İstanbul'da TUSKON'un düzenlediği Afrika Zirvesi'ne katılan Kongo yetkilileri, "Elmas tarlalarımıza ortak bulmak için geldik" dediler. Kongo'da en küçük elmas tarlası 500 bin dolardan başlıyor.
BU yıl Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) tarafından 2'ncisi düzenlenen Afrika Zirvesi'ne katılan Orta Afrika ülkelerinden Demokratik Kongo Cumhuriyeti, zirvede elmas tarlalarını satışa çıkardı. Kongo Cumhuriyeti yetkilileri elmas sektörünün çok hassas bir konu olduğunu belirterek, "Türkiye'ye güveniyoruz. Ülkemizdeki elmas tarlalarına güvenilir ortak arıyoruz. Türkiye'ye bu yüzden geldik" dedi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde satılık elmas tarlalarının fiyatları ise 500 bin dolardan başlıyor. Dünya genelinde takı olarak kullanılabilen elmas üreticileri arasında ilk beşte yer aldıklarını söyleyen Kongo Cumhuriyeti yetkililerinden Astrid Buka Ponzo, özellikle son yıllarda zengin ülkelerin elmasa büyük ilgi gösterdiğini söyledi.
EN BÜYÜK ŞİRKET DEVLETİN
Astrid Buka Ponzo, Kongo Cumhuriyeti hükümetinin elmas sektörünü denetimi altında tuttuğunu belirterek, bölgedeki elmas üretimi hakkında şu bilgileri verdi: "Devletin çok büyük bir kuruluşu var. Bu kuruluş hem sanayi elmasını hem de takı olarak kullanılabilen elması işleyip dünyaya satıyor. Bunun yanında özel şirketlere ait elmas üretimi yapılan yerler var. Ancak son yıllarda en çok ilgi gören ise elmas tarlaları oluyor. Bunlar devlet tarafından satılıyor. Yerli üreticiler bu tarlalardan satın alabiliyor. Yabancı kuruluşlar ise bazı kriterleri yerine getirip yerli bir ortak buldukları taktirde bu tarlalara sahip olabiliyorlar."
EN ÇOK LÜBNAN SEVİYOR
Elmas tarlalarının fiyatının 500 bin dolardan başladığını söyleyen elmas üreticisi Yvon Cizubu ise, yabancı üreticilerin devletten ehliyet gibi bir belge almaları gerektiğini belirtti. Cizubu, "Ülkemizde elmas tarlasına sahip olmak isteyen ve üretim yapmak isteyen girişimcilerin hükümet tarafından onay alması ve bazı belgelere sahip olması gerekiyor" dedi. Ülkede elmas sektörünün gelişmekte olduğunu dile getiren Cizubu, şöyle konuştu: "Bugün dünyada elmasa en çok ilgiyi Lübnan, Amerika ve İngiltere gibi ülkeler gösteriyor. Satışlarımızın çoğu bu ülkelere yönelik oluyor. Bazı yasal prosedürleri tamamladığımız taktirde Demokratik Kongo Cumhuriyeti gelişimini hızlandıracak."
HERKESE SATMAYIZ
TUSKON tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen ve 43 ülkeden bine yakın iş adamının katıldığı dış ticaret köprüsüne Türk ortak bulmak için geldiklerini belirten Cizubu, ülkelerini yeterince tanıtamamaktan şikayet etti. "Türkiye'ye güveniyor ve bu ülkedeki üreticiler ile ülkemizdeki üreticileri buluşturmak istiyoruz" diyen Cizubu, şöyle konuştu: "Hükümetimiz herkese elmas tarlası satmıyor. Ancak Türkiye bizim için çok önemli bir noktada buradaki üreticiler ülkemize gelip elmas tarlası sahibi olabilirler. Aynı zamanda bölgedeki üreticiler ile ortak olup dünyanın önde gelen üreticilerinden olabilirler."
Afrika'da küçük sanayici için büyük fırsatlar var
16-18 Mayıs tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek zirveye 43 ülkeden bine yakın işadamı, bir devlet başkan yardımcısı, bir başbakanla yaklaşık 30 bakan geliyor. Türkiye'den bin 500 katılımcının olacağı zirvenin hedefi ise 10 milyar dolarlık Afrika ticaret hacmini, 25 milyar dolara çıkarmak. TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Türk iş dünyasının Afrika kıtasına açılmakta geç kaldığına dikkat çekerek "Afrika, mükemmel bir partner. Küçük sanayiciler için büyük fırsatlar var. Dünyanın birçok yerinde ciddi iş potansiyeli var. Artık oyun alanı olarak bütün dünyayı görmeliyiz."
'Biz dans da ediyoruz' dedi Ekvator Ginesi'yle anlaşma yaptı
AFRİKA Zirvesi meyvelerini ilk günden vermeye başladı. Türkiye ile Ekvator Ginesi arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için işbirliği anlaşması imzalandı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Biz sadece şarkı söylemiyoruz gördüğünüz gibi dans ediyoruz" sözleriyle anlaşmaya dikkat çekti. Tüzmen 2003 yılında Afrika ile Türkiye arasında ticaret hacminin 5 milyar dolarken dört yılda üç kat artarak 15 milyar dolara çıktığını ifade etti. Tüzmen, Afrika'da yatırım imkanlarının arttığını, özellikle Türk ihraç ürünlerini kapasitesinin yükseldiğini ve müteahhitlik hizmetlerinin yaygınlaştığını bildirdi.
Kanlı Elmas filmi gerçeği yansıtıyor
TÜRKİYE'de de gösterilen ve geniş kitleler tarafından ilgi gören "Kanlı Elmas" filmiyle ilgili olarak da konuşan Demokratik Kongo Cumhuriyeti yetkilileri, filmde yaşanan elmas savaşlarının gerçeği yansıttığını ancak hükümetlerin bu konuda önlemler almaya başladığını söyledi. Yetkililer, "Ülkelerimizdeki bir çok insan sömürülüyor. Özellikle Angola, Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ülkeler bu sorunlarla karşı karşıya. Ancak hükümetlerin önümüzdeki dönemde bu sorunların önüne geçeceğini umuyoruz" diye konuştu.