Atatürk filmi geliyor

Atatürk'ü ve Cumhuriyeti anlatan yeni bir film geliyor..

Atatürk Araştırma Merkezi tarafından, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamını, Kurtuluş Savaşı'nı ve Cumhuriyet'in kuruluşunu anlatan film çekilmesi için hazırlıklara başlandı.

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof.Dr. Cezmi Eraslan, AA muhabirine çalışmayla ilgili bilgi verirken, mümkün olduğunca toplumun her kesimine Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'ni nasıl kurduğunu, milli mücadeleyi anlatma ve ulaştırma çabası içinde bulunduklarını söyledi.

Milli mücadele ve Cumhuriyet'e giden yolu anlatacakları görsel çalışma için hazırlıklarının sürdüğünü aktaran Eraslan, "Atatürk'ün İstanbul'dan Samsun'a, Havza, Amasya ve Erzurum'a, Sivas ve oradan Ankara'ya kadar uzanan, savaş dönemine ilişkin yaptığı her şeyi yerinde görsel, o güne ait hareketli görüntüleri ve arşiv belgeleriyle, belgesel diyebileceğimiz bir tarzda ve yarımşar saatlik bölümler halinde gençlere ulaştırmak istiyoruz" dedi.

Gençlerin Kurtuluş Savaşı'na ilişkin bilgilerinin yeterli olmadığı
görüşünü aktaran Eraslan, bu konuya ilişkin bir örneği de "Sakarya'da öğretim üyesi olan bir arkadaşım bana öğrencilerinin 'Sakarya Savaşı, Sakarya'nın neresinde oldu' diye sorduklarından bahsetti" sözleriyle verdi.

-"ÖĞRENCİMİZİN AYAĞINA GETİRME MECBURİYETİMİZ VAR"-

Öğrencilerin Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktalarından olan bu savaşı,
yokluk içinde verilen bu mücadeleyi iyi bilmediklerini ifade eden Eraslan, yapılacak çalışmanın amacını şöyle özetledi:
"Öğrencilerimizi o savaşların, mücadelenin geçtiği yerlere yoğunlukla
götüremiyoruz. O zaman oraları, bu mücadelenin geçtiği yerleri, en azından görsel ortamlarda, bu sınıflarda öğrencimizin ayağına getirme mecburiyetimiz var. Bir Sakarya Savaşı'nı anlatırken, orada çekilen o yoklukları, büyük mücadeleyi, fedakarlığı yerinde gösterebilmelisiniz. Orada yaşananları anlatabilmelisiniz.

Bu bahsettiğim çalışma, sırf akademik, kimilerine kuru gelebilecek bir çalışma olmayacak. Konunun uzmanlarına danışılarak, o süreçteki anekdotlar, fıkralar, hatıralarla bezenmiş bir şekilde, doğru bir tarih zemininde, ama vatandaşın, gençlerimizin aklında kalacak hususlarla bezeyip bir senaryo hazırlayarak bunu yapacağız.

Öyle tahmin ediyorum, ilköğretimin ikinci kademesi ve liselerde ders
malzemesi olarak da kullanılacak. Bunun ileride Atatürk, Türk İstiklal Harbi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin nasıl kurulduğunu bir film halinde ortaya koymak için de bir zemin oluşturacağını düşünüyoruz."

-"BİR ELİN PARMAKLARINI GEÇMİYOR"-

Atatürk ile ilgili ve Cumhuriyet'in nasıl kurulduğuna ilişkin film
çalışmalarının da yetersiz olduğuna işaret eden Cezmi Eraslan, "Dünyanın pek çok yerinde, mesela Amerika'nın Vietnam macerası üzerinde onlarca, yüzlerce film çekildi. Ancak, Türk İstiklal Harbi ile ilgili, Birinci Dünya Savaşı'nda insanlarımızın, atalarımızın yaşadıklarıyla alakalı bir elin parmaklarını
geçmeyecek sayıda film var" diye konuştu.

Bu boşluğu doldurmak gerektiğini dile getiren Eraslan, "Ama, bunu da
dolduralım derken, alelacele, gerçeklere tamamen uymayan birtakım şeyler de ortaya çıkarma yanlışına düşmeyeceğiz. İlmi temelde, ama vatandaşa ulaşacak şekilde, yani rafta kalmayacak bir iş ortaya koymak istiyoruz" dedi.

Eraslan, yaz döneminde akademisyenler tarafından çalışmaya ilişkin
metinlerin hazırlanacağını ifade ederek, daha sonra bu hazırlanan metinlerin bir araya getirilip kademeli olarak birleştirileceğini kaydetti.

Böylece bir "üslup birliğinin" oluşturulacağını belirten Eraslan,
"Arkasından da mahallinde profesyonel çekimlerle dün-bugün bağlantısını yapacağız. Bu çalışma, bir manada bu tarihin olması gerektiği şekilde hayata geçirilmesine de vesile olacak diye düşünüyorum" dedi.

Böylece yakın tarihin ana hatlarıyla ortaya konulabileceğini dile getiren Eraslan, şunları söyledi:
"Kastettiğim şu, bizde tarih; kronoloji bilgisi gibi, geçmişte olup
bitmiş, yaşanmış olaylar olarak değerlendiriliyor. Dün yaşananların bugünün şekillenmesindeki katkısı ve etkisi inkar edilecek seviyede değildir. Dünü bilip bugünü anlarsak bu, yarını şekillendirme hususunda da elimizdeki en önemli anahtardır. Anlattığımız süreçlerin geçtiği yerleri, yaşantıları, bugün ne durumda olduklarını, tarihi ve kültürel mirası ne ölçüde muhafaza ettiğimizi ya da edemediğimizi de bir tarih bilinci oluşturması amacıyla gençlerimize aktarmak istiyoruz.

İstiklal Harbi dönemine, Türkiye'ye ait, şehirlerimize ait bir çok
fotoğraf var. Türkiye'nin 1920'lerden itibaren nasıl bir değişim ve dönüşüm geçirdiğini de bu görsel malzemeyle öğrencilerimize aktarmış olacağız. 1920'lerde Atatürk'ün Anadolu'da bulunduğu yerlerdeki fotoğraflarını bu çalışmaların içine koyduğumuz zaman gençlerimiz vaziyeti zaten görüyor. Hem ülkenin, hem de dünyanın her tarafındaki gelişmelerden insanlar haberdardır. Bu gelişimi de doğrudan onlar
algılayacaklar. Bizim bunu söylememize gerek kalmayacak diye düşünüyorum.

Kurum çalışmalarının akademik birikimle en üst düzeyde desteklenmesi kaydıyla bu çalışmaları zamanında muhatabına ulaştırmayı düşünüyoruz."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

İyi Bir Haber Yazılımı Nasıl Olmalı
Ankara'da İmplant Tedavisi: Eksik Dişlere Kalıcı ve Doğal Çözüm
Denizli’nin En İyi Fizik Tedavi Doktorları ve Fizik Tedavi Hizmetleri
Yükseltilmiş Zeminler: Modern Yapılarda Fonksiyonellik ve Estetik Çözüm
Zor Zamanlarda Okunacak Dualar ve 1 Saatte Geri Getirme Duası