30 milyon kişi fişleniyor

Polisin yetkilerini arttıran ve itirazlara neden olan parmak izi uygulamasının 30 milyon kişiyi kapsadığı ortaya çıktı

TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen teklife göre, kapsama giren yaklaşık 30 milyon kişinin parmak izleri 80 yıl boyunca saklanacak.

Telefon dinlemesini hakim ve savcı kararının dışında bırakabilecek madde ise düzenlemeden çıkartıldı. Poilisin, rektör ya da dekanın çağrısı olmadan da üniversiteye girmesinin önü açıldı.

30 MİLYONLUK ARŞİV Komisyondaki görüşmelerde emniyet yetkilileri ve Prof.Dr.İzzet Özgenç, yeni düzenlemeyle birlikte parmak izi alınacak kişilerin sayısının 30 milyonu bulacağını söylediler. Buna göre, polis şu kişilerin parmak izlerini alacak:

"Her çeşit silah ruhsatı, sürücü belgesi, pasaport veya pasaport yerine geçen belge almak için başvuruda bulunanlar; başta polis olmak üzere, genel veya özel kolluk görevlisi ya da özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilenler; Türk vatandaşlığına başvuruda bulunanlar; sığınma talebinde bulunanlar; veya gerekli görülmesi halinde, ülkeye giriş yapan diğer yabancılar; gözaltına alınanlar."

POLİS:1, HUKUK:0 Düzenlemeyi isteyen kurumlar arasında mutabakat olmadığını ifade eden CHP Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, teklifin kabul edilmesinden sonra, "Görüşme sonunda maçın sonucunu ilan ediyorum. Polis Devleti:1, Hukuk Devleti:0" dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Mehmet Nuri Saygun, düzenlemenin fişleme anlamına geldiğini savunurken, bu düzenlemenin olay yeri ve suçla ilgili olmadığını söyledi. CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç da hedef kitlenin çok geniş olmasından yakındı.

AVUÇ İZİNE RET Bazı komisyon üyeleri ve güvenlik güçlerinin, parmak izinin yanında "avuç içi izinin" de alınmasına yönelik önerileri kabul edilmedi.

ÜNİVERSİTEYE POLİS GİRECEK AKP’li Recep Özel’in imzası ile teklifte önemli bir değişiklik yapıldı. Polis ve Jandarma, eğitim ve öğretim özgürlüğünün sağlanması için her derece eğitim ve öğretim kurumlarında önleme araması yapabilecek. Böylece polis, rektör ya da dekanlardan izin almadan üniversitelere girecek, içeride, dışarıda ve kapılarında ön arama yapacak.

TELEKULAK ÇIKARILDI AKP Isparta Milletvekili Recep Özel'in verdiği önergeyle, polisin istihbarat faaliyetlerinde bulunurken her türlü teknik imkandan yararlanması ile elde edilen istihbari bilgilerin delil olarak kabul edilemeyeceğine ilişkin madde, tekliften çıkarıldı.

ZOR KULLANMA YETKİSİ Zor kullanmadan önce, ilgililere direnmeye devam etmeleri halinde doğrudan doğruya zor kullanılacağı ihtarı yapılacak. Ancak direnmenin mahiyeti ve derecesi göz önünde bulundurularak, ihtar yapılmadan da zor kullanılabilecek. Değişikliğe göre, polis, kişileri ve araçları durdurabilecek. Polis, durdurduğu kişi üzerinde veya aracında silah veya tehlike oluşturan diğer bir eşya bulunduğu konusunda şüphelenirse tedbir alabilecek. Jandarma ve polisin durdurduğu araçların görünmeyen kısımlarını da arama izni verilmesi önerisi ise öneri kabul edilmedi.

İKİ TOKAT ATANI VURMA YETKİSİ Jandarma, valinin toplumsal olaylarda güvenliğin sağlanması için TSK’dan yardım istemesi halinde askerin de polis yasasından kaynaklanan yetkileri kullanmasını istedi. Bu öneri de kabul görmedi. AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, silah kullanma yetkisinin sınırlanmasını isteyerek, "İki tokat atıp kaçan kişiyi durdurması için polise vurma yetkisi veriliyor" dedi.

hürriyet


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Dental Acil Durumlarda Aeratörün Önemi Nedir?
Ahşap Merdiven İle Fark Yaratıyoruz
Yağ Değişimi Araç Performansını Artırıyor
Rot Balans Hizmetleriyle Araç Güvenliği Artıyor
BMW Servisi ile Aracınızda Üst Düzey Hizmet