Yeni Şafak gazetesinden Yasin Doğan'ın köşesine taşıdığı 2 anket sonucundaki rakamlar:
Siyasi tablo ve anketler…
Seçimler yaklaşırken kamuoyu araştırmaları da hız kazandı. Öncelikle şunu vurgulamak gerekir. Şok durumlarından çıkılan sıcak atmosferlerde anketler yanıltıcı sonuçlar verirler. Geçen haftalarda yaşananların hemen arkasında yapılan araştırmalar bu olumsuzlukları taşıyacaklarından sadece bugünkü durumla ilgili kanaat verirler. Sağlıklı araştırma için ortamın biraz soğuması beklenmeli.
İkincisi de partiler arasındaki ittifak ve işbirliklerinin biraz daha netleşmesi ve kamuoyu tarafından doğru algılanması gerekir.
Bu çekincelerle birlikte elimizdeki son araştırmalar AK Parti'nin oyunu arttırdığını, CHP'nin ise henüz ciddi bir artış yakalamamakla birlikte, yeni bir heyecan dalgasına yaslanabileceğini ortaya koyuyor.
Elimizdeki birinci araştırma ANKA'nın İstanbul'da yaptığı araştırma.
3 Kasım seçimlerinde partilerin İstanbul'da aldıkları oylar şöyleydi:
Ak Parti % 37.2, CHP % 24, GP % 8.2, MHP % 5.0, ANAP % 4.5, DEHAP % 5.5, DYP % 3.6, SP % 3.8, DSP % 1.1, Diğer % 7.9.
ANKA şirketinin araştırmasına göre bu haftaki durum şöyle:
Ak Parti % 44.3, CHP % 20.1, GP % 10, MHP % 4.9, ANAP % 4.7, DYP % 3.2, DTP % 4.1, SP % 2.1, DSP % 1.1, Diğer 5.5.
ANKA'ya göre İstanbul'da oyunu artırabilen partiler Ak Parti ve Genç Parti, ANAP'ta ise küçük bir yükseliş var.
Türkiye genelinde ise tablo biraz daha farklı.
Pollmark'ın geçen haftaki araştırmasına göre kararsızlar dağıtılmadan Ak Parti'nin oyu yüzde 36'lar civarında idi.
KAMAR'a göre ise durum şöyle: Ak Parti % 36.9, CHP % 16.4, MHP % 8.0, DYP % 4.2, ANAP % 2.5, DTP % 4.8, SP % 3.2, GP % 2.6, diğer % 3.3, Kararsızlar % 18.
Kararsızlar dağıtılırsa Ak Parti'nin oyları yaklaşık % 43'lere, CHP'nin ise yaklaşık % 19'lara tekabül ediyor. MHP ise % 10'a ulaşamıyor. Kamar'ın araştırmasında sanırım bölgesel dağılımdan dolayı Genç Parti gerçek oyunun altında görünüyor.
Kararsızlardan daha az oy kayması olsa bile Ak Parti % 39'lara ulaşır.
Şu anki tabloya göre MHP, DP ve GP yüzde 9'lar civarında bir oy alacak gibi görünüyor. Bu üç parti arasındaki oy kaymaları bir veya ikisinin barajı geçmesine, yine bir veya ikisinin barajın altında kalmasına sebep olabilir.
Ak Parti'nin yüzde 38-42 bandında bir oy alabileceği, CHP'nin ise son rüzgarlarla 19-23 bandında seyredeceği varsayılabilir.
Bu durumda üçüncü bir parti barajı geçse bile Ak Parti güçlü bir şekilde hükümet kurar.
Eğer iki parti barajı geçer ve DTP'liler de bağımsız milletvekillikleri çıkarırsa tablo istikrarsız bir durum ortaya koyar. Böyle bir sonuçta erken seçim tartışmaları 23 Temmuz'da yeniden başlar.
DTP'lilerin Meclis'te kışkırtıcı tavır sergilemeleri veya bölünmüş siyasi yapının güçlü bir hükümet ortaya koyamaması halinde, kriz süreklilik kazanır.
“Ak Parti yeter ki tek başına hükümet kuramasın, kriz de, kaos da önemli değil” diyenler muradına erer.
Güven ve istikrar ortamından yana oldukları halde demokrasi dışı eğilimlere ve bölünmüş bir siyasi yapıya karşı sessiz kalmayı tercih eden çevreler de ektiklerini biçerler.
Yeni Şafak