Anlaşmayla ilgili ortaya çıkan detaylara göre 7.9 milyar Euro’ya mal olacak projede yatırımın 4.5 milyar Euro’luk kısmı Türkiye’ye yapılacak. Tek seferde Türkiye’ye gelen en büyük dış yatırım özelliğini taşıyan projenin inşaatında ilk başlarda 5 bine yakın kişinin çalışması bekleniyor. Projenin ileri aşamasında ise istihdam 15 bin kişiye ulaşacak. 2010’da inşaatına başlanacak olan ve 2014’te tamamlanması öngörülen Nabucco Projesi’nde vergi gelirlerinden de en büyük payı alacak.
DAVUTOĞLU VE YILDIZ UYUMLU ÇALIŞTI
Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, anlaşma metninde hattan elde edilecek vergi gelirlerinin dağıtımında boru hattının o ülkeden geçen uzunluğunun kriter olması ilkesinin yer aldığına işaret ederek ‘Hattın 2 bin kilometresi Türkiye’den geçiyor. Vergi gelirinin de yüzde 60’ı Türkiye’de kalacak. Bu da yıllık 400-450 milyon Euro getiri anlamına geliyor’ dedi. Bu arada kimilerinin ‘hayal olarak’ nitelendirdiği projenin imza aşamasına gelmesinde Rusya’nın gaz hamleleri ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın ‘uyumlu çalışmasının’ etkili olduğu belirtildi.
İNDİRİMLİ GAZ 2014’TEN SONRA
Nabucco’yu imza aşamasına getiren süreçte Rusya Başbakanı Viladimir Putin’in tutumu etkili oldu. Rusya parasına ödemeyen Ukrayna’ya verdiği gazı hem 2007’de hem de bu yıl başında keserek Avrupa’yı gazsız bırakmıştı. Moskova ve Kiev arasında patlak veren gaz krizi Avrupa’yı zora sokunca Nabucco Projesi önem kazandı.
RUSYA'YA 'SANA KARŞI DEĞİLİZ' DAVETİ GİTTİ