Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı Yöneticisi Edip Sevgican, Diyarbakır’daki altı köşkten biri olan 800 yıllık tarihi Erdebil Köşkü’nü restore ederek turizme kazandırmak istediklerini söyledi.
- Diyarbakır’daki tarihi Erdebil Köşkü restore edilerek kültürevine dönüştürülüyor.
Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı Yöneticisi Edip Sevgican, Diyarbakır’daki altı köşkten biri olan 800 yıllık Erdebil Köşkü’nü restore ederek turizme kazandırmak istediklerini bildirdi.
Köşkün 2004 yılının Haziran ayında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce geçici tahsisle vakıfa verildiğini belirten Sevgican, yaklaşık iki yıl önce başladığıkları restorasyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.
Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nce hazırlanan projenin Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca onaylandığını ifade eden Sevgican şöyle konuştu:
‘’Restorasyon çalışmalarını gerçekleştirirken tarihi dokunun korunmasına özen gösteriyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş ve zaman içinde değişime uğramış köşkün mimari yapısında düzenlemeler yaptık. Çevre düzenlemesi yapılacak. Yıkılan kısımları onarabilmek için Suriçi Belediyesi'nden Diyarbakır’a özgü bazalt taş talebimiz oldu. Köşkün bahçesindeki havuzu bazalt taşlarla döşedik. Atatürk’ün Diyarbakır’da kaldığı sürece konakladığı Gazi Köşkü Erdebil Köşkü’nden esinlenerek yapılmış. 800 yıllık bir tarihe sahip. Biz bu mirasımıza sahip çıkarak bu yapıyı kültürevi olarak turizme kazandırmaya çalışıyoruz.’’
Köşkün konum itibariyle bütün Diyarbakır’ı kucakladığını kaydeden Sevgican ‘’Bir tarafta Ongözlü Köprü, önünde Dicle Nehri, karşısında Kırklar Dağı ve bütün ihtişamıyla tarihi Diyarbakır surları. Diyarbakır’da bu manzarayı görebileceğiniz ikinci bir yer daha yok.’’ dedi.
Projenin maliyetinin yaklaşık 350 bin YTL olduğunu kaydeden Sevgican, sözlerine şöyle devam etti:
‘’Vakıf olarak köşkün restorasyonuna finans sağlamak amacıyla İstanbul’da bir gece düzenledik. Eylül ayında açılışı yapılacak köşkün bakımı ve güvenliğinin sağlanması için gelire ihtiyacımız olacak. Köşkün içinde eski Diyarbakır evi görünümünde tasarlanmış odalar düzenlenecek. Turizm amaçlı gezi ve ziyaretlerin yanısıra köşkün bahçesi halka açık kafeterya olarak düzenlenecek. Amacımız Diyarbakır’ın turizm potansiyelini tam olarak gün ışığına çıkarmaktır. Bu mekanla Diyarbakır’ın bir kültür varlığı daha turizme kazandırılmış olacak.’’