daha proaktif bir politika izleyeceğini belirterek, “Sadece Londra ve New York'u dinleyerek hareket etmek yerine onların da bizi dinlemesini sağlardım. Biz dünyadaki gelişmelere göre ihracat hedefini değiştiriyor muyuz” diye konuştu.
Türkiye'nin kendi değerlerini iyi kullanması gerektiğini ifade eden Satıcı, “Yüksek karın karşılığı her zaman yüksek risktir. Sadece yüksek riski alanlar yanında üreticiler ihracatçılar da düşünülmeli. Merkez Bankaları sadece faize para yatıranların bankası değil” şeklinde konuştu. Geçen 5 yılda uygulanan makro ekonomik programın kendilerinin de bilgisi dahilinde uygulandığını söyleyen Satıcı, “Bu program bize rağmen yapılmadı hedef mali piyasaların güçlendirilmesiydi. 5 yıl boyunca bu programın bize dayattığı zorluklara katlandık. Şimdi sıra Türkiye'nin reel piyasalarını reel sektörü güçlendirmekte” ifadelerini kullandı. Satıcı “Buna karşı çıkanlara babamız da olsa ortağımız da olsa tepki veririz” dedi.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde demokrasinin tezahürü olarak Abdullah Gül'ün seçildiğini söyleyen Satıcı, “Cumhurbaşkanlığı makamı dış siyasette de büyük öneme sahip. Yeni cumhurbaşkanının Türkiye'nin ticari ilişkilerini geliştirmesi adına adımlar atacağını umuyoruz” dedi. Satıcı, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oylamalara katılan MHP ve DSP'yi kutladı.
100 milyar dolara 1,1 kaldı
Satıcı'nın açıkladığı rakamlara göre İlk sekiz aydaki ihracat yüzde 24,44 artışla 66 milyar 832 milyon dolara, son 12 aylık ihracat da yüzde 22,66 oranındaki artışla 98 milyar 900 milyon dolara ulaştı. Ağustos ayında en fazla ihracat yapan sektör 1 milyar 458 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon oldu. Bunu 1 milyar 348 milyon dolar ile otomotiv 1 milyar 23 milyon dolarla demir çelik takip etti. Tarım ve hayvancılık sektörü ağustos ayında yüzde 27,27 oranında artarak 883 milyon dolar olurken bu alanda en fazla artış yüzde 61,32 ile fındık, yüzde 56,82 ile yaş sebze ve meyvede oldu. Tütün POgfve tütün mamulleri ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre azalma gösterdi. Sanayi sektöründe ise en fazla artış yüzde 44,73 ile halı sektöründe gerçekleşti.
Mermer potansiyelinin yüzde 1'i kullanılıyor
Saraylar Belediye Başkanı Güner Yavuz, Marmara mermeri denize adaya isim verdiğini belirterek, buradan çıkan mermerlerin Roma, Bizans ve Osmanlı Döneminde kullanıldığını hatırlattı. Yavuz'un verdiği bilgilere göre 1 milyon 200 bin ton civarında mermer üretiliyor 800 bin tonu Yunanistan, Suriye, Bangladeş, Çin, İsrail gibi ülkelere ihraç ediliyor. Mermer pasoları kalsit tesislerinde kullanılarak pasalar ekonomiye kazandırılıyor. Bu tesislerin üretimi 1 milyon ton, boya gibi katkı maddesi olarak kullanılıyor. Rıhtımda iki vinç kuruldu 10 bin tonun üzerinde gemilerin yanaşabilmesi için ilave tesisler yapıldı. Eksikliklerin giderilmesi için ihracatçı birliklerinin ve devletin desteğine ihtiyaç var. Dünyadaki en büyük mermer rezervlerine sahip anıtsal en büyük antik eserler ve Osmanlı dönemindeki büyük eserlerde kullanıldı. Tüm tarihi inşa eden yapıcı miras olarak kendini gösteriyor. Yunanca parlak taş anlamına gelen Marmaros, hem adaya hem de daha sonra bölgeye adını verdi