BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE 103. SIRADAYIZ

SINIR TANIMAYAN GAZETECİLER ÖRGÜTÜNÜN YILLIK RAPORUNDA, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ AÇISINDAN 103. SIRADAYIZ

STG'nin basın özgürlüğü karnesine göre, Eritre 173'üncü, Kuzey Kore 172'nci, Türkmenistan ise 171'inci sırayı aldı. Yıllık rapora göre 170'inci sırada Burma, 169'uncu sırada Çin, 168'inci sırada Vietnam ve 167'nci sırada Küba bulunuyor. Basın özgürlüğü sıralamasında İzlanda ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi Lüksemburg ve Norveç izliyor. Sıralamada Türkiye, Ermenistan'ın ardından 103'üncü sırada yer alıyor. Türkiye'nin ardından 104'üncü sırada Maldiv adaları geliyor. Türkiye, geçen yıl 101'inci sırada bulunuyordu.

'SAVAŞLAR, EN BÜYÜK ENGEL'
Raporda ayrıca, savaşlar, basın özgürlüğünün önündeki en büyük engel olarak gösterildi. Rapora göre, Gürcistan ve Nijerya'daki savaşlar yüzünden bu ülkelerin notunda önemli düşüş görüldü. Bir önceki yıl 54. sırada yer alan Gürcistan, Ağustos ayındaki çatışmaların ardından 120. sıraya düşerken, yine bir yıl önce 87. sırada yer alan Nijerya ise bu yıl 130. sıraya geriledi.

Raporun sonuç bölümünde, ''basın özgürlüğünün önündeki en büyük engelin yoksulluk değil, savaş'' olduğu ifade edildi. Jamaika ve Kosta Rica gibi yoksul ülkelerin sıralamadaki yerine atıfta bulunulan raporda, bu ülkelerin, basın özgürlüğü açısından Fransa gibi bir ülkenin önünde yer aldığına dikkat çekildi.

ABD VE İSRAİL DÜŞÜŞTE
Raporda, basın özgürlüğü alanında yapılan reformlara rağmen Çin'in hala rejim muhaliflerini baskı altında tuttuğu ve hapis cezalarına çarptırdığı bildirildi. STG raporunda, demokratik sistemlerine rağmen çatışma bölgelerindeki olumsuz davranışları nedeniyle ABD ve İsrail'in sıralamadaki yerlerinin düştüğüne dikkat çekildi. ABD'nin bir önceki yıla göre 111. sıradan, 119. sıraya düştüğü belirtilen raporda, İsrail'in ise 103. sıradan 149. sırada gerilediği hatırlatıldı. Kenya'da seçimlerden sonra çıkan şiddet olaylarıyla birlikte basın özgürlüğü ihlallerinin devam ettiği belirtilen raporda, Irak, Pakistan ve Afganistan gibi ülkelerin yine basın özgürlüğü ihlalleri nedeniyle listenin sonlarında yer alamaya devam ettiği kaydedildi. Raporda, Çin, İran ve Zimbabve, gazeteciler için tehlikeli ülkeler arasında gösterildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Polis Malzemeleri'nde En Güvenilir Adres Safari Sepeti
İyi Bir Haber Yazılımı Nasıl Olmalı
Ankara'da İmplant Tedavisi: Eksik Dişlere Kalıcı ve Doğal Çözüm
Denizli’nin En İyi Fizik Tedavi Doktorları ve Fizik Tedavi Hizmetleri
Yükseltilmiş Zeminler: Modern Yapılarda Fonksiyonellik ve Estetik Çözüm