Türk ve Afrikalı işadamlarının bir araya geldiği ikinci zirve, yoğun iş görüşmelerine sahne olurken anlaşmalar rekor rakama ulaştı.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından organize edilen Afrika Dış Ticaret Köprüsü öncesinde 500 milyon dolarlık anlaşma hedeflenmişti. Zirvenin koordinasyonunu yürüten Dış Ticaret Müsteşarlığı tahminlerine göre ise zirvenin ikinci gününde işadamları yaklaşık 2 milyar dolarlık işbirliği konusunda mutabakata vardı.
TUSKON yetkilileri, çok verimli geçen toplantının üçüncüsünün de yapılması gerektiğinde hemfikir.
İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda devam eden ikinci Afrika Zirvesi'nde dün müteşebbisler iş bağlamak için masaya oturdu. Oluşturulan stantlarda bir araya gelen işadamları, işbirliği için yeni anlaşmalara imza attı.
Toplantının ikinci gününde ülkeler arasındaki iş fırsatlarının değerlendirildiği ikili görüşmelerin açılışını Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve konuk Afrikalı bakanlar birlikte yaptı. Dünkü toplantılar çerçevesinde TUSKON ile Mısır İşadamları Derneği arasında da işbirliği anlaşması imzalandı. Görüşmelerde Afrikalı işadamları, Türk meslektaşlarına ülkelerinin imkanları ve hedefleri konusunda bilgi verdi.
ANONSLARLA İŞ BAĞLANTISINA DAVET
Lüfti Kırdar'ın Rumeli salonunda yapılan iş görüşmeleri oldukça renkli görüntülere sahne oldu. Afrikalı renga renk kıyafetleriyle zirveye katılan yabancılarla Türkler masalarda iş görüşmeleri yaptılar.
Meslek gruplarını biraraya getirmek için yapılan anonslar çok ilginçti. "Yemenli işadamı, petrol ve kişmya alanında Türk işadamlarıyla iş yapmak için 621 no'lu masada bekliyor." bu ve buna benzer durmadan değişik anonslar yapılarak katılımcıları yönlendirildi.
Türk işadamları bir elinde laptop, bir elinde numunelerle masalar arasında mekik dokudu. Afrikalılar ise renkli görüntüleriyle zirvenin ilgi odağı oldu. Bazı afrikalılar konfeksiyon ürünlerinin dayanıklılığı çekerek test etti. Afrikalı işadamlarıda laptoplarını elinden düşürmedi.
Zirvenin en kötü yanı kablosuz internetin olmamasıydı. Zirvede internet büyük bir sorundu.
Rumeli Salonu'ndaki yüzlerce masada binlerce işadamı görüşmeler yaptı. 500 milyon dolar hedeflenen zirveden 2 milyar dolarlık iş bağlantısı çıktı.
Zirve için özel uçağıyla İstanbul'a gelen Ekvator Ginesi'nin en büyük gruplarından Agencia De Viajes'in Yönetim Kurulu Başkanı Marcelino Oyono Ntutumu, inşaat malzemeleri, tarım makineleri ve deniz nakliyatı konusunda ortak yatırım yapmak istediğini açıkladı.
Ntutumu, ülkesinin Türk yatırımcılara kapıları sonuna kadar açtığını belirterek, "1990'dan sonra ülkemizde petrol bulundu, şu anda Afrika'nın en büyük üçüncü üreticisiyiz. Yılda petrolden 10 milyar dolar kazanç sağlıyoruz. Buradan kazandıklarımızla altyapı, üstyapı ve sanayi alanında projeler hazırlıyoruz. Bu noktada Türk şirketleri ile birlikte hareket etmek istiyoruz." şeklinde konuştu.
Yabancı yatırımcılara çeşitli avantajlar sunduklarını vurgulayan Ntutumu, "Türk şirketlerinin rahat çalışabilmesi için altyapıyı kuruyoruz." ifadesini kullandı. Ntutumu, Türkiye'nin sanayi alanındaki kalkınma modelini örnek almak istediklerini bildirdi. Zirve, geçen yıl mayıs ayında yapılan birinci toplantının müspet sonuçlarını da gözler önüne serdi.
Türk işadamları, zirvede kurdukları bağlantılar sonucu Afrika ülkelerinde yeni yatırımlara imza attı. İşadamı Erdoğan Akbaş, 400 bin dolarlık bir yatırımla Malawi'ye mobilya atölyesi kurmuş. Kardeşi Ersin Akbaş'ı Malawili ortağıyla kurduğu şirketin başına genel müdür yapan Erdoğan Akbaş, daha çok ofis mobilyaları, ev mobilyaları ve otel dekorasyonları konularında üretim yapacak. Ülkeye Türkiye'de üretilmiş makineleri de götüren işadamı, Nijerya'da da yatırım yapmak için çalışmalara başlamış. Nijerya yatırım tanıtım ajansı ile görüşen Akbaş, 20 dönüm arazinin kendisine tahsis edileceğini belirtiyor.
Otomobil fabrikasına ortak arıyor
Nijerya'nın tek araba üreticisi olan Mohammed Sani Soba Duada da, kendisine Türkiye'de ortak arayan işadamlarından. Afrika genelindeki 20 ülkede araba üretimi yapan tek fabrikaya sahip olan Duada, Türkiye'de otomotiv sektöründen çeşitli firmalarla görüş alışverişinde bulunarak yatırım yapmak istiyor. Ülkesinde 32 yıllık geçmişe sahip Peugeot Otomobil Nijerya'yı (PAN) devletten bu yıl satın alan Duada, Nijerya'daki bu fabrikanın tüm Afrika'ya hitap ettiğini aktardı.
Özellikle Fransa'dan otomobil yedek parçası ithal ettiklerini anlatan Duada, Türkiye'den teknik ortak aradıklarını ifade ederek, "Yurtdışından ithal ettiğimiz yedek parçaları Türkiye'den almak ya da burada üretmek istiyoruz." dedi. Duada, ilk defa geldiği Türkiye'de bulunma sebeplerini şöyle özetledi: "Buradayız; çünkü Türkiye'nin dünyanın çok önemli ekonomilerinden biri olduğunu düşünüyoruz. Afrika olarak bu önemli ekonominin dışında kalmak istemiyoruz. Türkiye'nin gelişmişlik düzeyinden halkımızın istifade etmesini istiyoruz. Türk insanı çok enerjik, hep bir şeyler yapmak istiyor. Çok misafirperver."
Malawi'den bu yıl ikinci kez zirveye katılan Yahya Hubbiddin Yahya, ülkesinde özel klinik ve okul yatırımı yapmayı planlıyor. Bunun için zirveye geldiğini ifade eden Yahya, 500 bin dolara bir okulun inşa edilebileceğini söyledi. Yhya, yatırım yapmak isteyenlere hem devletin destek sağladığını hem de uluslararası kuruluşlardan kredi alma imkânlarının bulunduğunu anlattı. Yahya, 'ikili iş görüşmelerini çok pratik yöntemlerle gerçekleştirme imkanı sağlayan' zirveden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.