Dünya borsaları tepetaklak

Küresel kriz dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyor. Güne 600 puanlık düşüşle başlayan New York Borsası 9 bin puanın altına geriledi. IMKB ise son 5 yılın en düşük seviyelerine düştü.

New York Borsası'nda Dow Jones endeksi yüzde 8 düştü. Dow Jones Endeksi 663 puan düşerek 7,915 puana geriledi. Standard & Poor's 500 endeksi yüzde 7'den ve Nasdaq Bileşik Endeksi de yüzde 5'den fazla değer kaybetti.

İMKB'de HİSSE SENETLERİ ORTALAMA YÜZDE 7,72 DEĞER YİTİRDİ

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, haftanın son işlem gününü 2382,78 puanlık kayıpla 28.495,93 puandan tamamladı.

Hisse senetleri ortalama yüzde 7,72 oranında değer kaybederken, işlem hacmi 1 milyar 673 milyon 536 bin 394 YTL seviyesinde gerçekleşti. Endeks, gün içinde en düşük 28079,98 puanı, en yüksek 29121,38 puanı test etti.

Dün 30.878,71 puandan kapanan İMKB Ulusal 100 Endeksi, ilk seansa 2.498,72 puan düşerek 28.379,99 puandan başladı. İlk yarıyı 29.002,12 puandan geçen endeks, en düşük olarak açılıştaki 28.379,99 puana kadar gerilerken, en yüksek olarak 29.121,38 puanı gördü.

Seans sonunda mali endeks 3.348,05 puan düşerek 41.113,25 puana, sanayi endeksi 1.543,52 puan düşerek 22.817,97 puana ve hizmetler endeksi 402,16 puan düşerek 21.873,54 puana çıktı.

Böylece, önceki kapanışa göre mali grup hisseler ortalama yüzde 7,53 oranında, sanayi grubu hisseler ortalama yüzde 6,34 oranında ve hizmetler grubu hisseler ortalama yüzde 1,81 oranında değer yitirdi.

Birinci seansta işlem gören toplam 312 hisse senedinden sadece 3'ü değer kazandı, 308 hisse değer yitirdi, 1 hissenin değerinde değişim olmadı.

Brinci seansta 627 milyon 129 bin 919 YTL'lik işlem hacmi oluştu. En çok işlem gören hisse senetleri Garanti Bankası, İş Bankası (C), Yapı ve Kredi Bankası, Turkcell ve Vakıfbank oldu.

GÜNEY KORE MERKEZ BANKASI PARA BİRİMİ VON'UN DEĞER KAYBINI ÖNLEMEK İÇİN PİYASAYA MÜDAHALE ETTİ

Güney Kore'de Merkez Bankası, bugün ilk saatlerde para birimi Von'un önemli oranda değer kaybetmesi üzerine piyasaya müdahale ederek dolar satmaya başladı.

Von'un ABD doları karşısında, yaklaşık 10 yıl önceki Asya Krizinden bu yana bir günde en yüksek oran olan yüzde 5 değer kaybetmesi üzerine Merkez Bankası piyasaya müdahale ederek dolar sattı.

Bu arada Asya kıtasının dördüncü büyük ekonomisi olan Güney Kore'de Maliye Bakanı Kang Man-soo, ABD'li bankerler ile görüşerek yerel bankaları için likidite yolları aradığı belirtildi.

Dünyanın 6. büyük rezervine sahip Güney Kore Merkez Bankasının 240 milyar dolar rezervi bulunuyor

Güney Kore Borsası bugün yüzde 9, Avustralya Borsası yüzde 8,34, Yeni Zellanda Borsası da yüzde 4,72 oranlarında değer kaybetti

RUSYA'DA BORSA AÇILMADI

Wall Street ve Asya borsalarında gelen aşırı satış haberleri yüzünden Rus borsalarındaki işlemlere yeni bir emre kadar ara verildi.

Rus haber ajansı RİA Novosti, dünkü işlemlerde yüzde 10'luk bir artış sağlayarak yaralarını sarmaya çalışan MICEX ve RTS endekslerinin ikinci bir emre kadar işlemlere açılmaması kararı alındığını duyurdu.

ABD ve Asya borsalarında gelen yüksek satış haberlerinin Rus borsasında benzer bir krize neden olabileceği kaygısı taşıyan Rus yetkililer, borsaların bugün açılmaması kararı aldılar.

HİNDİSTAN MERKEZ BANKASI, PİYASADAKİ LİKİDİTEYİ ARTIRMA KARARI ALDI

Hindistan Merkez Bankası, piyasadaki likidite düzeyini artırma kararı aldı.

Banka, bugün aldığı karar ile daha önce aldığı rezerv nakit düzeyinde yüzde 0,5 indirime gitme kararını yüzde 1,5 düzeyine çıkardı.

Gözlemciler, merkez bankasının bu kararı ile finansal sisteme 12,2 milyar dolar para aktarma olanağı ortaya çıkacağını ifade ediyorlar.

JAPONYA'DA KRİZE İLK KURBAN

Küresel finansal kriz nedeniyle Japonya'da orta ölçekli bir sigorta şirketi iflas etti. İlk kez Japonya'da bir mali şirket krize kurban gitti.

İflas eden sigorta şirketi Yamato Life Insurance'ın Başkanı Takeo Nakazono, şirketin iflasından derin üzüntü duyduğunu söyledi.

Yaklaşık 2,7 milyar dolar borcu bulunan Yamato'nun, 1000 kadar çalışanı bulunduğu ve bireysel poliçe hesaplarının 10 milyar dolar olduğu belirtildi.

Ekonomi Bakanı Kaoru Yosano gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Şirket, ülkemizdeki sigortacılık sektöründeki en küçük şirket'' dedi.

Bu arada Washington'da bugün başlayacak G-7 ve IMF toplantılarına katılmak için ABD'de bulunan Shoichi Nakagawa, mali düzenleme kurumu yetkililerine, en son Japonya'da 1990 yılındaki bankacılık krizi sırasında kullanılan banka kurtarma yasasını incelemeleri talimatı verdi.

Nikkei gazetesi, yeniden canlandırma yasasının bölgesel bankalara yardım amacıyla 10 trilyon yen (100 milyar dolar) tutarında bir fon oluşturmak amacıyla kullanılabileceğini yazdı.

Japon hükümeti zaten 18 milyar dolarlık bir ekonomik teşvik paketi hazırlamıştı.

YÜKSEK FAİZ UMUDUYLA İZLANDA BANKASINA PARA YATIRAN BİNLERCE BELÇİKALI ÇARESİZLİK İÇİNDE

Küresel finansal krizde batınca hükümet tarafından el konulan İzlanda'nın en büyük bankası Kaupthing'te mevduatı bulunan binlerce Belçikalı, paralarını çekemeyeceklerini öğrenince şoke oldular.

İzlanda hükümetinin en koyduğu Kaupthing'in Brüksel ve Anvers şubelerine yığılan mevduat sahipleri, içeri giremeyince internet sitesinden bankaya ulaşmaya çalıştı.

Hukukçular, bankanın websitesini kapatması üzerine çaresizlik yaşayan Belçikalı mevduat sahiplerinin Kaupthing'in Brüksel ve Anvers şubelerinin bağlı olduğu Lüksemburg iştirakine ve 20 bin avroya kadar güvence sunan Lüksemburg Mevduat Fonu'na başvurmalarını öneriyor.

Kaupthing bankası, mevduata yüzde 6,25 ile piyasasının 2 puan üzerinde faiz vermeyi taahhüt ediyordu.

İzlanda, 44 milyar avroluk borçlarını ödeyemeyen ülkenin en büyük üç bankası Kaupthing, Landsbanki ve Glitnir'e hafta içinde el koymuştu.

Bu arada Belçika'da yapılan bir kamuoyu araştırması, halkın yüzde 57'sinin mevduatlarının geleceğinden endişelendiğini gösterdi. Het Nieuwsblad gazetesinin araştırması, mevduat sahiplerinin yüzde 5,7'sinin de hesaplarını daha güçlü olduklarına inandıkları bankalara yönlendirdiğini ortaya koydu.

Araştırmaya katılanların yüzde 62'si de küresel finansal krizde Fortis'in Fransızlara satılmasından üzüntü duyduklarını ifade etti.

CARTER: KRİZDEN BUSH'UN BERBAT EKONOMİK POLİTİKALARI SORUMLUDUR

ABD'nin eski başkanı Jimmy Carter, 1930 yılındaki ''Büyük Buhran''dan bu yanaki en kötü küresel finansal krizden ABD Başkanı George Bush yönetiminin ''berbat ekonomik politikalarını'' sorumlu tuttu.

Carter, Brüksel'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Bush'un 2001'de göreve başlamasından sonra savurganlık, büyük borçlanmalar ve dramatik vergi kesintilerinin piyasalardaki sıkıntı ve ekonomik krizin gerisindeki nedenler olduğunu belirtti.

Yüksek enflasyon ve enerji krizinin olduğu 1977-1981 yıllarında Beyaz Saray'da görev yapan 84 yaşındaki Demokrat başkan Carter, ''Sanırım kriz Bush yönetiminin berbat ekonomik politikalarından kaynaklanıyor'' dedi.

ABD'de başkanlık seçimini kim kazanırsa kazansın, söz verdikleri reformların bazılarını ertelemek zorunda kalmalarına yol açacak ekonomik sorunları miras alacağını vurgulayan Carter, ekonomik olarak yapılanları düzeltmenin yıllar süreceğini söyledi.

ABD'nin 8 yıl önce bütçesinin fazla verdiğini, enflasyonunun düşük, istikrarlı ve güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu ifade eden Carter, şimdi ülkesinin Çin'e ''yaklaşık 1 trilyon dolar'' borçlu olmasınına hayret ettiğini belirtti.

Carter, düzenlemelerin azaltılması ve Wall Sreet'ten denetimin çekilmesinin ABD finans sisteminde sorumsuz unsurları cesaretlendirdiğini, bankalara değerlerinden 30 kat fazla borçlanma olanağı sağladığını ifade etti.

Eski ABD Başkanı Carter, başkanlık seçimini Demokratların adayı Barrack Obama'nın kazanmasını ve ABD'nin dünyadaki imajını hemen düzeltmesini umduğunu da kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri