Boğaziçi’nin Avrupa Yakası’nda ayakta kalan en eski eser olan Şerifler Yalısı’nın 3 bin 250 metrekare alanlı harem kısmının arsası 40 milyon dolar fiyatla satışa çıkarıldı
Miras kavgası 35 yıldır devam eden Şerifler Yalısı’nda 40 mirasçı anlaştı. Emirgan’daki tarihi Şerifler Yalısı’nın harem kısmının 3 bin 250 metrekare alanlı arsası 40 milyon dolara satışa çıkarıldı. Satışın gerçekleşmesinin ardından mirasçıların her birine ortalama 1 milyon dolar düşecek.
Yalının selamlık kısmı 1972 yılında dönemin ünlü işadamı Sait Çiftçi tarafından Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılmak üzere bağışlanmıştı. Geriye kalan yalının selamlık kısmı ise varisler anlaşamadığı için 35 yıldır boş.
Şerifler Yalısı’nın selamlık kısmı, Boğaziçi’nin Avrupa Yakası’nda ayakta kalan en eski tarihi yalı olarak kabul ediliyor. Satışa çıkarılan arsa harem kısmının bulunduğu bölüm. Arazi iki yola cepheli. Arsanın yanında selamlık bölümü Anıtlar Kurulu’na ait ve misafirhane olarak kullanılıyor.
Tarihçesi nedir?
17. yüzyılda 4. Murat doğu seferine çıkıp Erivan’ı kuşattığı zaman kalenin İranlı komutanı Yusuf Han Emirgan, şehri savaşmadan teslim etti ve böylece padişahın dostu oldu. Seferden dönen 4. Murat, bu komutana sonradan onun adını alan Emirgan’da geniş toprak bağışladı. Burada köşkler, yalılar yapıldı ve Emirgan bu şekilde yerleşime açıldı. 19. yüzyılın başında Mekke Emiri Abdullah Paşa yalıyı satın aldı. O dönemde yalı harem ve selamlık olarak iki ayrı binadan meydana geliyordu. Harem kısmı 1946 yılında yol genişletme çalışmaları sırasında yıkıldı. Bugün yalnız selamlık kısmı kaldı.