İşyerinde “psikolojik taciz”, “baskı”, “yıldırma” ve “zor kullanma” anlamına gelen “mobbing” AKP hükümetiyle birlikte kamu kurumlarında daha da yaygın hale geldi. Belediyelerde çalışan ve muhalif kimlikleriyle tanınan memurlar “zorla” emekli edilmek istenirken, sağlık personeli, başhekim ve idareciler “geçici görevlendirme” tehditlerine maruz kalıyorlar.
KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Bedriye Yorgun, sağlık personelinin iş yoğunluğu, personel yetersizliği ve angarya işler nedeniyle sürekli baskıya maruz kaldıklarını belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “Vatandaşa güleryüzlü davranın” sözlerinin dahi sağlık kurumlarında baskı aracı olarak kullanıldığına dikkat çekti.
Yorgun, “Başhekimler ve idareciler kendilerini kamu adına çalışan birer memur olarak görmek yerine sağlık kurumlarının sahibi olarak görmeye başladılar. Hastaneler ise kamu kurumu değil işyeri, memurlar ise işçi olarak görülmeye başlandı. İdareciler, özellikle son dönemde, çalışanlarının ‘kapıkulu memur’ olmaları için her kademede baskı kurmaya başladılar. Baskılara karşı duran memurlar ise ‘geçici görevlendirmeler’, ‘görev değişiklikleri’ ile yıldırılmaya çalışılıyor. Memurların sendika tercihlerinden kaynaklı baskılar ise bunun en görünen örneği. İnsanlar psikolojik baskı nedeniyle ciddi hastalıklar yaşıyorlar ve bunların farkına bile varmıyorlar. Hemen hemen her işyerinde ve tüm kademelerde bu sorunlar yaygın biçimde var” dedi.
Sözleşmeli ve taşeron şirketlere bağlı çalışanların da baskı gördüğünü kaydeden Yorgun, “Senin iş güvencen benim iki dudağımın arasında”, “Ben seninle ilgili olumlu referans olmazsam sözleşmen yenilenmez, işini kaybedersin” sözleriyle sözleşmeli personelin de baskı altına alındığını söyledi.
Memurlar köpek barınağında çalıştırılıyor
KESK’e bağlı Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Kadri Kılıç, AKP iktidarının ikinci kez göreve gelmesinin ardından belediyelerde görev yapan memurlara yönelik “sendikasızlaştırma” ve “emekliliğe zorlama” yönünde baskıların arttığını belirterek, mobbing’in en son örneğinin AKP’li Fatih Belediyesi’nde yaşandığına dikkat çekti. Kılıç, bazı memurların emekli olmaları için Yedikule’deki köpek barınağına sürgün edildiklerini anlattı.
Sürgün edilenler var
TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, TMMOB’ye bağlı meslek odaları ve üyelerinin uğradığı baskı ile ilgili gazetemize yaptığı değerlendirmede, kamuda çalışan ve birliğe üye mimar, mühendis ve şehir plancılarının TMMOB’nin düzenlediği etkinliklere katılımını engelleyen uygulamalarla karşılaşıldığını ifade etti.
Soğancı, “Örneğin DSİ yönetimi, çalışanların TMMOB 2. Su Politikaları Kongresi’ne katılımını yasakladı. Çeşitli sempozyum ve kongrelerimizde tamamen bilimsel yaklaşım içerisinde sundukları bildiriler nedeniyle görevden alınan, soruşturmaya uğrayan ya da sürgün edilen arkadaşlarımız oldu” dedi.