Dünya genelinde 4.5 milyon kişiye istihdam sağlayan ve toplam ciroları 1 trilyon 600 milyar Avro’ya ulaşan Avrupa Sanayiciler Yuvarlak Masası (ERT) üyeleri, yaşanan global krize karşı Avrupa Birliği’ni etkili liderlik göstermeye çağırdı.
Yaptıkları yazılı açıklamada, sınai ürün talebindeki önemli düşüşe, kredi olanaklarının giderek sorun haline geldiğine ve ekonomik krizin getirdiği belirsizlik ve kısıtlamalar nedeniyle şirketlerin uzun vadeli karar almalarının güçleştiğine dikkat çeken ERT üyeleri, finansal krizin reel ekonomiyi etki altına almaması ve sanayiye kredi sağlanması için yaratıcı önlemler geliştirilmesini istediler.
Açık piyasalara dayalı ekonominin temel dayanağı olan “güven”in yeniden tesisi için acil eylem çağrısı yapan ERT üyeleri, bunun için Avrupa Birliği’nin etkili liderlik göstermesi ve sürdürülebilir önlemler geliştirmesi gerektiğini vurgulayarak, bu önlemlerin hedeflemesi gereken ilkeleri şöyle sıraladılar:
1- AB Tek Pazarı’nın güçlendirilmesi, Tek Pazar ilkelerinin hizmetler sektörünü de içine alacak şekilde uygulanması, böylece hizmet arzedenlerin AB coğrafyasında serbestçe dolaşabilmesine imkan verilmesi.
2- Politikalarda bütünlük ve tutarlılık sağlanması, AB’nin rekabet gücünü uzun vadede zedeleyebilecek eylemlerden kaçınılması.
3- Ekonomik iyileşmeyi hızlandıracak önlemlerin hızla uygulamaya konulması, iş alemi üzerindeki ek yüklerin kaldırılması.
“Karşımızda duran sorunların boyutu AB’de dinamik liderlik ve AB’nin rekabet gücüne odaklanmış bir yaklaşım gerektirmektedir” denilen ERT açıklamasında, bu sayede elde edilebilecek kazanımlar ise şu şekilde sıralandı:
1- AB Ekonomik iyileştirme programının AB genelinde ve ulusal düzeyde eşgüdümlü ve esnekliğe özen gösteren bir şekilde uygulanması.
2- Bu süreç içinde Büyüme ve İstihdamı hedefleyen Lizbon Gündemi’nin uygulanmasının hızlanması.
3- ARGE ve buluş yatırımlarının özendirilmesi için ivedi önlemler alınması.
4- Ekonomiyi canlandırma politikaları uygulanırken rekabet kalitesinin bozulmamasına özen gösterilmesi, korumacı önlemlerden mutlaka kaçınılması.
5- İklim değişikliği alanındaki çalışmaların sürdürülmesi, bu süreçte sanayi ile işbirliğine önem verilmesi ve Kopenhag hedeflerine ulaşılması hedefine odaklanılması.
6- Dünya Ticaret Örgütü DOHA Kalkınma Gündemi doğrultusunda yapılan çalışmaların, Hükümetlerin uluslararası taahhütlerinin kararlılığını teyid etmek üzere sürdürülmesi.
7- AB’nin gelecekteki ekonomik yapılanması doğrultusunda şu hususlarda odaklanılması:
• Enerji tasarrufu ve çevre politikalarında sürdürülebilirlik,
• AB ekonomisinin tamamı üzerinde önemli kaldıraç etkisi yapacak endüstrilerin belirlenmesi,
• AB emisyon ticaretinin yol açtığı sorunların gözden kaçırılmaması.