Evet sadece 507 kişi kaldı... Türkiye'deki cezaevlerinin toplam kapasitesi 97 bin 969. Fakat şu anda cezaevlerindeki mahkum sayısı 97 bin 462... Yani 507 yeni mahkum daha cezaevlerine girdiğinde cezaevlerinde yatılacak tek bir ranza bile kalmayacak. İşte Cumhuriyet Gazetesi'nden Hülya Keskin'in haberi..
2007 yılında yaklaşık 82 bin olan bu rakam, toplam kapasitesi 97 bin 969 olan cezaevlerinin alarm verdiğini gösteriyor.
Tablonun ciddiyetinin farkına varan Adalet Bakanlığı, Balıkesir, Kırşehir, Kocaeli’nin de aralarında bulunduğu bazı illerde açılması planlanan cezaevlerinin inşasını hızlandırarak söz konusu cezaevlerini haziran ayında tamamlamayı planladığını açıkladı.
Cezaevlerinin neden dolup taştığını da Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2007 yılı asayiş raporu net bir şekilde açıklıyor. Rapora göre 2007 yılında ülke genelinde işlenen suç sayısının 593 bin 636 olduğu belirtilirken hakkında işlem yapılan kişi sayısının ise 444 bin 587’ye ulaştığı ifade ediliyor.
BEBEK PROJESİNE YARDIM |
Proje kapsamında çocuk bakımı ile ilgili her türlü yardımı kabul ettiklerini belirten Neftçi, projenin şimdilik kısıtlı bir alanla sınırlı kaldığını ve tüm duyarlı yurttaşlardan konu ile ilgili yardım beklediğini ifade etti. (İrtibat: 0532 324 56 72) |
Cezaevlerinin doluluk oranı Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamlarına ulaştı. 12 Eylül askeri darbesinden sonraki dönemde bile 79 bin olan hapisteki kişi sayısının 97 bine yaklaşması, sorunun ne derece büyük olduğunu gözler önüne seriyor. Bu rakam geçen yıl ise 81 bin 982 idi. Yetkililerin suç oranlarında düşüş yaşandığına dair açıklamalar yapmasına karşın bu açıklamaların tam aksini gösteren tabloya göre toplam kapasitesi 97 bin 969 kişi olan cezaevlerinde halen bulunan tutuklu ve hükümlü sayısının 96 bin 462’ye çıkması cezaevlerinin yakın zamanda yetersiz kalacağını gösteriyor.
İstanbul’da bulunan ceza infaz kurumlarında ise mayıs ayı itibarıyla 11 bin 411 tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Bu tutuklu ve hükümlülerden 9 bin 586’sını erkek, 622’sini kadın, 585’ini ise çocuklar oluşturuyor. Sorunun çözümünü sürekli olarak cezaevlerinin kapasitesinin arttırılmasında arayan Adalet Bakanlığı, kısa zaman önce Silivri 3-4-5-6-7-8 No’lu L tipi ve Açık, Maltepe 1-2-3 L tipi, Maltepe Çocuk ve Maltepe Açık, Rize L tipi, Oltu ve Metris 2 No’lu T tipi ceza infaz kurumlarını açtı. Tutuklu ve hükümlülerin nakledilmesi için yapılan cezaevlerinden Silivri Cezaevi’ne ise bazı nedenlerden dolayı henüz hiçbir kişi nakledilmiş değil. Açılan cezaevlerinin yetmediğini gören Adalet Bakanlığı, yapım aşamasında olan Balıkesir L Tipi, Silivri 1 No’lu L, Silivri 2 No’lu L, Kocaeli 1 No’lu T, Kocaeli 2 No’lu T, Kocaeli Açık, Bafra T Tipi, Kırşehir Açık, Tokat T Tipi, Osmaniye T Tipi Ceza İnfaz Kurumlarını haziran ayı sonuna kadar açmayı planlanıyor.
SUÇ EN ÇOK BÜYÜK KENTLERDE İŞLENİYOR
Açıklanan verilere göre, Türkiye genelinde suçların yüzde 42’si İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde işleniyor. Toplam sabıkalı sayısının ise 8 milyonu geçtiği Türkiye’de Adalet Bakanlığı Adli Sicil Bankası’na kayıtlı kişi sayısının 14 milyona ulaşması ise dikkat çekiyor. 2000 yılında çıkarılan af yasasından 28 bin 114 hükümlü ve tutuklu yararlanırken bunlardan 447’si tekrar suç işleyerek cezaevine geri döndü. Tahliyeler sonrası cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlülerin sayısı 49 bin 512 kişiye düşmüştü. Yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) tanıdığı olanaklara göre de 3 bini aşkın hükümlü, hapis cezasını, Necmettin Erbakan gibi evinde ya da çeşitli kamu işlerinde çalışarak çekiyor. 2.5 yıl önce devreye giren denetimli serbestlik uygulamasıyla 3 bin 25 hükümlü, cezasını kamu yararına çalışarak çekti. Hükümlüler 411 bin 374 saat kamu yararına ağaç dikim, bakım, onarım çalışmaları ve idari hizmetlerde çalıştı.