"Türkiye İstatistik Kurumu Tüketici Fiyat Endeksi, Madde Fiyatları ve 2003 yılı Hane Halkı Tüketim Anketi sonuçları üzerinden yapıldığı belirtilen" araştırmada, yıllık enflasyonun Türkiye ortalaması için yüzde 8,40 olarak açıklandığı anımsatılarak, "Dar gelirlinin enflasyonu çift haneye ulaştı.Yıllık enflasyon en yoksul yüzde 20'lik kesim için yüzde 10,18 olarak gerçekleşti. En zengin yüzde 20'lik kesim için ise yüzde 8,08 oldu" denildi. Araştırmada ayrıca, enflasyonun 12 aylık ortalamalar üzerinden en yoksul yüzde 20'lik kesim için 10,28, en çok gelire sahip yüzde 20'lik kesim için ise yüzde 8,70 olarak gerçekleştiği ifade edildi. Sendikanın araştırmasında, kira, ekmek ve toplu taşıma fiyatları üzerinden, harcama kalıbı ağırlıkları da dikkate alınarak hazırlanan Temel Harcama Endeksi'nin de yıllık olarak yüzde 15,63 oranında artış gösterdiği belirtildi. Birleşik Metal-İş Sendikası Yönetim Kurulu'nun araştırma sonuçlarıyla ilgili değerlendirmesinde, enflasyon oranının hedeflenen enflasyonun iki katı düzeyine çıktığı ifade edilerek, "Halkın alım gücünü aşağı çeken enflasyon mücadele yöntemlerine rağmen hedeflenen enflasyon dikiş tutmuyor" denildi. Açıklamada, enflasyon rakamlarının ücret artışlarının belirlenmesinde de esas alındığına işaret edilerek, enflasyon ile alım gücü arasında oluşan uyumsuzluğun, yoksulluğu çoğalttığı savunuldu.
'Dar gelirlinin enflasyonu
DİSK/Birleşik Metal İş Sendikası tarafından yapılan araştırmada, "yıllık enflasyonun çift haneli rakama ulaşarak en yoksul yüzde 20'lik kesim için yüzde 10,18 olarak gerçekleştiği" ifade edildi.
AA-Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Dairesi'nce yapılan araştırmada, Kasım ayı için gelir ve harcama gruplarına göre enflasyon oranları ile Temel Harcama Endeksi hesaplandı.