53 yıllık Gelir Vergisi Kanunu değişiyor

Loran Muratoğlu

 

Merhaba sevgili Şişli Gazetesi okuyucuları. Bu ay sizlere aşağıda belirttiğim başlıklar hakkında bilgiler vereceğim.
Yeni düzenlemeler
Tasarı; gayrimenkullerin hem kiraya verilmesinden, hem de satışından sağlanan kazançların vergilendirilmesi konusunda önemli değişiklikler içeriyor. 
Gayrimenkul sahibi olanları yakinen ilgilendiren 
yeni düzenlemelerin neler olduğunu sizler için araştırdık. Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı ve Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildikten sonra TBMM Başkanlığı'na sunulan Yeni Gelir Vergisi Yasa Taslağı pek çok önemli değişikliği beraberinde getiriyor. 
53 yıllık Gelir Vergisi Kanunu değiştirilirken, yeni hazırlanan taslakta 
Gelir ve Kurumlar Vergisi de birleştiriliyor. Yaklaşık 250 madde olan bu iki kanun basitleştirilerek 95 maddeye indiriliyor. Ekim ayında yasalaşması beklenen tasarıda dikkati çeken noktalardan biri de, 
gayrimenkul alanında yapılan yeni düzenlemeler. Yeni yasa tasarısı, gayrimenkul sahiplerine dönük ciddi değişiklikler getiriyor. Yeni yasa tasarısı kapsamında gayrimenkul kira gelirleri ve alım satım kazançlarının vergilendirilmesi konusunda yapılan önemli değişiklikler ise aşağıdaki gibi: 
Gayrimenkul satışına 
dair düzenlemeler
• Birden fazla konutu olanlar için evlerini 5 yıldan sonra sattığında sağlanan yüzde 100'lük istisna kaldırılıyor. Onun yerine kademeli istisna geliyor. Konutunu, 
2 yıldan sonra satanlar için %40, 
3 yıldan sonra satanlar için %50, 
4 yıldan sonra satanlar için %60, 
5 yıldan sonra satanlar için %75'lik bir istisna uygulanacak. Dolayısıyla artık vergi ödemeden konut satışı yapılamayacak. 
• Ancak ikamet için alınan tek konut satıldığında elde edilecek kazanç, gelir vergisinden istisna edilecek. Yani 5 yıl içinde satış yapıldığında ödenmesi gereken vergiden vazgeçiliyor. 
• Konut satışlarında enflasyona göre bir maliyet düzenlemesine gidilerek, maliyeti artırıcı harcamalarla ilgili düzeltmeler yapılacak. 
• Miras ya da bağış yolu ile edinilen gayrimenkullerin elden çıkartılması durumunda, bundan doğan kazanç değer artış kazancı olarak gelir vergisine tabi olmayacak.
 Kat karşılığı ya da hasılat paylaşımına dair düzenlemeler Yeni Gelir Vergisi Tasarısı'na göre, arsanızı kat karşılığı veya hasılat paylaşımıyla müteahhit firmaya verecekseniz dikkat etmeniz gereken üç konu var; 
• Edineceğiniz gayrimenkul 1000 metrekarenin üzerinde ise arsa sahibinin ticari faaliyete başladığı kabul ediliyor. Eğer üç yıl içinde gayrimenkulunuzu satmazsanız ticari faaliyetiniz bitmiş kabul ediliyor. 
• Bu paylaşımdan payınıza düşen gayrimenkul 500 metrekarenin altında ise korkacak bir şey yok. Ne ticari faaliyete geçmiş sayılacaksınız ne de gelir vergisi ödeyeceksiniz. Tabii bu metrekareler brüt üzerinden hesaplanacak ve denetime tabi tutulacak. 
• Hasılat paylaşımı modeliyle arsanızı müteahhit firmaya verdiyseniz yine ticari faaliyete başlamış kabul edilecek ve aylık, yıllık vergilere tabi tutulacaksınız. Kiralamayla ilgili düzenlemeler 
• Kira gelirleri için bir vergi güvenlik önlemi olarak uygulanan emsal kira bedeli düzenlemesi korunuyor. Ancak artık eşin anne ve babasının kullanımına bedelsiz olarak tahsis edilen konutlar için emsal kira bedeli üzerinden gelir beyan edilmeyecek. 
• Tasarıyla, kira gelirlerinde götürü gider uygulaması kaldırılmıyor ancak sınırlandırılıyor. (Mevcut kanuna göre kira gelirlerini beyan edecek olanlar, gider indirimi konusunda iki seçim hakkına sahip. Bunlar kira gelirlerinin gayrisafi tutarından gerçek giderlerini indirebilecekleri gibi, bu giderlerine karşılık olmak üzere kira gelirlerinden yüzde 25 oranındaki götürü gider tutarını indirebilirler.) 
• Yapılmak istenen düzenlemeyle; mal ve hakların kiraya verilmesinden elde edilen kazancın tespitinde hâsılattan gerçek giderlerin indirilmesi esas yöntem olarak belirleniyor. 
• Taşınmazların işyeri olarak kiraya verilmesinde kira tutarına bakılmaksızın götürü gider uygulaması kaldırılıyor. 
• Taşınmazların konut olarak kiraya verilmesinde belli bir hâsılat tutarının üzerinde gelir elde edilmesi durumunda götürü gider uygulamasına son veriliyor. 
• Konut kira gelirlerinde istisna uygulaması devam ediyor. Mevcut Gelir Vergisi Kanunu’na göre, konut kira 
gelirlerinin 3 bin 200 lirası gelir vergisinden müstesnadır. Bu istisnaya tasarıda da aynen yer veriliyor. İrtifak hakkı tesisinden elde edilen gelirler Tasarıda, irtifak hakkı olarak adlandırılan, gayrimenkul sahibinin taşınmazını bir başkasının kullanmasına müsaade etmesi durumuna dair yapılan düzenlemeyle mevcut yasal boşluk giderilmiş oluyor. 
Taşınmazlar üzerinde, başka bir taşınmaz veya üçüncü kişiler lehine süreli veya süresiz irtifak hakkı tesis edilmesinden elde edilen gelirler gayrimenkul sermaye iradı olarak tanımlanıyor Gayrimenkul hakkında tüm bilmek istedikleriniz için bize ulaşabilirsiniz.
Önümüzdeki sayıda yeni konularla görüşmek üzere, Saygılarımla...