5. Dünya Odalar Kongresi başladı. 118 farklı ülkeden bin 593 katılımcı ile 5. Dünya Odalar Kongresi, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı.
Kongrenin açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Başkanı Marcus Wallenberg tarafından yapıldı.
Dünya Odalar Federasyonu (WCF)'nun iki senede bir düzenlediği ve bu yıl Türkiye'de gerçekleşen 5. Dünya Odalar Kongresi, Tekfen Flarmoni Orkestrası'nın mini konseri ile başladı. Açılış toplantısında konuşan WCF Başkanı Rona Yırcalı, kongrenin 118 ülkeden bin 593 katılımcı ile şimdiye kadarki en büyük kongre olduğunu ifade etti.
Ayrıca, bu yıl bazı ülkelerin devlet başkanları, üst düzey temsilciler ve delegeler tarafından temsil edildiğini belirten Yırcalı, bu kadar geniş bir katılımdan duyduğu gururu dile getirdi. Kongreye ilk kez katılanlardan kısa bir süreliğine ayağa kalkmalarını isteyen Yırcalı, ilk kez burada bulunanların alkışlanmalarını istedi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise bu önemli kongrenin dünyanın bütün ticaret ve sanayi odalarını aynı çatı altında toplayan yegane organizasyon olduğunu ifade etti. İpekyolu üzerinde yeralan Türkiye'nin yüzyıllar boyunca bir ticaret güzergahı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, İstanbul'un ise sahip olduğu tarihi mirası ve sunduğu geniş imkanlarla dünyanın önde gelen şehirlerinden biri olduğunu ifade etti. Hisarcıklıoğlu, "İşte bu toplantı Boğaziçi'nde Asya ve Avrupa'nın buluştuğu bu medeniyetler kavşağında gerçekleşiyor" dedi.
Türkiye'nin, ekonomisi sürekli gelişen bir ülke olduğunu, 400 milyar dolardan fazla Gayrı Safi Milli Hasıla (GSMH)'sı, AB'nin en büyük altıncı partneri ve dünyanın en büyük 17. ekonomisi özellikleriyle umut vaadeden ülkeler arasında bulunduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, katılımcılardan 2013 Mersin-Akdeniz Oyunları adaylığı ve 2015 İzmir -Expo adaylığı için destek istedi.
ICC Başkanı Marcus Wallenberg de bundan birkaç yıl önce İstanbul'un kongreye başkentlik yapmasının önemini farkedemediklerini, bugün ise Türkiye'nin geldiği nokta itibariyle uluslararası ticaret odaları tarafından çok takdir edildiğini ifade etti. Wallenberg, kongrenin dünyanın dört bir yanından gelen işadamlarının deneyimlerini ve sorunlarını paylaşacakları bir platform olacağını belirterek, birçok soruna burada çözüm bulunacağını kaydetti.
DÜNYA ODALAR YARIŞMASI
Bu arada, odalar ve iş dünyası liderlerinin birbirlerini tanıma ve deneyimlerini paylaşma fırsatı bulabildiği önemli bir platform olan kongrenin en önemli özelliklerinden biri de dünyadeki ticaret ve sanayi odaları tarafından ele alınan projeler içerisindeki en yenilikçi ve en başarılı olanları tanımaya yönelik bir küresel ödül programı olan Dünya Odalar Yarışması düzenlenecek. Bu yıl 38 ülkeden 55 katılımcının başvurduğu yarışmada 20 proje finale kaldı. Kazanan proje, 6 Temmuz'de açıklanacak.
Öte yandan, kongrede, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in başkanlığında İpekyolu'nun tekrar canlandırılması konusunda da görüşmeler yapılacak.