Danıştay’ın, ilköğretim Türkçe 1, 2, 4 ve 5. sınıf ders programını dinsel içerikle yazıldığı gerekçesiyle iptal ettiği ortaya çıktı. Danıştay’a dava açan veli Seher Yaşar’ın avukatı Esmani Kırmızı, dava dilekçesinde, 5. sınıf Türkçe ders kitabındaki bazı ifadelere yer verirken, “Evrensel hak olan yaşama hakkı, dinsel içerikle ele alınarak bilimsellikten uzaklaştırılmaktadır” dedi.
Kalbimizin yaradılışı
Danıştay’ın ilköğretim Türkçe 1, 2, 4 ve 5. sınıf ile Hayat Bilgisi müfredat programını iptal etmesinin ardından dikkatler Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) çevirildi. Bakan Hüseyin Çelik, “Gerekçeli kararı görmeden herhangi bir şey söyleyemem. Bu karara itiraz edeceğiz. Ders programlarının yenilenip, yenilenmemesine kararı gördükten sonra bakacağız. Şu anda herhangi bir şey söyleyemem” dedi.
Kırmızı’nın Danıştay’a sunduğu dava dilekçesinde, dinsel içerikli örneklerden bazıları şöyle sıralandı:
- 5. sınıf kitabında “Kalbimizin Sesi” adlı okuma parçası: “Bütün bunlardan kalbimizin yaratılışındaki mükemmelliği daha iyi anlayabiliriz. Kalp başlı başına mucize olan çalışmasıyla insan anlayışını zorlamaktadır.
- 5. sınıf kitabında “Dünya Uzakta” adlı okuma parçası: “Dünyaya dışarıdan bakarken içinde yaşamanın ne büyük bir lütuf olduğunu görebilme şansını yakalayabiliyorlar.”
Prof. Dr. Sedat Sever’in yazdığı bilirkişi raporunda da Erdem Yayınları’nca basılan Türkçe 1. sınıf ders kitabıyla ilgili olarak, “Kitabın 72. sayfasında bilimsel yanlış yapılmıştır. 1. alıştırmada verilen sözcüklerle ‘Kardeşim hastalanmış, çünkü terliyken su içmiş’ cümlesi oluşmaktadır. Geleneksel nitelikli bu yargı yanlıştır” dedi. Sever, Zambak Yayınları’nca basılan Türkçe 2. sınıf kitabında da ahlak dersi verilmek istendiğini, Türkçe 4. sınıf kitabının 95. sayfasında verilen “değerler çizelgesinde” eksiklikler bulunduğunu kaydetti. Sever şu ifadeleri kullandı:
“Çizelgeye bakıldığında cumhuriyet, bağımsızlık demokrasi gibi kavramlar ile Mevlana, Mimar Sinan, Yunus Emre, Fatih Sultan Mehmet ve Nasrettin Hoca gibi önemli tarihsel şahsiyetlerin yer aldığı görülmektedir. Çizelgede başöğretmenimiz Atatürk’ün bulunmayışı önemli eksikliktir.”