Sibel Hürtaş'ın haberi
Eski Med TV yöneticilerinin, İsviçre’deki bankalarda sakladığı safir koleksiyonuna, Belçika polisinin kara para operasyonu düzenlemesi üzerine el konulmuştu.
Belçika daha sonra büyük bir servet değerindeki koleksiyonun Hazine'ye kalması için İsviçre’den talepte bulunmuş, ancak İsviçre bunu reddetmişti. İki ülke arasında uluslararası soruna neden olan mücevher koleksiyonu, dava düşünce Roj TV’nin kasasına girdi.
Belçika ile İsviçre arasında soruna neden olan 50 milyon euroluk safir koleksiyonu Roj TV’ye kaldı. Brüksel Mahkemesi'nin, Med TV yöneticilerini, 'PKK’nın uyuşturucu ve haraçtan topladığı kara parayı aklamak suçundan' yargıladığı davayı dün düşürmesiyle, İsviçre bankalarında ele geçirilen bu mücevher koleksiyonu Roj TV’nin kasasına girdi.
İsviçre bankalarında ele geçirilen safir taşlar, 1996 yılında uluslararası bir operasyonu başlattı. PKK’nın bu dönem Brüksel’den yayın yapan kanalı Med TV’ye ait olduğu ortaya çıkan elmaslar için Belçika polisi 18 Eylül 1996 tarihinde 'Spoutnik' adını verdiği bir operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında Med TV ile PKK’nın büroları da basıldı. Yakalanan 17 kişi PKK’nın uyuşturucu ve haraçtan topladığı kara parayı akladıkları gerekçesiyle yargılanmaya başlandı.
TAŞLAR ULUSLARARASI SORUN OLDU
Sanıklar Brüksel Mahkemesi’nde yargılanırken, İsviçre adaleti de banka kasasındaki elmaslara el koydu. Ancak yüksek karatlı bu taşlar bir süre sonra uluslar arası sorun haline geldi. Brüksel Mahkemesi, elmasları İsviçre’den istedi. İsviçre, talepleri geri çevirerek elmasları Brüksel’e vermeyi reddetti. Brüksel, elmasları alabilseydi yargılama sonunda, paha biçilmez mücevherler kendi Hazinesine kalacaktı.
Brüksel Savcılığı, bunun için soruşturmayı daha da genişletmiş hatta 2000 yılında Abdullah Öcalan’ı İmralı’da sorgulamıştı. Brüksel’in tüm taleplerine rağmen, İsviçre Federal Mahkemesi son olarak 2001 yılında paranın bu ülkede kalmasına karar verdi. Bu durumda paranın kara para olduğunun ortaya çıkması halinde taşlar İsviçre Hazinesi’ne kalacaktı.
DAVA DÜŞTÜ
İsviçre’den istediğini alamayan Brüksel Savcılığı, bir yandan da paranın kaynağını araştırmaya başladı. Operasyonda tutuklanan Richard Adam, Erkan Ağbaba, Haydar Ağbaba, Aristos Aristidou, Ali Aslıyüce, Bruno Burzi, Rıza Erdoğan, Zeynep Gezik, İlhan Kızılhan, Hürriyet Özaslan, İbrahim Pekgöz, Roland Ponnet, Haluk Sayan, Zana Serin, Hikmet Tabak, Kazım Timurlenk ve Kemal Yücel’in “kara para aklama, adam kaçırma, haraç toplama, şantaj, sahte belge düzenleme ve uyuşturucu kaçakçılığı" suçlarından yargılanmasına başlandı.
Med TV'nin müdürü Haydar Ağbaba, para bulmak için ailesinin mal ve mülklerini sattığını, kendilerini destekleyen bazı insanların da bağışlarda bulunduğunu belirterek, kara para iddialarını reddetti.
Brüksel Mahkemesi nihai kararını dün açıkladı. Mahkeme, Med TV yöneticileri hakkında zaman aşımından beraat kararı verdi.
SANIKLAR ZENGİN OLACAK
Zamanaşımı kararı ile dava da düşmüş oldu. Böylece İsviçre de bankadaki elmaslar üzerindeki tedbiri kaldırdı. Şimdi Med TV’nin kapanmasının ardından Roj TV’yi kuran yöneticiler, uluslararası soruna neden olan elmasları alabilecekler.
Sanıklar, 6 tane mavi safir taştan oluşan 50 milyon euroluk taşlar üzerindeki tedbirin kalkmasıyla, servet değerindeki bu koleksiyonun yeniden sahibi olabilecekler.bir servet değerindeki koleksiyonun Hazine'ye kalması için İsviçre’den talepte bulunmuş, ancak İsviçre bunu reddetmişti. İki ülke arasında uluslararası soruna neden olan mücevher koleksiyonu, dava düşünce Roj TV’nin kasasına girdi.