Selma Şenol'un haberi
İki yıl önce konuta yönelik taleple fırlayan fiyatlar yüksek faizler, seçim belirsizliği derken gevşeme eğilimine girdi. Bursa dışındaki dört büyükşehirde mayısta konut fiyatı yüzde 1.3 ile yüzde 6.3 oranında geriledi.
Emlak piyasalarında 2 yıl önce yaşanan talep patlaması nedeniyle fırlayan konut fiyatları gevşeme eğilimine girdi. Referans Emlak Endeksi (REE) mayıs ayında Bursa dışındaki dört büyük şehirde konut fiyatlarının ortalama yüzde 1.3 ile yüzde 6.3 oranında gerilediğini ortaya koydu. Durgunluğun gerekçesi olarak da yüksek faiz ve fiyatlar, seçim belirsizliği ve mortgage yasasının orta gelir grubunun beklentilerini karşılamaması gösteriliyor. Century 21 Seta ofisi gayrimenkul danışmanı Nejat Kuduğ, kredi faizlerinin yüksekliği nedeniyle kredilere eski talep olmadığını, elinde parası olanların ise alacakları konutu bir danışman edasıyla incelediklerini söyledi. Kuduğ, "Alıcılar artık daha nazlı. Satıcılar hala direniyor ama onlar da piyasa koşullarına razı olacaklar" dedi.
Reha Medin Emlak Hizmetleri Genel Müdürü Nabi Cücük Toplu Konut İdaresi (TOKİ)'nin belli bölgelerde uygun fiyatlı konut üretmesinin aynı bölgedeki yüksek fiyatlı projeleri etkilediğini belirtti. Nabi Cücük "Orta üst gelir grubuna yönelik çok sayıda konut var ama talep yok. Bu durumda yüksek olan fiyatlar geri geliyor" dedi.
En fazla düşüş İzmir'de
Bileşim International tarafından hazırlanan REE çalışması, seçim ve mortgage gibi belirsizlikler nedeniyle durulan emlak piyasalarında konut fiyatlarının gevşeme eğilimi gösterdiğini ortaya koydu. En fazla düşüş ise yüzde 6.3 ile İzmir'de yaşandı. İzmir'de metrekare birim fiyatı bin 377 YTL'ye indi. İstanbul'da nisan ayında ortalama 2 bin 89 YTL olan metrekare birim fiyatı, mayısta yüzde 1.3 gerileyerek 2 bin 61 YTL'ye indi. Ankara'da düşüş yüzde 3,5 oranında gerçekleşti. Başkentte satılık konutların metrekare birim fiyatı bin 211 YTL'den bin 169 YTL'ye indi. Fiyatların yüzde 2,1 oranında gevşediği Antalya'da metrekare fiyatı bin 81 YTL'den bin 58 YTL'ye düştü. Büyükşehirlerde tek istisnayı oluşturan Bursa'da ise konut fiyatları yüzde 2,8 yükseldi ve metrekaresi bin 107 YTL'ye çıktı.
Century 21 Türkiye Genel Müdürü Ahmet Rauf Saatçi, son 7 aydır sektörde kendisini gösteren durgunluğun seçim tarihi belirlendikten sonra daha da arttığını açıkladı. Seçimlerden sonra piyasalarda bir hareketlenme olabileceğini öne süren Saatçi, ancak geçtiğimiz yıllardaki büyük hareketin beklenmemesi gerektiğini savundu.
Tüketici yüksek fiyata tepki gösterdi
Reha Medin Emlak Hizmetleri Genel Müdürü Nabi Cücük faizlerin yükselmesi ve yüksek fiyatlardaki arzın tüketiciye yansımasının farklı olduğunu ve tüketicinin de buna tepki gösterdiğini anlattı. Mortgage'in orta gelir grubuna yönelik beklentileri karşılamadığını ve bunun için beklenmesi gerektiğinin anlaşıldığını belirten Cücük, piyasalarda 2005 yılında gözlenen saldırının yerini beklemeye bıraktığını açıkladı.
İzmir'de faaliyet gösteren Century 21 Seta ofisi gayrimenkul danışmanı Nejat Kuduğ piyasaların yeniden hareketlenmesinin, orta gelirli ailelerin hem kirasını hem de kredi taksitlerini ödeyebilecek faizlerin geri gelmesine bağlı olduğunu söyledi. Bir ara yüzde 2'lere kadar çıkan faizlerin hanelerin ödeme kapasitelerini etkilediğini anlatan Kuduğ, piyasaların faize endekslendiğini söyledi. Kuduğ, "Mortgage çıkınca, herşey güllük gülistanlık olacak diye düşünüldü olmadı. Elinde az da olsa parası olanlar daha seçici olmaya başladı. Bu nedenle bir yıl önceki şişkin rakamlar sönüyor" dedi.
Yüksek fiyat beklentileri karşılanmadı
Colliers İnternational Danışmanlık Departmanı Sorumlusu Can Demiröz, piyasalarda satılan konutların lüks ve ona yakın konseptlerde olduğu için, insanların alım gücünün yeterli olmadığını açıkladı. Demiröz, "Aslında fiyatlarda düşüş yerine, yükselen fiyatlarda gerileme oldu demek daha doğru.
Yüksek fiyat beklentileri karşılanamayan firmalar, fiyat düşürmek zorunda kaldılar. O kalitedeki projeler için normal sayılacak fiyatlara geliyorlar" dedi.
Mayısta en fazla çıkan ve düşen ilçeler
REE'nin ilçeler bazındaki sonuçlarına göre ise, Bursa'da aylık bazda en fazla fiyat artışı yüzde 8,8 ile Nilüfer ilçesinde gözlendi. Nilüfer'de ortalama metrekare fiyatı bin 163 YTL'ye çıktı. Mudanya'da ise fiyatlar yüzde 9,8 oranında gerileyerek 901 YTL'ye indi.
İzmir Seferihisar'da ortalama yüzde 11,2 oranında artan fiyatlar 943 YTL'ye çıkarken, Çiğli ilçesi İzmir'in fiyatı en fazla gerileyen ilçesi oldu. Çiğli'de konut fiyatlarının metrekaresi yüzde 15,6'lık gerileme ile 914 YTL'ye indi.
Ankara'da metrekare birim fiyatı bin 4 YTL'ye çıkan Altındağ yüzde 14,8'lik artışı ile il genelinde en fazla yükseliş kaydeden ilçe olurken, fiyatların yüzde 9 oranında gerilediği Sincan metrekaresi 543 YTL'lik fiyatı ile en fazla gerileyen ilçe oldu.
Antalya'nın satılık konut fiyatı en fazla yükselen ilçesi yüzde 19,4'lik artışla Manavgat, en fazla düşen ilçesi ise yüzde 2,6'lik düşüşle Kepez olarak tespit edildi. Manavgat'ın ortalama metrekare birim fiyatı bin 504, Kepez'in 574 YTL olarak hesaplandı.
İstanbul ilinde ise satılık konutlarda en fazla fiyat yükselişi yüzde 13,4 ile Zeytinburnu'nda yaşandı. Zeytinburnu ilçesinin metrekare birim fiyatı bin 146 YTL'den bin 300 YTL'ye çıktı. Mayısta Silivri ve Tuzla gibi ilçeler ise nisan ayındaki spekülatif yükselişinin ardından hızla geriledi. Silivri'de metrekare fiyatı yüzde 36,3'lük düşüşle bin 252 YTL'ye, Tuzla'da yüzde 10,6'lık düşüşle bin 390 YTL'ye indi.
İzmir Seferihisar'da ortalama yüzde 10,1 oranında artan fiyatlar 943 YTL'ye çıkarken, Çiğli ilçesi İzmir'in fiyatı en fazla gerileyen ilçesi oldu. Çiğli'de konut fiyatlarının metrekaresi yüzde 18,5'luk gerileme ile 914 YTL'ye indi. Ankara'da metrekare birim fiyatı bin 4 YTL'ye çıkan Altındağ yüzde 12,9'luk artışı ile il genelinde en fazla yükseliş kaydeden ilçe olurken, fiyatların yüzde 11 oranında gerilediği Sincan metrekaresi 543 YTL'lik fiyatı ile en fazla gerileyen ilçe oldu.
Antalya'nın satılık konut fiyatı en fazla yükselen ilçesi yüzde 16'lik artışla Manavgat, en fazla düşen ilçesi ise yüzde 2,6'lik düşüşle Kepez olarak tespit edildi. Manavgat'ın ortalama metrekare birim fiyatı bin 504, Kepez'in 574 YTL olarak hesaplandı. İstanbul'da ise satılık konutlarda en fazla fiyat yükselişi yüzde 13,4 ile Zeytinburnu'nda yaşandı. Zeytinburnu ilçesinin metrekare birim fiyatı bin 146 YTL'den bin 300 YTL'ye çıktı. Mayısta Silivri ve Tuzla gibi ilçeler ise nisan ayındaki spekülatif yükselişinin ardından hızla geriledi. Silivri'de metrekare fiyatı yüzde 57'lik düşüşle bin 252 YTL'ye, Tuzla'da yüzde 11,8'lik düşüşle bin 390 YTL'ye indi.
Referans Gazetesi