Bir süredir resmi yazışmalarda yeni ismini kullanan hastane, önümüzdeki günlerde tabelasını da değiştirecek.
Hamidiye Etfal Hastanesi 1909 Darbesi'nden önce 10 yıllık süre içinde Ermeni, Musevi, Rumlar da dahil 100 bin hastaya hizmet verdi. 2. Abdülhamid'in 8 aylık kızı Hatice Sultan'ı difteriden kaybettikten sonra yaptırdığı hastaneden günümüze sadece tarihi saat kulesi ve altındaki mescit kaldı.
stanbul Beyoğlu Kamu Hastaneler Birliği'ne bağlı olan hastane, haziran ayında isim değişikliği için Sağlık Bakanlığı'na başvurdu.
Bakanlıkla yapılan yazışmalar sonunda hastanenin isminin, 1899 yılında ilk açıldığında verilen Hamidiye Etfal Hastanesi olarak değiştirilmesine karar verildi. Hastanenin açılış hikayesi ilginç: 1898 yılı Şubat ayında II. Abdülhamid kızı 8 aylık Hatice Sultan'ı difteriden kaybeder. 2. Abdülhamid Han kızının anısını yaşatmak için bir hayır yaptırmak istediğini doktoru İbrahim Paşa'ya söyler. İbrahim Paşa, ‘koskoca Osmanlı İmparatorluğu toprakları üzerinde henüz bir çocuk hastanesi bulunmadığını ve çocuk hastanesi kurulması gerektiğini' ifade eder. Padişah bu isteği kabul eder ve İbrahim Paşa'yı hastaneyi kurmakla görevlendirir. 13 Mayıs 1898'de temeli atılan hastaneye İbrahim Paşa, baştabip olarak atanır.
5 Haziran 1899'da Hamidiye Etfal Hastanesi hizmete girer. Fakat 31 Mart sürecinde 2. Abdülhamid tahttan indirilmesinden sonra hastane sahipsiz kaldı.
Hastanenin ismi önce Osmanlı Etfal Hastanesi, ardından da Şişli Etfal Hastanesi olarak değiştirildi.