28. İstanbul Kitap Fuarı açıldı

Fuar 8 Kasım'a kadar açık kalacak.

Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde yurt içi ve yurt dışında 550 yayınevinin katıldığı 28. İstanbul Kitap Fuarı açıldı. Sivil toplum kuruluşlarını da buluşturacak fuar, 8 Kasım'a kadar açık kalacak. Açılış töreninde konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner, devletin ders kitaplarını ücretsiz dağıtmasının yüzlerce kitapevinin kapanmasına neden olduğunu savundu.

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından Beylikdüzü'ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuarın açılış törenine Uluslararası Yayıncılar Birliği Başkanı Herman Sprujit, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner, TÜYAP Kitap Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan ve Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Tüzüner, devletin ders kitaplarını ücretsiz dağıtmasından ve korsandan yakındı. Gelecek nesillerin kaliteli eğitim alabilmesi için kitabın ve buna bağlı olarak yayıncılık mesleğinin önem kazandığını ifade eden Tüzüner, sektörün içinde bulunduğu durumun ümit vermediğini söyledi. Devletin ücretsiz ders kitabı uygulamasını sosyal devlet anlayışı içinde olumlu bulduğunu anlatan Tüzüner, "Bu uygulamada devletin kitapevlerini devre dışı bırakan politikası Anadolu'da okul çevrelerinde yüzlerce kitapevinin kapanmasına, sektöre bağlı yan kuruluşlarda işsizliğe neden olmuştur. Sektörün en önemli gelir kaynağı Bakanlığın belirlediği satış fiyatı üzerinden yaklaşık 600-700 milyon TL'lik bir değer sektör içinde dolaşamaz hale gelmiştir." dedi.

Tanıtım amacıyla da olsa yardımcı ders ve eğitim araçlarının okullara sokulmaması, 100 temel eser uygulaması ve dağıtım sorunlarının da sektör için endişe verici olduğunu belirten Tüzüner, "Yayıncılığın gelişimini tehdit eden korsan yayınlardır. Yaptırım ve fiziki önlemlere rağmen korsanın önü alınamamıştır. Piyasada satılan kitapların yüzde 50'si korsan. 2009 Ocak ayından bu yana ele geçirilen 3 milyonu aşkın bandrolsüz kitabın değeri 140 milyon 354 bin TL." diye konuştu.

Okurlara korsan kitap almamaları konusunda çağrıda bulunan Tüzüner, bu konuda duyarlılık gösterdiği için İstanbul Valisi Muammer Güler ile Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'a teşekkür etti.

Yurt içi ve dışından 550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunu buluşturacak olan fuarda, uluslararası etkinliklerin yanı sıra, söyleşi, panel, şiir dinletisi, atölye ve çocuk aktiviteleriyle birlikte 297 etkinlik yer alacak. Fuarda bu sene ilk kez açılan Uluslararası Salon'da 27 ülkeden 62 yayıncı ve editör yer alacak. Yurt dışından söyleşi ve imza günü için 51 yazar fuara konuk olacak. Fuarın bu yılki onur yazarı ise şair, çevirmen ve tiyatro eleştirmeni Cevat Çapan oldu.

Öğrenci, öğretmen ve emeklilere girişin ücretsiz olduğu fuara giriş ücreti 5 lira olarak belirlendi. Fuar, 8 Kasıma kadar açık kalacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Yükseltilmiş Zeminler: Modern Yapılarda Fonksiyonellik ve Estetik Çözüm
Zor Zamanlarda Okunacak Dualar ve 1 Saatte Geri Getirme Duası
Ankara Psikolojik Danışmanlık Merkezi Hangi Alanlarda Hizmet Veriyor
Afyon Tel Örgü, Afyon Panel Çit ve Afyon Beton Direk: Altyapı Güvenliğinde Yenilikçi Yaklaşımlar
Kayseri’de Yangın Güvenliği ve Yangın Söndürme Sistemleri