Mine Akverdi'nin haberi
on yılların en tanınmış ismi kim? Tabii ki Paris Hilton. Çünkü o; genç, güzel, zengin ve de ünlü. Hilton Oteller zincirinin varisi, 60 milyon dolarlık bir servetin mirasçısı Paris. Ama onu asıl sansasyonel yapan yaşam tarzı. Verdiği çıplak pozlar, internette yayınlanan porno kaseti, partilerde sarhoş bir halde boy göstermesi, ehliyetsiz araba kullanmaktan hapse girmesi gibi sayısız aşırılık yüzünden o artık günümüzün 'skandallar kraliçesi.'
Ancak tek örnek değil. Daha 20'sinde şöhret ve paraya boğulan ve sonunda yoldan çıkan, kafasını kazıtıp, sorumsuzca yaşamaya başlayan pop star Britney Spears; Paris ile çılgın partileri dolaşırken anoreksiya, uyuşturucu bağımlılığı ve hapis cezasından payını alan Nicole Richie; İngiliz Kraliyet Ailesi'nin seçkin imajını sevgilisiyle sarmaş dolaş görüntülenip, barlarda sarhoş kavgalarına karışarak yerle bir eden genç veliaht Prens Harry; alkolik ve uyuşturucu bağımlısı olarak büyük ün yapan genç yıldız Lindsay Lohan; ikiz kardeşiyle daha 17'sinde 300 milyon dolarlık servete kavuşup, anoreksiya ve uyuşturucuya saplanan Mary- Kate Olsen... Hepsi aynı yolun yolcusu.
Tablo belli: Erken yaşta gelen para ve şöhret gençlere yaramıyor! Daha 20'sinde paraya boğulan gençler birer baş belası olup çıkıyor! Medya onları haber yapmaktan memnun olsa da aileleri hayli endişeli. Zira Paris Hilton'un 79 yaşındaki büyükbabası Barron Hilton, torununun hayatını tasvip etmediği için onu varisler listesinden çıkardı geçen hafta. Birçok zengin aile de, çocuklarının şımarık birer Paris Hilton'a dönüşmemesi için önlem almaya girişiyor. En popüler çözümse 'anti-Paris Hilton' eğitim kampları!
SERVET NASIL YÖNETİLİR?
ABD, California'da zengin gençlerin sahip oldukları büyük serveti nasıl yönetecekleri ve hayatlarını nasıl hedefliyor çünkü en az 100 milyon dolarlık serveti olan ailelerin çocuklarını kabul ediyor. Buradaki eğitimin bir farkı ise mali, psikolojik ve sosyolojik derslerin yanında çocuklara 'sokakta limonata sattırmak' gibi deneyimler de yaşatmak.
Kampın eğitmenlerinden Ellen Perry 'Bol para insanlara hiç deneyim yaşamadan birçok şeyi elde etme imkanı veriyor' diyor ve ekliyor: 'Anne-babalar çocuklarına büyük olanaklar sunarak onlara iyilik ettiklerini sanıyor ama yanılıyorlar.' Perry'ye göre; deneyimler yaşamadan büyüyen çocuklar asla olgunlaşmayı başaramıyor. Dahası çalışmaya ihtiyaç duymayan bu gençlerde motivasyon ve öğrenme hissi de hiç gelişmiyor. 'Hayata dair en temel bilgilerden bile yoksunlar' diyen Perry uyarıyor: 'Anne-babalar çocuklarını paraya boğup şımartarak onları mutlu etmiyor; aksine lanetliyor!'
5 zengin çocuktan 1'i depresyonda
Columbia Üniversitesi'nden psikoloji profesörü Suniya Luthar'ın yaptığı bir araştırma son yıllarda artan 'problemli zengin gençler' sendromunu 1980 sonrası zenginlerin ciddi biçimde artmasına bağlıyor. Çünkü eskinin zenginleri geçmişten gelen köklü servetlere sahip, asil kan taşıyan aileler iken, bugünün zenginlerinin büyük çoğunluğu bu serveti sonradan ve büyük bir hızla elde edenlerden oluşuyor.
Yeni zengin ebeveynler kendi çektikleri sıkıntıları çocuklarının çekmemesi için onları paraya boğarken, kendileri gibi başarılı olmaları için de üzerlerinde ciddi bir baskı uyguluyorlar. Araştırma, zengin çocuklarının, varoş çocuklarıyla aynı ölçüde isyankar ve kuralları ihlal etmeye meyilli olduğuna da dikkat çekiyor. Varoşlarda bu eğilim silaha sarılma, kavgalara karışma, çetelere katılma şeklinde kendini gösterirken zengin çocuklarında da aile ve arkadaşlarından çalma, aşırı derecede alkol ve uyuşturucu kullanma gibi davranışlarla ortaya çıkıyor.
Bu iki uç grubun ortak eğilimler göstermesinin altında ise aynı sebep var: Anne-baba ilgisinin eksikliği. Zira zengin çocukları genellikle dadılara veya yatılı okullara teslim ediliyor. Araştırma zengin çocuklarının beşte birinin klinik anlamda depresyonda olduğunu da belirtiyor. İstatistiklere göre Amerika'da multimilyoner ailelerinin servetini teslim almaya hazırlanan 4 milyon zengin çocuk bulunuyor.
Akşam