Prefabrik villalar, hem şehir kaçkınlarının sığındığı huzurlu mekanlar hem de ucuz ev sahibi olmak isteyenlerin can simidi. İki haftada dikilen bu pratik, sevimli konutların sayısı her geçen gün artıyor.
Prefabrikin duvarları panel sistem olduğu için çivi yerine vida kullanmanız gerekiyor. Eviniz sökülüp başka bir yerde tekrar kurulabiliyor. Yapılarda tadilat yapmak da mümkün. Prefabriklerin yapımında kullanılan hiçbir madde insana ve çevreye zarar vermiyor. Tüm hammaddeler TSE şartlarına uygun. Dış görünümü Amerikan evlerini hatırlatan prefabrikleri her yere yaptırabiliyorsunuz. Eğer arsanız varsa şehrin göbeğine dahi bir tane diktirebiliyorsunuz mesela.
MALİYETLER
Prefabrik tek katlı 70 metrekarelik bir ev 17-20 bin YTL, çift katlı villalar ise 40-50 bin YTL civarında. Üstelik bu evler için belediyeden izin almak da kolay. Yalnız, konut kredisi verilmiyor. Bankalar, prefabrikleri ‘taşınabilir mal’ statüsünde tanımladığı için, tüketici kredisi veriyor. Arsasını ipotek edenler ise konut kredisi alabiliyor.
BELEDİYEDEN İZİN
Belediyelerden izin almak kolay. Hatta ruhsat çıkarma işlemleri daha ucuza mal oluyor. Fakat çoğu vatandaş kentin ortasındaki arsasını müstakil ev şeklinde değerlendirmek yerine müteahhit bir firmaya vererek birkaç daire sahibi olmayı tercih ediyor. Hal böyle olunca; prefabrik evlerin mekânı ilçelere, ormanlık arazilere, dağ ve bağlara doğru kayıyor.
DEPREME YÜZDE YÜZ DAYANIKLI
İstanbul’un Tuzla semtinde prefabrik yapı firmalarının çoğunu bulmak mümkün. Prefabrik konutları kendi üretip kendi satan üç büyük firma var. Firmaların sürekli yaptığı belli başlı ev modelleri var. Onlardan birini de seçebiliyorsunuz gönül rahatlığıyla. Tek katlı evlerin metrekaresi 200 YTL’ye gelirken villalarda fiyat 250 YTL’ye çıkıyor. Prefabrikte istediğiniz her değişiklik ya da lüks, size artı bir masraf çıkarıyor.
BİR HAFTADA HAZIRLANIYOR
Hayalinizdeki evin planı bilgisayar üzerinde çiziliyor. Firma prefabrikin konulacağı yere beton attırmanızı söylüyor. Siparişiniz 3-7 gün içinde hazırlanıyor. Bu esnada tabana atılan betonun kuruması lazım. Eviniz tıpkı bir yap-bozu andıran parçalarıyla koca bir tır içinde kapınıza getiriliyor. Eğitimli, profesyonel montaj ekibi yağmur, kar yoksa bir hafta içinde parçaları birleştiriyor. Elektrik ve su tesisatını kurup anahtarınızı teslim ediyor. Yalnız bir iki ayrıntı için sizin de kolları sıvamanız şart. Mesela; hanenizin zemin ve kalorifer döşemeleri, mutfak dolapları, elektrik, pis ve temiz su borularının dış bağlantıları, imar izni ve banyo döşemeleri size ait.
Nev-Yap, 22 yıldır yapı tasarım ve üretimi yapan Kartal Plast’ın prefabrik evler için kurduğu yeni bir firma. Taleplerin hatırı sayılır düzeyde artması Nev-Yap’ı 13 bin metrekarelik prefabrik üretim fabrikası kurmaya teşvik etmiş. Nev-Yap’ın İşletme Müdürü Hakan Durmaz, Türkiye’nin henüz bu özellikli yapılarla tanışmadığı, birkaç yıl içinde prefabrik ev sayısının yüzde yüzün üstünde artacağı kanaatinde.
BEYKOZ'DA ÖRNEĞİ VAR
Şener-Refiya Arslanyılmaz çifti Beykoz’un Elmalı Köyü’nde yaşıyor. Üç çocukları var. Bir ay önce taşınmışlar prefabrik evlerine. Evleriyle alakalı hiçbir şikayetleri yok. Bu evin Arslanyılmaz Ailesi için önemi büyük. Refiya Hanım hikâyelerini anlatıyor: “Eşim prefabrik yapı olmasını çok istiyordu. Çünkü 2005’te 17 yıllık yuvamız belediyenin evi yola dahil etmesiyle yıkıldı. 1,5 yıl kirada oturduk. Evimizin yıkılması bizi çok üzdü ama elden gelen bir şey de yoktu. ‘Prefabrik olsun. Yine sorun çıkarsa gittiğimiz yere söküp götürürüz’ dedik.” Beykoz Yangın İhbar Birimi’nde çalışan Şener Bey, üç gün boyunca ‘kendilerine özel’ bir mekanı planlamaya çalışmış fakat olmamış.
İKİ KATLI EV 40 BİN YTL'YE MAL OLMUŞ
Refiya Hanım ise bir saat gibi kısa bir sürede hayalindeki evi çizivermiş. Firma da istekleri üzerine prefabriği yapmış. 110 metrekarelik iki katlı ev 40 bin YTL’ye mal olmuş. Arslanyılmaz Ailesi çevrelerinden gelen ‘Bu evler dayanıklı değil, uzun yıllar kullanamazsınız’ uyarılarına kulak asmamış. Ev hanımı Refiya Hanım “İyi ki kimseyi dinlememişim” diyor bugün. Civardaki ilk prefabrik ev onlarınki. Hemen her gün yeni birileri evlerini görmeye geliyor. Varlıklı ailelerin yazlık için, orta kalem ailelerin de konut ihtiyacını gidermek niyetiyle evlerini ziyaret edip fotoğraf çektiklerini söylüyor Refiya Hanım.
Tuba Kabacaoğlu/Aksiyon