Tarihte göz ardı edilen belgelerin varlığına dikkati çeken İliksiz, İstanbul`un kuruluşu ile ilgili efsanelerle başladığı eserinde, Hristiyanlığı resmi din kabul etmiş ilk imparatorluğun İstanbul`da kurulduğuna dikkati çekti.
Doğu Roma İmparatorluğu`nun kurucusu "Büyük Konstantin" diye de bilinen 1. Konstantin`in, inanan bir Hristiyan olduğunu savunan yazar, onun Pagan olarak öldüğü ya da son nefesinde vaftiz edildiği rivayetlerini, inancını herkesten gizlemesine yordu.
İliksiz, "İmparator, tek tanrı inancını açıkladığı takdirde, hayallerini gerçekleştiremeyeceğinden korkuyordu. O yüzden inandığını son ana kadar saklamış olabilir ama ortaya koyduğu devletin resmi din kimliği ve Hz. İsa`nın havarilerinin mezarını İstanbul`da toplama girişimi, onun inançsız olmadığının göstergeleridir" ifadelerini kullandı.
Yapılan tarihi araştırmalarda ulaşılan bazı bilgilere göre, Hz. İsa`nın havarilerinden bazılarının mezarlarının İstanbul`a taşındığına inanıldığını belirten İliksiz`e göre, İstanbul`un Kudüs`ten sonra en önemli dini merkez kabul edilmesini sağlamak için ilk Doğu Roma imparatorları büyük çaba sarf etti. Bu nedenle bugün üzerinde Fatih Külliyesi ve Camisi`nin bulunduğu alanda inşa edilen Havariler Kilisesi`ne 13 tabut yerleştirildi. Tabutlardan 12`sine Hz. İsa`nın havarilerinin mezarlarından kemiklerinin getirilmesi planlandı. Kimi rivayetlere göre bazı havarilerin kemiklerinin getirilmesi de sağlandı.