Cemal Reşit Rey çehre değiştiriyor

1989’ da kurulan uluslararası boyuttaki tek kültür merkezimiz Cemal Reşit Rey Konser Salonu, yeni sezona yeni bir yüzle girecek.

Türkiye’nin en büyük ve uluslararası boyuttaki tek konser salonu olma özelliğine sahip Cemal Reşit Rey Konser Salonu yenileniyor. AA muhabirinin İstanbul Büyükşehir Belediyesinden aldığı bilgiye göre, 1989 yılında kurulan konser salonu, hizmete girdiği günden bu yana hiç bakım ve onarım görmedi. Kullanımdan dolayı aşırı derecede yıpranmalar meydana gelen konser salonunun sahne, sahne ve salon akustiği, salon düzeni, fuayeler, ısıtma ve havalandırma sistemlerinin yenilenmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürlüğünce yaptırılan Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun elektrik, elektronik, mekanik sistemlerin bakım onarımı ve mefruşatların yenilenmesi işine 19 Temmuz 2007 tarihinde başlandı. Orin Mühendislik Nakliyat İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine, açık ihale usulü verilen yenileme çalışması yaklaşık 4 milyon YTL’ye mal olacak.

Çalışma kapsamında salondaki koltuklardan halılara, ses düzeninden ısıtma-soğutma sistemlerine kadar pek çok ünite elden geçirilecek. Çalışmalar sezon açılışına kadar tamamlanacak, boya ve badana işlerinin de yapılmasıyla salon yeni sezona, yenilenmiş haliyle girecek.

Ünlü Türk bestecisi Cemal Reşit Rey’in adını alan kültür merkezinde, aynı isimle anılan 860 kişilik ana konser salonu, sergi ve resepsiyon amaçlı 4 fuaye ve kayıt stüdyoları yer alıyor. Sergi salonu ile fuayesi 786 ve 605 metre kare olan Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun teknik olanakları arasında 6 dilde simültane tercüme, 4 dilde kayıt, canlı yayın bağlantısı, 180 kanal ışık sistemi ve ses sistemi bulunuyor. Kendi bünyesinde senfoni orkestrası, Türk Müziği toplulukları ve bir big band bulunan salonda, çeşitli kültür sanat organizasyonları düzenlenmesinin yanı sıra diğer organizasyonlara da ev sahipliği yapıyor.


CEMAL REŞİT REY KİMDİR?


Konser salonuna adı verilen ünlü besteci Cemal Reşit Rey, 1904 yılında Kudüs’te dünyaya geldi. Sarayla yakın ilişkileri olan, son Osmanlı ailelerinden birinin oğluydu. Babası Ahmet Reşit Bey, o dönemde Kudüs’e mutasarrıf olarak atanmıştı. Cemal Reşit’in müziğe yeteneği o yıllarda ortaya çıktı. 5 yaşındayken ailece İstanbul’a geldiler. Burada bir yandan ilkokula giderken, bir yandan da piyano çalışmaya başladı. Galatasaray Lisesi’nde okumaya başladığı yıllarda babasının politik durumu nedeniyle 1913 yılında Paris’e taşındı. Ahmet Reşit Bey ve ailesi, savaş başladığında Cenevre’ye yerleşti. Cemal Reşit eğitimine burada Cenevre Konservatuvarı’nda devam ederken, normal lise eğitimini de sürdürdü. Konservatuvarın ustalık sınıfına kadar yükselen Rey, ancak 1919’da babası dahiliye nazırlığına atanınca İstanbul’a döndü. Daha sonra Cemal Reşit bu kez tek başına Paris’e eğitime gönderildi.

Cemal Reşit, cumhuriyetin ilanından iki ay önce Paris Konservatuvarından mezun oldu. Bu arada İstanbul Belediyesi Darülelhan’a (ilk konservatuvar) batı müziği bölümü açılmasına karar verilir ve henüz 19 yaşındaki hoca olarak Cemal Reşit çağrıldı.

Ankara ve İstanbul radyolarında uzun yıllar görev yapan Rey, yurt dışında sayısız konser verdi. Çok sesli Türk müziğini geniş kitlelere yaymak amacıyla, Türk halk müziği ezgilerinden yararlanarak, Lüküs Hayat (1933), Deli Dolu (1934), Saz-Caz (1935), Hava-Cıva (1937) gibi çok sevilen operetler besteledi. Bunların dışında konçertoları, senfonik şiirleri ve başka orkestra yapıtları da olan Rey, Onuncu Yıl Marşının da bestecisidir. Cemal Reşit Rey, 1985 yılında İstanbul’da vefat etti.



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri