Erdoğan'a göre 2013 Türkiyesi

Başbakan Erdoğan, 2013 yılındaki Türkiye'nin ekonomik durumunu anlattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Hedef ve projeksiyonlarımıza göre 2013 yılında Türkiye 800 milyar dolar gelir seviyesini geçmiş ve dünyanın en büyük ekonomileri arasında yerini almış olacaktır'' dedi.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında düzenlenen 5. Dünya Odalar Kongresi'nin açılışında konuşan Erdoğan, Türkiye'nin ekonomisinin 1999 ve 2002 yılları arasında ortalama yüzde 0,3 oranında büyüdüğünü dile getirerek, 2003 ile 2006 arasında ise ortalama büyümenin yüzde 7,3 olarak gerçekleştiğini ve 4 yılda 2 milyon 400 bin insana iş imkanı sağlandığını kaydetti.

Önceki gün 2007 yılının birinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarının açıklandığını ve buna göre Türkiye'nin yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,7 büyüme kaydettiğini belirten Erdoğan, ''Ülkemiz son 21 çeyrektir yüksek oranlı büyüme performansı göstermekte, büyüme oranlarının yüksekliğiyle dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır'' dedi.

Erdoğan, 2006 yılı sonu itibariyle Türkiye'nin gayrisafi mili hasılasının 400 milyar dolar olduğunu vurgulayarak, bu boyutuyla Türkiye'nin Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olma özelliğini taşıdığını belirtti. Başbakan Erdoğan, ''Hedef ve projeksiyonlarımıza göre 2013 yılında Türkiye 800 milyar dolar gelir seviyesini geçmiş ve dünyanın en büyük ekonomileri arasında yerini almış olacaktır'' diye konuştu. Yılın ilk 6 ayında ihracatın yüzde 24 oranında artış gösterdiğini ve 12 aylık ihracatın 95 milyar 363 milyon dolara ulaştığını ifade eden Erdoğan, 2002 yılında toplam ihracatın 36 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde 4.5 yılda Türkiye'nin ulaştığı noktanın daha iyi anlaşılacağına işaret etti.

Erdoğan, cari işlemler açığının da artık düşüş trendine girmiş bulunduğunu vurgulayarak, ekonomiye ilişkin dikkat çekici diğer bir noktanın ise enflasyonda elde ettikleri tarihi seviyedeki düşüş olduğunu söyledi. Türkiye'de 10 yıllar boyunca yüksek ve belirsiz seyreden enflasyonun, yüksek büyüme oranlarına rağmen kontrol altına alındığını ve tek haneli seviyelere kadar çekildiğini anlatan Erdoğan, dün açıklanan enflasyon rakamının yüzde 8,6 olduğunu hatırlattı.
Erdoğan, sene sonuna kadar yıllık enflasyon oranının daha da aşağılara düşeceğini düşündüklerini söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin bugün artık dünya ülkeleri arasında yıldızı parlayan, gelecek vaat eden ve fırsatlar sunan bir ülke konumunda olduğunun altını çizdi.

2006 yılı sonu itibariyle özel yatırımların miktarının 96 milyar YTL'ye ulaştığını ifade eden Erdoğan, uluslararası doğrudan yatırım miktarının ise çok daha dikkat çeki olduğunu söyledi. Erdoğan, 2003 yılına kadar yıllık ortalama 1 milyar dolar seviyesini geçmeyen uluslararası doğrudan yatırımların bugün 20,2 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi. Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin demokratikleşme ve ekonomik kalkınma mücadelesindeki kararlılığının hız kesmeden devam edeceğini bildirdi.

GENEL SEÇİMLER

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 3 hafta sonra milletvekili genel seçimlerini gerçekleştireceğini hatırlatarak, 2002 yılı öncesi seçim dönemlerine bakıldığında seçim öncesinde popülist harcamaların artığına ve bütçe açığının yüksek çıktığına şahit olunduğunu söyledi. Erdoğan, gerek 2004 yılında yerel seçimlerde, gerekse 22 Temmuz 2007 seçim sürecinde bütçe disiplininden taviz verilmediğini, popülizme tevessül edilmediğini vurgulayarak, Türkiye'nin yakaladığı bu istikrar ve güven ortamını kaybetmesine kesinlikle izin verilmeyeceğini bildirdi.

Türkiye'nin bugün artık rotasına tam demokratikleşme ve AB üyeliği olarak belirlediğini ve bu doğrultuda reformlarını gerçekleştirdiğini anlatan Erdoğan, AB ile katılım müzakerelerinin bazı üye ülkeler tarafından çıkarılan engellere rağmen kararlı bir şekilde ilerlemekte olduğunu kaydetti. Türkiye'nin şu ana kadar 4 başlıkta müzakereleri başlatmış olduğunu anımsatan Erdoğan, Portekiz'in dönem başkanlığı sırasında da yeni başlıkların da müzakerelere açılmasını beklediklerini belirtti.

Erdoğan, 18 Nisan'da kamuoyuna ''Müktesebata Uyum Programı'' adlı bir belge açıkladıklarını ve bu belgenin, Türkiye'nin 2007 ve 2013 döneminde gerçekleştireceği reformları bir takvime bağladığını ifade ederek, katılım sürecinin dışında tamamen kendi inisiyatifleriyle ortaya koydukları bu belgenin 188 yasal 576 ikincil düzenleme içermekte olduğunu anlattı. Erdoğan, ''Biz önümüze çıkarılacak engellere değil ülkemizin AB standartlarına ulaşma hedeflerine kilitlenmiş durumdayız. Engeller zaten aşılacaktır. Asıl olan, AB standartlarına ulaşmamızdır'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, yoksullukla, yolsuzlukla, işsizlikle ve terörle mücadelede uluslararası dayanışmanın bugün artık kaçınılmaz hale geldiğini ifade ederek, ''Gelişme İçin İşbirliği'' sloganıyla toplanmış olan bu kongrenin bu dayanışmanın artırılması yönünde çok önemli müzakereler yapacağına inandığını belirtti. İktidarda bulundukları 4.5 yıl içinde Türkiye'nin yatırım ortamını iyileştirmek konusunda önemli adımlar attıklarını ve bu adımların neticesini de kısa zaman içinde gördüklerini belirten Erdoğan, ancak Türkiye'nin potansiyelinin Türkiye'nin gelecek için vaat ettiklerinin bugün sahip olduğu imkanların çok daha ötesinde olduğunu söyledi.

Erdoğan salondaki katılımcılara hitaben de, ''Her biriniz şundan emin olunuz, siz bize bir adım yaklaştığınızda, biz sizlere 100 adım yaklaşacağız. Her bir bakan arkadaşım, bizzat ben önünüze çıkan her sorunda çözüm yolunu bulma gayreti içinde olacağız'' dedi.



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Dental Acil Durumlarda Aeratörün Önemi Nedir?
Ahşap Merdiven İle Fark Yaratıyoruz
Yağ Değişimi Araç Performansını Artırıyor
Rot Balans Hizmetleriyle Araç Güvenliği Artıyor
BMW Servisi ile Aracınızda Üst Düzey Hizmet