Dünyada saç ekimi operasyonu gelişimi daha eskilere dayansa da 1990’lı yıllardan itibaren uygulanmaya başlamıştır. FUT yöntemi ile yapılan saç ekimi 2000’li yılların başlarında geliştirilen ve 2004 yılından beri uygulanan FUE saç ekimi yöntemine yerini bırakmıştır. Günümüzde halen en gelişmiş saç ekimi tekniği olarak kullanılmaya devam etmektedir.
FUE tekniğiyle saç ekimi operasyonu, verici alan olarak adlandırılan iki kulak arasındaki ve kulakların üstündeki saçlı bölgeden sağlıklı saç köklerini içeren saç foliküllerinin mikro motor yardımıyla dairevi şeklinde birer birer çıkarılarak saçsız bölgeye transfer edilmesidir.
Hastaların konforu bakımından daha çok bu yöntem tercih edilmektedir, FUE tekniği kök alınan bölgede kalıcı iz bırakmaz. Lokal anestezi ile yapıldığı için ağrısız bir işlemdir ve ortalama 5 saat sürmektedir.
FUE Saç Ekimi Çeşitleri Nelerdir?
Daha önce de belirttiğimiz gibi FUE saç ekimi tekniğinin farkı, operasyon yapılan bölgede kalıcı iz bırakmaması ve hızlı iyileşme göstermesidir. FUE tekniğinin birkaç isimle anılan çeşitleri vardır;
- Klasik FUE ( Mikro motorlu)
- Robotik FUE
- DHI Saç ekim ( implanter ile yapılan FUE
- Safir FUE ( Safir uçla yapılan FUE)
FUE Saç Ekimi Avantajları Nelerdir?
- FUE Tekniği saç ekimi operasyonlarında kullanılan en son tekniktir
- FUT saç ekimi yöntemine göre hem hekim hem de hasta için çok daha konforlu bir operasyondur.
- Gelişime açık bir metod olduğundan her geçen gün teknolojiden daha fazla faydalanmaktadır.
- Kullanılan motor ve iğneler sayesinde operasyon süresi FUT’a göre çok daha kısadır.
- Hasta üzerinde herhangi bir kesi yapılmadığı için hasta kendini çok daha rahat hisseder ve operasyonu geçirme kararını daha rahat verebilir.
- Köklerin ayrıştırılması için ekstra zaman harcamaya gerek kalmaz.
- Dikiş atılması sebebiyle FUT tekniğinde olduğu gibi yaklaşık 15 günü bulan pansuman süreleri FUE tekniğinde sadece 3 gündür.
- Tek bir seansta 2500-3000 greft yani yaklaşık 6000-6500 saç teli ekilebilir.
- FUT saç ekimi tekniğinden farklı olarak FUE tekniği hasta üzerinde kalıcı iz bırakmaz.
- FUE saç ekimi tekniği ile birden fazla seans yapmaya ve fazla sayıda greft almaya müsaittir.
- Bu teknikte hastaların %85’inin tedavisi tek bir seansla kapatılır, sadece kalan %15’lik bir hasta grubu için ikinci seans gerekebilir.
- FUE saç ekimi tekniğinde operasyon süresi FUT tekniğine göre daha kısadır, ortalama 5 saat kadar sürer. Greftlerin ayrıştırılması için ekstra bir zamana gerek kalmaz.
- FUE tekniğinde alınan temiz ve artığı olmayan köklerdir, daha küçük kanallar açmak mümkündür, bu sayede ekim sahasında kalıcı izler kalmaz.
- Hasta kafasında sargı olmadan günlük bir şapka ile operasyon sonrası klinikten çıkabilir.
- Hasta operasyon sonrası ilk gün günlük işlerini yapabilir, ofisinde çalışmaya devam edebilir.mşmş
- Ekilen saçlar yaklaşık %98 verimle transfer edildikleri bölgede büyürler.
FUE Saç Ekimi Öncesinde Neler Yapılmalıdır?
FUE Saç ekimi öncesinde kişinin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu hususlara dikkat edildiğinde saç ekimi operasyonu hızlı ve etkili bir şekilde tamamlanacaktır.
Dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde özetleyebiliriz;
- Öncelikle transfer yapılacak bölgedeki saçların 1mm. olacak şekilde kısaltılması gerekmektedir.
- Jöle, köpük gibi kimyasal içerikli saç şekillendiriciler kesinlikle saç üzerinde yer almamalıdır.
- Mümkünse operasyondan önceki 2 hafta alkol alınmaması gerekmektedir.
- Alkol gibi sigara kullanımının da 1 hafta kala bırakılması ya da azaltılması gerekmektedir.
- Operasyona 1 hafta kala kardiyo gibi yorucu aktivitelerden uzak durmak ve vücudu fazla yormamak gerekmektedir.
- Operasyon gününün sabahında yeterli bir kahvaltı yapılması, öğle yemeği sırasında hafif şeyler yenmesi ve operasyon sırasında tok bir halde bulunulması gerekmektedir.
- Operasyon uzun saatler süreceği için rahat kıyafetler giyilmesi tercih edilmelidir.
FUE Saç Ekimi Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
FUE saç ekimi operasyonu sonrasında ekilen saçlar üzerinde bir takım değişiklikler meydana gelmektedir. Saç ekimi işleminden sonra yaklaşık 2 ile 4 arasındaki bir sürede geçici bir saç dökülmesi yaşanır. Bu geçici dökülme, iyileşme sürecinin doğal bir döngüsüdür. Saç ekimi operasyonunda saç kökleri birer birer alınır ve ihtiyaç duyulan bölgeye yerleştirilir. Fakat bu işlem hem saç köklerinde hem de deride bir şok etkisi yaratacağı için, saç kökleri büyümeye başlamadan önce bir uyku dönemine girer ve ardından da dökülür. Bu şok dökülme sürecinin ardından belli bir süre sonra saçlar çıkmaya ve uzamaya başlayacaktır.
Tedavi gören kişinin operasyonun bitiminin ardından 6-10 saat arası otomobil ile seyahat etmemesi ya da motorlu araç kullanmaması önerilmektedir. Saç ekimi işleminin ardından operasyon yapılan bölgeye elle temas edilmemelidir. Hekimin verdiği ilaç ve kremlar mutlaka zamanında kullanılmalıdır.
FUE Saç Ekimi Operasyonundan Sonra İstenmeyen Bir Durum Olur Mu?
Tedavi olan ya da yeni operasyon geçiren insanlarda şöyle bir kaygı olabilir. ‘Geçirdiğim operasyon başarılı olsa bile acaba saçlarım tekrar dökülür mü’? İçiniz rahat olsun çünkü başarılı bir işlemin sonrasında istenmeyen sonuçlarla çok nadiren karşılaşılır.
Başarılı bir saç ekimi operasyonu işleminden geçilmiş olsa bile dökülmeyi yeniden tetikleyen durumlar olabilir. Örneğin belirli ilaçların kullanımı saç dökülmesine neden olabilmektedir. İlaca bağlı saç dökülmeleri hakkında daha fazla araştırma yapabilir ve operasyonunuzu gerçekleştiren doktorunuzla sık sık fikir alış verişinde bulunabilirsiniz. Kötü beslenme alışkanlıkları ve sigara kullanımı da saç dökülmesini tetikleyebilmektedir. Sağlıklı ve doğal ürünlerle beslenmek bağışıklık sisteminizi güçlü tutacağı gibi ve saçlarınızın da tekrar dökülme riskini en aza indirecektir.