DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu, uzun görüşmelerden sonra seçimlere Anavatan'ın uhdesinde olduğu söylenen DP çatısı altında birleşerek girme kararı alıp, bunu kamuoyuna açıkladı. Ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanan sıkışık seçim takvimi nedeniyle birleşmenin önüne hukuki engeller çıktı. Yapılan araştırmalar Anavatan'a katılma kararı almasından sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki parti sicilinden eski DP'nin adının silindiğini ortaya çıkardı.
Bunun üzerine iki parti kurmayları bir araya gelerek birleşme konusunda yeni bir yol haritası belirledi. Buna göre, önce bir grup partili İçişleri Bakanlığı'na başvurarak DP'nin ismini alacak. Daha sonra DYP, 27 Nisan'da kongresini toplayarak ismini ve amblemini DP olarak değiştirecek, 2 Haziran'da da Anavatan kongresini toplayarak DP'ye katılma kararı alacaktı. Böylece 4 Haziran'da da YSK'ya, DP'nin milletvekili aday listesi verilecekti.
Bu karar çerçevesinde önceki gün Anavatan'dan 30 kişi İçişleri Bakanlığı'na başvurup DP ismini almak için harekete geçti. DYP'lilerse Anavatanlıları arayarak, "DP adındaki parti kuruluş dilekçesini ortak verelim. 30 kişinin 15'i sizden, 15'i bizden olsun" dedi.
Ancak, DYP'liler başvuru için gerekli evrakları mesai saatinin bitimi olan saat 17.00'ye kadar hazırlayamayınca başvurunun pazartesi yapılmasına karar verildi.
Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Önceki gün bir grup vatandaşın DP isimli parti kurmak için mesai bitimine birkaç dakika kala İçişleri Bakanlığı'na başvuru yaptığı ortaya çıktı.
Gökçek'in işi mi?
Başvurunun Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in DP ile aynı saflarda yer aldığı dönemde bu partinin genel başkan yardımcılığını yapan Cemal Şen tarafından yapıldığı ortaya çıktı. Bunun üzerine parti yöneticileri gün boyunca Şen'e ulaşmaya çalıştı. Şen'in Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait şirketlerden birinde de çalıştığı öğrenildi. Şen, girişiminini arkasında Gökçek'in olduğuna ilişkin iddiaları da reddederek "Benim sayın Gökçek'le çalışıyor olmamın bu işle yakından uzaktan ilgisi yok" dedi.
Parti yöneticileri bu işin arkasında Gökçek'in olup olmadığını araştırmaya başladı. İlk hedef olarak 'başvuruyu yapanı ikna ederek DP'nin adının bir şekilde geri almak' olarak belirlendi. Ayrıca Anavatan'ın da İçişleri Bakanlığı'na bir itiraz başvurusu yapacağı öğrenildi. Ancak iki parti yöneticileri de, hukuki itirazlarından bir netice çıkmaması ya da bulunsa da bu kişilerin DP adını vermek istememesi durumunda yapacak bir işlemin bulunmadığı görüşünde. Bu nedenle de iki parti, 'Yeni Demokratik Parti', 'Birleşik Demokratik Parti', 'Büyük Demokrat Parti' gibi isimlerde birleşmeyi de gündemlerine aldı.
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Cemal Şen, Demokrat Parti'yi milletin kurduğunu, partinin misyonunun devam ettirmeye kararlı olduklarını belirterek, “Partimizin ve misyonumuzun adı kullanılarak siyaset yapılmasını ve geçmişimizin istismar edilmesini asla tasvip etmiyoruz” dedi. Şen, yaptığı yazılı açıklamada, 11 Mayıs 2007'de Demokrat Parti'nin kuruluşunu yaptıklarını belirtti.
Cemal Şen, “Mesela, bir takım çevreler, partimizin DYP tarafından veya Melih Gökçek tarafından, bir kısım çevreler de Anavatan Partisi veya AKP tarafından kurdurulduğunu iddia ederken, hatta MHP tarafından kurulduğunu iddia edenler de mevcuttur. Herkesin demokrasi içinde istediği yorumu yapmaları de gayet doğaldır. Bu yorumlar partimize asla zarar vermeyecektir.”
CEMAL ŞEN'LE İLGİLİ YENİ İDDİA İSE ŞU?
Demokrat Parti kuran Cemal Şen, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in danışmanı. Şen, kapatılan Refah Partisi'nden 1994 yılında Sinop'un Gerze ilçesinden belediye başkan adayı oldu ancak kazanamadı. Daha sonra İl Başkanı oldu. DYP-Refah Partisi iktidarında Başbakanlık Osmanlı Arşivi tercümanlığı yaptı.