İyice gerilemiş olan dolar için alım fırsatı mı, rekor seviyelerde olan altının akıntısına kapılıp gitmek mi?
Zor ve kesin hüküm verilmesi doğru olmayan sorular.
Şimdi birlikte bir beyin fırtınası yapıp olup bitenlerin ışığında kendimize bir yön bulmaya çalışalım.
Toplumumuz genelde Döviz (dolar, euro), altın veya TL olarak yatırım yapıyor.
Borsa Dünya yatırımcısı gibi Türk yatırımcısı için de eski cazibeli günlerini kaybetti. Belirsizliklerin olduğu bir dünyada borsada iyi para kazanma treni kaçtı gibi gözüküyor.
Bir tedirginlik yaşandığı aşikar. Acaba dolar 1 YTL’ye iner mi, yoksa işler tersine gidip 2YTL’ye çıkar mı?
Tahminlerin bir yana gerçek olan bir şey var. Dünyada dolar rekor seviyelerde düşük. Hemen her ülkenin para birimi karşısında değer kaybediyor. Belki de sınır ötesi operasyonu konuşmuyor olsaydık bizde de 1.17’nin çok altına 1.10’lara kadar gerileyebilecekti. Kanada doları bizim 1.17’lerde sabit kaldığımız zaman aralığında 0.99’dan 0.93’e kadar geriledi.
Doların şiddetle aşağı gelmesi, altın fiyatlarını son 27 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Grafikte altının fiyatının 1980’lerdeki seviyeyi yakalayıp hatta ötesine geçtiği çok net görülüyor.
2002’den itibaren dolar değer kaybettikçe altın uçmaya başladı.
O yıllarda kalkan tren yükünü doldurdu.
Yatırımcı dünyada dolardan kaçıp euro ya da altına gitti. Altının sene başından bu yana yaklaşık yüzde 30 kazandırması da bunu gösteriyor.
Bir bilgiyi daha sizinle paylaşmak istiyorum. Hemen aşağıda bir tablo görüyorsunuz. Çok çarpıcı verileri içeriyor.
Burada dolar ve altının 1971’den bu yana kıyaslaması var. Ne zamanki dolar kazandırmış, o zaman altın kaybettirmiş. Altınla dolar arasında ters orantı var. 1980-85 aralığında altın yüzde 55 kaybettirmiş, dolar bir o kadar kazandırmış. Yani insanlar ya altına ya dolara hücum ediyorlar. O zamanki konjonktür neyse ona göre hareket ediyorlar. Tablo bize, son 2 yılda altının dolara karşı açık ara önde gittiğini gösteriyor.
Piyasalarda en yüksek seviyelerde olanlar euro ve altın. Avrupa Merkez bankaları Perşembe günü toplanacaklar. Buradan euro daha da güçlü çıkarsa dolar geri gelecek demektir.
Doların büyük ölçüde hareketi euro’ya bağlı durumda. Euro ve dolar ilişkisi 2002’den bu yana euronun üstünlüğüyle devam ediyor. Yansıması bize de farklı olmuyor.
Özetle, doların hangi seviyelere gideceğini görebilmek için euro/dolar paritesini iyi takip etmek gerekiyor.
O halde karşımıza çıkan resim netleşiyor. Euro doları, dolar da altını etkiliyor, tetikliyor.
Altına mı, dolara mı yatırım yapacağını merak edenlerin bir gözünün euro’da olması gerekiyor.