Faiz indirimin ilk etkisi dolara

Fed'in yarım puanlık fazi indiriminin ilk etkisi para piyasalarında görüldü. Fed'in kararının açıklamasının ardından geçen beş dakika içinde dolar YTL karşışında 1.23'e geriledi.

Aynı dakikalarda dolar, euro karşısında da tarihi değer kaybına uğrayarak 1.40 sınırına kadar geriledi. Dolar YTL paritesi gün içinde 1.2750 düzeyine kadar yükselmişti.

Ancak daha sonraki yarım saat içinde para piyasaları toparlanma sürecine girdi. YTL dolar paritesi 1.2450 YTL düzeyinde dengeye otururken, dolar euro paritesi de 1.3960-1.3970 bandına indi.

Kararın açıklanmasından bir saat sonra 22.20 sıralarında ise dolar YTL karşısında 1.2420'den işlem görmeye başladı. Dolar-euro paritesi de 1.3970-1.3980 düzeyinde dalgalanmaya başladı.

PİYASALAR KISA VADEDE RAHATLADI, ORTA VADEDE ENDİŞE VAR
Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) politika faizlerinde yaptığı yarım puan indirip yüzde 4.75'e çekmesinin etkileri tartışılıyor.

FED kararını değerlendiren uzmanlar, söz konusu faiz indiriminin piyasalarda geçici bir rahatlamaya yol açsa da, orta ve uzun vadede kriz endişelerinin sürdüğünü kaydetti. Uzmanlar, Türk ekonomisinin ise FED'in faiz indiriminden olumsuz anlamda etkilenmeyeceğini, dolar kurundaki düşüşün ise sürebileceğini vurguladı.

TEMKİNLİ YAKLAŞALIM
Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı:

'Yarım puan düzeyindeki indirim kısa vadede piyasaları çok rahatlatacak. Orta vadede olumlu havanın sürmesi için uluslararası piyasalarda mali şirketlerin bilançolarındaki sorunları bu süreçte gidermeleri gerek. Türkiye Merkez Bankası’nın faiz indiriminin piyasaları kısa vadede rahatlatmadı. Ancak uluslararası piyasaları gözleyen Türk piyasasında bu karar kısa vadede ciddi kredi yatırımlarına dönüşecebilir. Eğer bu indirim, ABD’de ekonomik büyüme oluşturmaması durumunda orta vadeye ertelenen daha büyük bir dalgalanma ve kriz doğurabilir.

PİYASALAR YARIN OLUMLU AÇILACAK
ABank Genel Müdür Yardımcısı Murat Özer:

'Yarın piyasaların çok olumlu açılacak. Ancak, orta vadede endişeler var. Dünyada merkez bankaları finans piyasalarının beklentileri doğrultusunda hareket ediyor. Umarım orta vadede bu oyun ters tepmez'.

'MAKRO GÖSTERGELER BELİRLEYİCİ OLACAK'
Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Koordinatörü Ali İhsan Gelberi:

'Bundan sonra önemli olan, bu faiz indirimi kararının makro ekonomik göstergeleri nasıl etkileyeceğidir. Şu anda piyasalarda iki tez var: Birincisi, 1998 yılından sonra ABD ekonomisinin diğer ekonomilerle ilişkilerinin zayıflaması nedeniyle ABD ekonomisindeki olumsuz gelişmelerin diğer ülkeleri çok fazla etkileyemeyeceği yönünde. İkincisi ise, dünya ekonomisinin yüzde 30'unu oluşturan ABD ekonomisinde yaşanan olumsuzlukların her halükarda diğer ülke piyasalarını etkileyeceği doğrultusunda. Bu iki tezden hangisinin doğru olduğu, önümüzdeki günlerde piyasanın faiz indirimine vereceği tepkilerle netleşecek. FED, 30-31 Ekim ve 11 Aralık'ta iki toplantı daha yapacak. Bu toplantılardan çıkacak kararlar da gelecek dönemin nasıl şekilleneceği konusunda büyük önem taşıyor.'

'TÜRKİYE, İNDİRİM KARARINDAN OLUMLU ETKİLENECEK'
TEB Yatırım Başekonomisti Sertan Kargın:

'FED'in faiz indirimi kararı, ABD ekonomisinin büyümesinde bir yavaşlama olduğunun açık bir kanıtıdır. Bu da ABD'nin piyasalar açısından kredibilitesini düşürecek bir unsurdur. FED Başkanı Bernanke'nin 'Mevcut bütçe açığı, cari açık ve enflasyonist baskıların birlikte devam etmesi mümkün değil' açıklaması önemli. Bundan sonra FED, makro ekonominin gerçekleri ile piyasa beklentileri arasında ciddi bir denge kurmak zorunda. Türkiye, faiz indirimi kararından olumlu yönde etkilenecektir. Ancak, imalat sanayii ihracata dayalı olan Türkiye'de, bu alanda bazı olumsuz gelişmeler yaşanabilir. Orta gelir grubunun sıcak paraya olan yöneliminde bir artış olabilir. Önümüzdeki dönemde doların değer kazanması uzak bir ihtimal. Faiz indirimleri devam ederse, dolar kuru düşmeye devam edecektir.'

'PİYASALARDAKİ RAHATLAMA KALICI OLMAZ'
İktisat Yatırım Araştırma Direktörü Muhittin Küley:

'Geçtiğimiz haftalarda ABD'deki açıklanan işsizlik rakamları, ABD ekonomisinde resesyon endişelerini yeniden canlandırmıştı. Faiz indiriminin ardından bu anlamda bir rahatlama yaşansa da, bu rahatlamanın uzun vadede kalıcı olacağını söylemek zor. ABD şirketlerinin 3. ve 4. çeyrek bilançolarında açıklayacakları rakamlar büyük önem taşıyor. Özellikle hisse fiyatlarındaki hareketliliğe dikkat edilmeli. Faiz indirimi kararı, FED için de ciddi bir politika değişikliğine işaret ediyor. Son dönemde petrol, buğday ve altın gibi emtiaların fiyatlarında ciddi artışlar yaşandı. Bu durum önümüzdeki dönemde küresel anlamda enflasyonist baskıları tetikleyebilir.'



ANKA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri