Aslanlara süper stad

TOKİ tarafından gerçekleştirilen, Seyrantepe'de Galatasaray Kulübü'nün kullanımına verilecek yeni stad için Eren Talu Mimarlık ve HOK Sportif'in sunduğu proje...

TOKİ tarafından gerçekleştirilen, Seyrantepe'de Galatasaray Kulübü'nün kullanımına verilecek yeni stadın yapımı ile halen Ali Sami Yen Stadı'nın bulunduğu alan üzerine “kentsel sosyal altyapı alanları” yapılmasına ilişkin ihalede, projeler ve mali teklifler sunuldu.

Eren Talu Mimarlık, ihaleye ünlü HOK Sportif Mimarlık ile birlikte katılıyor. HOK, daha önce yaptığı Arsenal Emirates Stadı, (yeni) Wembley Stadı, Lizbon Benfica Stadı ve Wimbledon Merkez Kortu gibi projeleriyle tanınıyor. İhalede Eren Talu tarafından verilen teklife göre TOKİ'ye oldukça kârlı olan 111 milyon 111 bin 111 YTL pay ödenmesi öngörülüyor.

Galatasaray'ın Seyrantepe'de yapılacak yeni stadı, 52.000 seyirci kapasiteli, çok amaçlı, çatısı açılır-kapanır tipte olacak. Toplam 4.500 araçlık otoparkında, 3.000 araçlık bölüm de kapalı olacak.

İhale şartnamesine göre stadyum 720 gün içinde tamamlanarak, yüklenici tarafından Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne (GSGM) teslim edilecek. Daha önce yapılan protokol gereği, yeni stadın mülkiyeti GSGM'ye, kullanım hakkı ise 49 yıllığına Galatasaray Spor Kulübü'nün olacak. Galatasaray, 2009-2010 sezonunda maçlarını yeni stadında oynayabilecek.

Dünyaca ünlü dev spor tesislerinde HOK imzası var

HOK'un imza attığı projeler arasında Arsenal Emirates Stadyumu, Wembley Stadyumu, Lizbon Benfica Stadı, Ascot Hipodromu, Wimbledon Merkez Kortu ve O2 Arena'nın yanı sıra Lansdowne Road Stadyumu'nun yeniden yapılandırılması da yer alıyor.

İngiltere, Avustralya ve Amerika'daki üç ana ofiste faaliyetlerini sürdürmekte olan şirketin diğer bazı uluslararası projeleri arasında ise; Avustralyadaki Suncorp Stadyumu, Telstra Stadyumu, San Francisco'daki SBC Parkı ve Çin'deki Nanjing Spor Parkı bulunmaktadır.

İŞTE GALATASARAY İÇİN TASARLANAN YENİ STAT

Eren Talu Mimarlık ve HOK tarafından Seyrantepe için planlanan stadyum, 52.000 seyirci kapasiteli, üstü açılır-kapanır çatıya sahip olacak. Planlanan stat, aynı zamanda dünyanın en hafif çatısına ve en basit çatı kapanma mekanizmasına sahip. Çatıda bulunan toplam 14 modül tek tek veya aynı anda kapatılabiliyor. Bunun en büyük faydası, dünyanın tanınmış dev çatılara sahip statlarında yaşanan çatı arızalarının önlenmesini sağlayacak olması. Hafif çatı böyle bir sorunu ortadan kaldırıyor.

Dünyanın diğer büyük statlarında bulunan kapalı çatıların aksine planlanan yeni statta ışık geçirebilen şeffaf çatı sayesinde çimleri hergün ışık görebiliyor. Ayrıca çimler hem servis katından (yerden) hem de seyirci katından yatay düzeyde hava alıyor. Bu sayede çimler çok sağlıklı bir şekilde gelişiyor ve "arena" tarzı üstü çelik kaplı stadyumlara göre çok daha uzun ömürlü oluyor.

Yeni stat, "İngiliz modeli" olarak ifade edilen tribünlerin sahaya "en yakın" olduğu modele sahip. Aynı zamanda en kaliteli TV yayınının yapılmasına da olanak veren tribün düzeninde, bütün seyircilere 60 ile 90 derece görüş açısı veriliyor. Bu açılar, yeni yapılan Wembley ve Arsenal statları ile aynı kalitede.

Saha etrafında “birinci kuşak” olarak tanımlanan tirbünde 22.500 seyirci oturuyor. Orta bölüm (özel business koltukları) da stadı çepeçevre dönüyor ve bu bölümde 12.500 VIP koltuk bulunuyor. Ayrıca loca katında da 1.200 kişilik özel loca bölümü var.

Galatasaray'a özel soyunma odası

Planlanan statta, Galatasaray futbol takımı için 300 metrekarelik Wembley tipi özel soyunma odası tasarlandı. Buna ek olarak futbolcular için konferans salonu, ısınma odası, futbolcu restoranı, eşler ve çocuklar için kreş, oyun ve bekleme odaları var. Galatasaray'ın oynamadığı maçlarda kullanılmak üzere 2 yabancı takım için ekstra soyunma odaları da tasarlandı. Bu plana göre, Galatasaray soyunma odasını sadece kendisi kullanacak ve başka hiç bir takım bu soyunma odasına giremeyecek.

Stada gelecek takımlar, hakemler ve VIP misafirler özel bir yoldan, kimseyle karşılaşmadan girecekler. Özel yoldan stat içine girerek, soyunma odalarına veya localarına yine özel bölümlerden ulaşacaklar.

Galatasaray taraftarları “GS” logosundan tasarlanan özel yoldan gelecek

Planlanan stadın otoparkında 4.500 araç kapasitesinin tamamı üstü kapalı ve tribünlere hem asansör, hem de merdivenler ve yürüyen merdivenle çıkılabiliyor. Statta ayrıca VIP için 900 adet özel park yeri bulunuyor.

Stadın güney ucunda Galatasaray logosunundan oluşan (GS) dev bir yürüme rampası bulunuyor. Taraftarlar, “GS” logosunun içinden geçerek stada girecekler. Stat girişinde 84 adet turnike var ve stada girişler turnike başına saate 660 kişi şeklinde planlanarak giriş-çıkış kolaylığı da sağlanıyor. Tüm katlara asansörle ulaşılabilen plana göre, koridorlar da en az 120 cm genişliğinde olacak. Stat, 8 dakikadan az bir sürede boşalacak.

Yeni statlar kulüpler için gelir kapısı

Dünyanın her yerinde yapılmakta olan yeni statlar, kulüplerin yeni gelirler kazanmasına da fırsat sağlıyor. Bunlardan en iyi örnek olan Arsenal'in yeni stadının isim hakkının Emirates'e satılması İngiliz kulübüne büyük maddi olanakalar getirdi. Planlanan yeni statta, Galatasaray için de fırsatlar olacak.

Galatasaray tarafından kullanılacak konferans merkezi yılın 365 günü açık olacak. Ayrıca  statta, 2.000 metrekarelik spor ve fitness kulübü var. Bu kulüp, 2 kulvarlı ve 25 metreli bir havuz ve kaplıca alanı içeriyor. Kulübün en önemli gelir kalemlerinden biri olan ürün satışları için, Galatasaray kulübünün kullanımına 900 metrekarelik bir "megastore / lisanslı ürün" alanı ayrıldı.
 
Ayrıca, dünyanın tüm ünlü statlarında uygulanmakta olan “Stadyum Turu” için özel olarak tasarlanmış gişelerden stada giriş yapılarak, Galatasaray mağazasından başlayan özel gezi turu uygulanabiliyor.

Basın için üstün nitelikte tribüne sahip

Basın mensupları için 200 kişilik özel basın çalışma katı var. Stattan yapılacak canlı yayınlar için, UEFA ve FIFA standartlarına göre tasarlanan 30 kamera pozisyonu, maçların daha heyecanlı izlenmesini sağlayacak.

56.500 kişilik konser kapasitesine sahip

Planlanan yeni stat, 56.500 kişilik konser kapasitesine sahip. Eren Talu Mimarlık ve HOK tecrübesiyle, yeni stat yılın 365 günü yerel ve uluslararası misafirlere evsahipliği yapabilecek şekilde tasarlandı. Stadın içinde, etrafında 360 derece servis araçlarının dönmesine izin veren "ring yolu" bulunuyor ve bu yol ambulans, itfaiye, kulüp araçları gibi bütün kullanıcılara büyük bir kolaylık sağlıyor.

Özellikle engellilerin tekerlekli sandalye ile kullanılabilecekleri ve konser gecelerinde bay/bayan kullanımına göre değiştirilebilecek tuvaletler mevcuttur. Statta konser yapılması durumunda sahne stadın kuzey ucuna kurulacak şekilde tasarlandı.

Yeni statlar güvenlik standartlarını ileri taşıyor

Yeni statlara sadece mimari çizim olarak bakmak doğru değil. Avrupa'da da hızla yenilenen statlar, özellikle insanların güvenliğini daha iyi şekilde sağlayacak niteliklere de sahip oluyor. Galatasaray için Eren Talu Mimarlık ve HOK Sportif Mimarlık'ın tasarladığı yeni stat, bazı yönleriyle İngilziler'in prestij stadı olan ve yeni açılan Wembley'den daha iyi özelliklere sahip. Bu stat, üstü açılır-kapanır hafif ve ışık geçirebilen şeffaf çatı özelliği ile stadı çok daha verimli ve güçlü hale getiriyor.

Arsenal kulübünün HOK tarafından yapılan yeni stadı, isim hakkı, locaları, özel koltukları ve stadın içindeki kiralama alanları ile bu kulübün gelirlerini artırdığı gibi, şimdi Galatasaray da bu fırsata sahip.



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri

Hastaneler
Eczaneler
Kimse yenemedi yenemeyecek
İşte Türkiye'nin muhtemel rakipleri!
Böyle de takım ismi olur mu?