CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanabilmesine imkan sağlayan yasayı Cumhurbaşkanının veto etmemesi halinde Anayasa Mahkemesine gideceklerini açıkladı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de askerlerin sivil mahkemelerde yangılanmasına imkan sağlayan yasal düzenlemeyle ilgili olarak, 'Hukuka siyaset müdahale etmiştir ve bu nedenle Türkiye'de demokrasinin temeli olan hukuk, büyük bir darbe yemiştir' dedi.
Öymen, CHP Bursa İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin hukuk açısından çok zor bir sınavdan geçtiğini, diğer ülkelerde örneği pek görülmeyen konularla karşı karşıya kalındığını söyledi.
Birkaç gün önce 'Gece yarısı operasyonuyla mecliste yapılan yasa değişikliğinin' bunun tipik örneklerinden biri olduğunu ileri süren Öymen, bu yasa değişikliğinin kendilerinin ve hukukçuların tespitlerine göre Anayasa'ya açıkça aykırı olduğunu savundu.
Öymen, yasanın askeri yargı ile sivil yargı arasındaki yetki bölüşümü konusunda önemli bir değişiklik getirdiğine dikkati çekerek, bu değişikliğin Meclisin hiçbir komisyonundan geçirilmeden, doğrudan doğruya Meclisin tatile gireceği son günün gecesinde, gece saat 01.30'da bir emrivaki halinde önergeyle Meclise getirildiğini ve Meclisten geçirilme yoluna gidildiğini iddia etti.
Bunun hukuk ve Meclisin çalışma usullerine aykırı olduğunu öne süren Öymen, 'Biz bu metni Meclisin hiçbir komisyonunda görmedik. Avrupa'yla bağlantılı olduğu söyleniyor, biz bu metni Avrupa Uyum Komisyonu'nda da görmedik. O zaman niçin bunu getirmediniz de son gün, son gece, son dakikada bir önergeyle bu kadar önemli bir değişikliği öneriyorsunuz?' diye konuştu.
Öymen, Mecliste, buna benzer başka önemli yasa değişikliklerinin de yapılması gerektiğini, AB uyum reformları çerçevesinde mutlaka çıkarılması gereken 'Sendikalar Yasası'nın bunlardan biri olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
'Biz sorduk ilgili bakana 'Niçin bu yasayı bir türlü getirmiyorsunuz. Meclise getireceğiniz yasaların listesinde bile yok?' 'Efendim' dedi. 'Biz bu yasayı Meclise getirmeden önce ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerini alırız' dedi. Bu konuda, 'İşçi sendikalarıyla işveren kuruluşlarının onayını sağlayamadık, uyum sağlayamadık aralarında, onun için bunu erteliyoruz' dedi... Şu sırada AB uyumu ile ilgili olarak Meclisten çıkarmamız gereken en acil konu bu. Niye getirmemişler. Efendim ilgili kurumlar arasında uyum sağlanamamış. Peki bu konuda sağladınız mı? Yani bir konu işinize gelmeyince 'ilgili kurumlar arasında uyum sağlayamadık' diye Meclise aylarca getirmeyeceksiniz, işinize gelen konuda hiç kimsenin, onayı, mutabakatı, görüşü alınmadan hiçbir kurumun görüşü alınmadan bir emrivaki yaparak gece yarısı darbesiyle Meclisten yasa çıkaracaksınız. Yok böyle şey. Demokrasilerde böyle şey olmaz. Yangından mal kaçırır gibi kanun çıkartmak olmaz.'
Öymen, bunun son derece yanlış ve isabetsiz olduğunu, anayasa, hukuk ve Meclisin çalışma yöntemlerine aykırı olduğunu ileri sürdü.
Anayasa'nın kimlerin askeri yargıda yargılanacağını, hangi durumlarda sivil yargıda yargılanacağını tasnif ettiğini, ayrıca Askeri Ceza Kanunu'nun bulunduğunu, ancak bütün bunları bir anda geçersiz kılarak bir fiili durum yaratıldığını öne süren Öymen, Anayasa Mahkemesine gitmesi halinde konun ne zaman görüşüleceğine, mahkeme başkanının karar verdiğini belirtti.
Öymen, bu durumda kararın alındığı tarihe kadar yapılan yanlış uygulamaların, yürürlükte kalacağına değinerek, 'İşte, Cargill'le ilgili dava. 2 seneden fazla oldu, Anayasa Mahkemesi'ne götüreli. Gündeme gelemiyor. Niye gelemiyor acaba? Bu sorunun cevabı yok? Hukuk Türkiye'de altüst edilmiştir. Hukuka siyaset müdahale etmiştir ve bu nedenle Türkiye'de demokrasinin temeli olan hukuk büyük bir darbe yemiştir' görüşünü savundu.