10 bin kilometre katederek Edirne'ye ulaşacak Hürriyet treni, sanal ve kültür etkinlikleriyle halkla buluşacak.
Hürriyet gazetesinin, insan hakları evrensel beyannamesinin ilan edilişinin 60'ıncı yıldönümüne vurgu yapmak amacıyla yola çıkardığı trenle ilgi konuşan Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, trenin öncelikli hedefinin çocuk hakları olduğunu söyledi.
Kars Garı'nda düzenlenen törende konuşan Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, "Trenin benim hayatımda önemli ve nostaljik bir yönü vardır. 6 yaşından 10 yaşına kadar her hafta sonu İstanbul- Ankara arasında yataklı trende babam bana kalıyordu" dedi.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise "Türkiye'de treni halkımızın yüzde 98'i seviyor ama yüzde 2'si biniyor. Demek ki treni seven herkes trene binmiyor ama Hürriyet'i seven herkes Hürriyet'i alıyor" diye konuştu.
Pegasus Havayolları'na ait 'Hayırlı' uçağı ile saat 11.10'da Kars Havalimanı'na gelen konukları, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu çiçek vererek karşıladı. Otobüslerle Kars'a hareket eden gazeteci ve sanatçılardan oluşan grubu Kars Kültür Evi'nde Vali Mehmet Ufuk Erden ve eşi ağırladı.
Kültür Evi bahçesinde konuklara bal ve peynir başta olmak üzere Kars'ın yöresel ürünleri ikram edildi. Kafile daha sonra Kars Garı'na geldi ve bir süre yerel sanatçılardan oluşan grubun verdiği mini konseri izlendi.
Hürriyet Gazetesi'nin, kuruluşunun yanı sıra İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin de 60'ıncı yılı olmasından yola çıkarak, TCDD ile organize ettiği 'Hürriyet Hakkımızdır / Tren Özgürlüktür' adlı proje kapsamında hazırlanan Hürriyet Treni'nin yola çıkması nedeniyle Kars Garı'nda tören düzenlendi.
Törende ilk konuşmayı yapan Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, "Hürriyet Treni'ni Kars'ta görmek, 'Hürriyet Hakkımızdır' temasıyla bir sosyal projenin Kars'tan başlamasına tanık olmak, Kars için, bir Belediye Başkanı olarak benim için son derece mutluluk verici bir olaydır. Estirilen rüzgar, Hürriyet'in ikinci 60'ıncı yılına kadar hafızalarda kalır. Zira, hiç kuşkusuz Hürriyet 60 yıldır Türkiye'nin nabzını tutmasını bilmiş en önemli gazetedir" dedi.
Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, ev sahibi olmanın kendisini heyecanlandırdığını belirterek, "Kars hepimizin zihninde Türkiye'nin başlangıç ve bitiş noktası olan yerlerinden biridir. Cumhuriyet Türkiyesi'nin kızıl elmasıdır. Kars bağımsızlığını kazanmasaydı cumhuriyet mücadelesi çok daha güç olacaktı. Misak-ı milli sınırları çizilerken Kars'a önemli bir görev verildi. Haritamızı 'Edirne'den Kars'a güzel yurdum' diye çizdik" dedi.
Vuslat Doğan Sabancı sözlerine şöyle devam etti:
"Trenimizi doğudan başlatıyoruz. Türkiye'nin istikameti de hep böyle olmuştur. Hürriyet'in tüm hakları, herkese öğretme projesinin önemli bir adımıdır. Amacımız Türkiye'de yaşayan herkese, tüm bireylere haklarını öğretmektir.
Türkiye'de insan hakları açısından 4 önemli konuyu gündemimize aldık. İlki, kimsenin şiddet görmeme hakkı. Kadın ve çocuklara yapılan şiddet çok yaygın. Her üç kadından biri şiddet görüyor.
Diğeri, kız çocuklarının eşit eğitim hakkı. Yüksek öğretime gidemeyen kız çocuklarının yarıdan fazlası babalarının baskısıyla öğretimine devam etmeme kararı alıyor. İlkokula gidemeyen kız çocuklarının yüzdesi de fazla. Diğer önemli insan hakları ihlali kız çocuklarının zorla evlendirilmesi.
Oran Türkiye'de yüzde 10. Belki daha derine gitsek daha yaygın olduğunu görürüz. Diğer bir konu ise ayrımcılık. Türkiye'de ayrımcılığı her bireye öğretmemiz ve içimize sindirerek yaşamamız lazım. İnsan hakları meselesi hep uçta ve başkasının meselesi olarak görülüyor, siyaset malzemesi olarak kullanılıyor.
Halbuki bu sorun herkesin meselesi. Demokrasiyi içimize sindirmek için hepimizin insan haklarını da içine sindirmesi gerekli. Bizim görevimiz gazetecilik ve ancak özgür, demokratik ortamlarda nefes alarak yaşayabiliyoruz."
Tren özgürlük
Vuslat Doğan Sabancı, trenin kendisi için özgürlük olduğunu ifade ederek, "Zaten sloganlarımızdan birisi de bu. Trenle ilgili herkesin özel bir anısı vardır. Ben de böyle bir anımı ve trenin benim için önemini sizlerle paylaşmak istiyorum. Tren benim çocukluğumda, 6 yaş ile 10 yaş arasında süren, babamla baş başa olma özgürlüğümdü.
Her haftasonu İstanbul'dan Ankara'ya yataklı trende babam bana kalıyordu. Ne diğer kız kardeşlerime ne de anneme. Bu nedenle trenin benim için önemli ve nostaljik bir yönü vardır" diye sözlerini tamamladı.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise, Hürriyet Gazetesi gibi çok tanınan bir markayla tren gibi az tanınan bir olgunun aynı projede buluşmasının önemini anlattı.
Kars'taki açılış töreninin bütün istasyonlardan naklen izlendiğine dikkati çeken Karaman, "Hürriyet Gazetesi'nin 60'ıncı yılını tüm demiryolcular adına kutluyorum. Türkiye'de treni halkımızın yüzde 98'i seviyor ama yüzde 2'si biniyor. Demek ki treni seven herkes trene binmiyor. Ama Hürriyet'i seven herkes Hürriyet'i alıyor. Bu trenin oluşturulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Trenin tanınmaya, yeniden gündeme gelmeye ihtiyacı var" dedi.
Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden ise "Atalarımız 900 yıl önce bu kapıdan hareketle Anadolu'ya girdiler. Hürriyet ekibini ve camiasını tebrik ediyorum. Bu trenin Anadolu'nun her köşesine bir duyarlılık götüreceğine inanıyorum.
Dileğim bu tren vasıtasıyla tüm ülkemizde insan hakları temelinde demokrasi ve özgürlüğün, herkesin yaşam standardının gelişmesidir. Toplumda olumlu etkilerini günlerce göreceğiz. İlimizde de insan hakları kurullarımızı çalıştırıyoruz ve sosyal sorunları çözmeye gayret ediyoruz" diye konuştu.