ÇİPLİ PASAPORT İHALESİ
Başbakan’ın, 21 Aralık 2011’de Fransız Parlamentosu’nun Ermeni iddialarıyla ilgili yasayı onaylamasından hemen bir gün sonra bu konudaki tepkisini, “Fransız şirketlerini kamu sektöründeki ihalelerde yaşatmayız. Bu durumu hem mevcut sözleşmelere, hem de gelecek sözleşmelere uygulayacağız.” sözleriyle dile getirmesinden iki gün sonra Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün açtığı çipli pasaport ihalesini bir Fransız şirketinin kazanması dikkat çekti. İhaleyi alan Fransız firmasının hisselerinin %51’i Fransız Parlamentosu’na, yüzde 49’u ise Fransız cumhurbaşkanı yani Sarkozy’e ait olduğu biliniyor. Bunun üzerine bazı soruların yanıtlanması ve kamuoyuna açıklama getirilmesi amacıyla İstanbul milletvekili Ali Özgündüz yanıtlanması istemiyle Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a 6 maddelik bir soru önergesi hazırladı:
1. Çipli pasaport ihalesinin geçirdiği aşamalar nelerdir? İptal olan, geciken ihalelerin nedenleri nelerdir?
2. Sayın Başbakan’ın yukarıda bahsi geçen sözlerine rağmen, bu ihalenin bir Fransız firmasına verilme nedenleri nelerdir?
3. Sayın Başbakan bu ihaleden haberdar edilmiş midir? Haberdar edilmişse henüz bir gün önce söylediği sözlerin aksi biçimde sonuçlanan ihaleyle ilgili ne gibi talimatlar vermiştir? Yoksa Sayın Başbakan’ın tepkisi, kamuoyunda da yazıldığı gibi, ihale öncesi danışıklı bir iş midir?
4. Fransa’ya karşı yoğun tepkinin olduğu bir dönemde, üstelik Sayın Başbakan’ın sözleri üzerine gerçekleştirilen bu ihaleyle ilgili kamuoyunu aydınlatıcı bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?
5. Bu ihaleyle Bakanlığınızın ve bir anlamda Hükümetinizin ortağı olan Sarkozy’e, Fransız Parlamentosu’nun Ermeni iddialarıyla ilgili kabul ettiği yasa karşısında Bakanlığınız ve/ya Hükümetinizce gösterilen tepkinin samimi olmayacağına dair kamuoyundaki iddiaları nasıl değerlendirmektesiniz?
6. Bu ihalenin iptal edilmesi söz konusu mudur? İhaleyle ilgili bundan sonraki aşamalar neler olacaktır?
ABD TÜRKİYE’DE ÜS MÜ İSTİYOR?
Dünyaca ünlü Wall Street Journal Gazetesi’ne konuşan Amerikalı askeri yetkililerin iddialarına göre Amerikan Uluslararası hegemonyasını kaybetmemek ve Ortadoğu’ya yakın olmak amacıyla bazı müttefik ülkelerde üs kurmak istediği belirtildi. Bu ülkelerden birinin Türkiye olduğu ve ABD Savunma Bakanlığı özel operasyon kuvvetleri üssünün, Türkiye’nin Irak sınırına yakın bir bölgeye kurulmasının planlandığı söylentiler arasında. Bunun üzerine İstanbul milletvekili Ali Özgündüz sözlü olarak cevaplanması istemiyle Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na bu iddiaların doğruluğu ve ABD Savunma Bakanlığından bahsi geçen soruları doğrulayacak herhangi bir talep gelip gelmediğinin kamuoyuna açıklanması istemiyle soru önergesi verilmiştir.