İstanbul Kuruçeşme'deki Armona Denizcilik A.Ş.'nin satın aldığı bina, Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün yaptığı suç duyurusu, mühür ve yapı tatil tutanağına rağmen 4 kata çıkarıldı. İstanbul Boğazı'nda, Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından tespit edilen 27 bin kaçak yapıya her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Özellikle son yıllarda, Boğaziçi İmar Yasası'na aykırı bir biçimde, "statik takviye" adı altında, binalar yıkılarak, "imar durumu varmış gibi" yenileri yapılıyor.
İNCELEME YAPILACAK
Bunların son örneklerinden birisi Armona Denizcilik'in yaptığı bina ile Hasan Çolakoğlu'na ait 169 ada, 4 parseldeki eski eser ve restitüsyonu olan binalar... 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan proje onaylatılarak yapılması gereken inşaatlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün verdiği ruhsatlarla yapılıyor. Ancak Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün verdiği, "yenileme, takviye" ruhsatlarına yapılan aykırılıkları ise bir türlü durdurulamıyor.
SABAH'a konuşan Boğaziçi Müdürlüğü yetkilileri, "Armona Denizcilik A.Ş.'nin yaptığı binayla ilgili yazılı tebligatlarımız, inşaatın mühürlenmesi ve suç duyurusunda bulunulmasına rağmen yapı büyük bir hızla inşa edildi. İnşaatın her safhasında gerekli yasal girişimlerimizi yaptık. Hasan Çolakoğlu'na ait 169 ada, 4 parseldeki tarihi binayla ilgili şikâyetler geldi. Bu konuda arkadaşlarımız inşaat mahalline giderek, gerekli incelemeleri yapacaklar" dedi.
İki katlı yığma binanın yerine çelik konstriksiyon veya başka bir yoğunluk artırıcı yapı yapılamayacağına dikkat çeken Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu ise şunları söyledi: "Boğaziçi, 2960 sayılı Boğaziçi Yasası'na göre, 'Eski eser olmayan hiçbir bina, yıkılıp yeniden yapılamaz. Metrekaresi büyütülemez. Nüfus yoğunluğunu artıracak hiçbir kat ilavesi yapılamaz' deniyor. Buna rağmen yapılanları izah etmek mümkün değil."