Hesaplarına bloke konulan esnafın, paralarını kullanamaması yüzünden çek ve senetlerini ödeyemediğine dikkat çeken Aygün, "Bu uygulama usulsüzdür, haksızdır" dedi.
ATO Başkanı Aygün yaptığı açıklamada, Maliye Bakanlığı'nın yayınladığı tebliğde ihtiyati haciz ve haciz bildirilerinin, borçlunun tebliğ tarihinde banka hesaplarında mevcut olan varlıklarını kapsadığına dikkat çekti. Aygün, "Yani Maliye'nin bir kişiyle ilgili bankaya bugün yaptığı haciz işleminin ertesi gün geçerliliği kalmaz. Geçekli olması için Maliye'nin yeni bir haciz işlemi yapması gerekir" dedi.
Aygün şunları kaydetti:"Oysa bankaların yasa dışı olarak haciz işlemini süreklı kıldı. Hesapta o gün para yoksa, haciz işleminin bitmesi gerekirken, sonraki günlerde banka hesaplarına yatan paralara da el koydu. Blokeler hala çözülmüyor. Bu yasal değildir. Bankalar sınır ötesi uygulama yapıyor. Binlerce esnaf bu nedenle mağdur oldu. Esnafın banka hesaplarına el koymak demek, esnaf için afet demektir. 130 bin esnaf çeklerini senetlerini ödeyemediler. Birbiri ardına kara listeye düşüyorlar. Bundan sonra kredi kullanamayacaklar. Bir çoğunun banka kredileri de donduruldu ve kredileri geri çağırıldı. Kredi olanakları ellerinden alındığı zaman bu esnaf nasıl kredi alacak?"
Maliye Bakanlığı'nın 26 Ekim vadeli tahakkuk etmiş vergilere dahi 10 gün önceden bloke koyduğunu ve yasanın çiğnendiğine savunan Aygün, iflaslar ve iş bırakmaların yaşandığını, işletme sermayesi sıkıntısı çeken esnafın varını yoğunu satıp borcunu ödemeye çalıştığını kaydetti.
KARA LİSTEYE ALMAYIN ÇAĞRISI
Aygün, yanlış bir uygulama yüzünden esnafın mağduriyetinin giderilmesi için adı geçen 130 bin esnafın, ödenmeyen çekleri yüzünden kara listeye alınmamaları için BDDK, Bankalar Birliği ve Merkez Bankası'na çağrıda bulunarak, şöyle dedi:
"Üç kurumumuza da sesleniyorum. Maliye Bakanı'na da çağrıda bulunuyorum. İşlerin zaten bozuk olduğu bir dönemde, bu haciz saldırısını durdurun. Arkası yazılan çek sahiplerini, protesto edilen senet sahiplerini kara listeye almayın. Alacağınız bir kararla bu sorunu halledebilirsiniz. Devletimizin görevi esnafı tüccarı cezalandırmak değildir. Devletin görevi, işadamlarını bloke etmek değildir. Gelin bu yanlışı doğruya çevirelim ve daha fazla mağdur etmeyelim. Aksi halde Maliye Bakanlığı açılan davaların altından kalkamaz. Devletle milleti kavga ettirmek Türkiye Cumhuriyeti hükümetine yakışmaz"
(ANKA)