Basın Baskı Altında

Öymen: "Demokrasinin yaşatılmasının temel kurallarından biri basın özgürlüğüdür. "

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, demokrasinin yaşatılmasının temel kurallarından birisinin basın özgürlüğü olduğunu söyledi.

Öymen, Bursa Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Başkanı Nuri Kolaylı'yı ziyaretinde, demokrasinin yaşatılmasında tarafsız basının olağanüstü bir önemi olduğunu, basın özgürlüğü bulunmayan ülkelerde demokrasiden söz edilemeyeceğini belirtti.

Atatürk'ün, basının önemi çok iyi bildiğini ve kavradığını ifade eden Öymen, şöyle konuştu:

''Maalesef Türk basını Cumhuriyet tarihimizde çok partili rejime geçtikten sonra hiç örneği görülmemiş bir baskı altına girmiştir. İlk defa olarak seçim dönemine girdiğimiz bir aşamada Türkiye'deki en büyük basın kuruluşlarından biri şu ya da bu haklı ve haksız bazı hususlar vesile edilerek doğrudan devletin emrine geçmiştir. Bazı gazeteciler, köşe yazarları buna tahammül edemeyerek görevlerinden istifa etmişlerdir. Bugün devletin bordrosunda olan bazı basın yayın organları Türk basının önemli bir bölümü.''

"KALEMİNİ KIRAN AMA SATMAYAN GAZETECİLER''

Böyle bir dönemde yerel basının öneminin, her zamankinden daha büyük önem taşıdığına değinen Öymen, şöyle devam etti:

''Anadolu'nun her yerinde Türk gazetecileri görevlerini yüksek bir sorumluluk duygusuyla onurla, şerefle yerine getiriyorlar. Sedat Simavi'nin söylediği gibi kalemini kıran ama satmayan gazeteciler, bugün Anadolu'dadır. Anadolu, bugün kalemini kıran ama satmayan gazetecilerin görev yaptığı bir alandır. Bizim basının eleştirilerinden hiçbir şikayetimiz yoktur. Basın, yanlış gördüklerini tabii ki eleştirecek. Basın özgürlüğünden şikayet etmek hiçbir demokraside, hiçbir siyasetçinin aklına gelmemesi gereken bir konudur.''

''BASINA MALİ BASKI YAPILIYOR''

Öymen, Türkiye'deki gazete sahiplerinin, ülkedeki başka şirketlerin de sahipleri olduğunu belirterek, ''Türkiye'de basına büyük mali baskı yapılıyor. Gazete sahipleri de baskı nedeniyle gazetelerinin politikasını hükümet doğrultusunda yönlendirmeye çalışıyorlar'' dedi.

İlan politikası yoluyla da basına bir baskı uygulandığını öne süren Öymen, hükümeti eleştiren bazı televizyon kanallarına reklam verilmemesi için reklam şirketlerine baskı yapıldığını iddia etti.

Öymen, CHP olarak Anadolu basınını, Türk basınının çok önemli bir unsuru gibi gördüklerini belirterek özetle şunları kaydetti:

''Ne yazık ki Türkiye'de bazı köşe yazarları hiç söylemediğimiz şeyleri, söylemişiz gibi yazıyorlar. Hiç ifade etmediğimiz görüşlerin tam tersini ifade etmişiz gibi söylüyorlar. Görüşlerimizi çarpıtarak yazıyorlar.

Özellikle Avrupa Birliği, Kuzey Irak ve Kıbrıs konusunda hiç söylemediğimiz sözler bize atfediliyor. Bütün bunların arkasındaki en büyük sorumlu, basına bu yönde yayın yapması konusunda baskı yapan hükümet... Basın özgürlüğü gerçek anlamda sağlanamazsa Türkiye'de demokrasi yaşatılamaz. Demokrasinin yaşatılmasının temel kurallarından biri basın özgürlüğüdür. İşte bunu yapacak olan CHP iktidarıdır.''

CHP iktidarı döneminde bütün bunların değişeceğini ifade eden Öymen, iktidarlarında basının gerçek anlamda özgürlüğüne kavuşacağını sözlerine ekledi.

BGC BAŞKANI KOLAYLI

BGC Başkanı Nuri Kolaylı da Türkiye'de yerel basının desteklenmesi, bu konuda acil önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Anadolu'da çok zor şartlar altında görev yapan yerel basın kuruluşları bulunduğuna dikkati çeken Kolaylı, ''Bunların KOBİ statüsüne alınmaları ve teknolojik imkanlarının artırılması için destek verilmesi gerekiyor'' dedi.

Kolaylı, Devlet İhale Kanunu'nunda bir takım olumsuzluklar bulunduğunu da ifade ederek, bu olumsuzlukların bir an önce düzeltilmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti.



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri