Gerçekleştiremeyeceği vaatlerde bulunmayacağı prensibi ile hareket eden hükümet, yeni dönemde çıtayı yükseğe çıkardı ve kişi başına millî geliri 5 yılda 10 bin dolara çıkarma hedefini ortaya koydu.
İş dünyası, bu iddialı rakama ulaşmanın hayal olmadığına; ancak bunun için daha geniş bir çerçevede köklü adımlar atılması gerektiğine dikkat çekiyor. Hükümetten öncelikli beklentisi ise istihdamın artırılması için vergi ve sigorta prim yüklerinin hafifletilmesi, Sosyal Güvenlik Reformu'nun uygulamaya geçirilmesi, girdi maliyetlerinin düşürülmesi. Ayrıca kayıt dışıyla mücadele, teşvikin muhtevasının genişletilmesi, kalifiye eleman yetiştirilmesi, ithalatın frenlenmesi ve büyümenin devam ettirilmesi de işadamlarının talep ettiği icraat listelerinde yer alıyor.
Özel sektör hâlâ yüzde 10 gibi yüksek bir mertebede olan işsiz sayısını azaltmak için istihdam üzerindeki yükün azaltılmasının yanı sıra 50 kişinin üzerinde çalışan işletmelere getirilen zorunlu istihdamın esnek hale dönüştürülmesi konularında somut adım görmek istiyor. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, mikro reformlarda gecikildiğini belirterek, rekabet şartlarının artırılması için krediye erişim sorununun çözülmesi gerektiğini ifade ediyor. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, sonraki 5 yılın ekonomik uygulamalarının temeline, 'istihdam ve verimlilik' konusunun yerleştirilmesinin önemine işaret ediyor.
Güler Sabancı, önümüzdeki 5 yılın aynı başarıyla götürülmesi halinde ülkede kişi başına milli gelirin 10 bin doları aşacağını kaydediyor. Yatırım ortamının iyileştirilmesine dikkat çeken Sabancı, "Eğer yeni yatırım ortamını, iklimini iyi geliştirirsek o zaman gelen sıcak paraya ihtiyacımız olmaz veya daha az ihtiyacımız olur. O zaman dünyadaki şoklardan, gelişmelerden daha az etkileniriz." değerlendirmesinde bulunuyor.
İş dünyası, yatırım ve istihdamı desteklemek için 49 ilde uygulamaya geçen Teşvik Yasası'nın bir an önce gözden geçirilmesini istiyor. Bu çerçevede yasa bölgesel ve sektörel hale getirilmeli. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, mevcut Teşvik Yasası'ndan 49 il içinde sadece altısının memnun olduğuna dikkat çekiyor. Hisarcıklıoğlu'na göre bir an önce sektörel ve bölgesel bazda teşvik sistemine geçilmesi gerekiyor. Türkiye'nin önceliklerinden birinin sanayi envanterinin çıkarılması olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti olarak ne kurulu gücümüzün olduğunu ve ne ürettiğimizi bilmemiz gerekir." diyor. 2009 yılında enerjide 'tehlike çanlarının çalacağını' dile getiren Hisarcıklıoğlu, çözüm için enerji üretiminin çeşitlendirilmesi gerektiğini kaydediyor. Hisarcıklıoğlu'na göre bir an önce nükleer enerjiye geçilmeli. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu da Türkiye'nin öncelikli sorunu olarak işsizliği görüyor. Çözüm teklifi ise istihdam üzerindeki yüklerin azaltılmasının yanı sıra tekstil gibi istihdam artırıcı sektörlere destek verilmesi. Tekstilin Türkiye'nin en önemli ihracat kalemleri arasında yer aldığına dikkat çeken Zorlu, "Dünyanın birçok ülkesinde ve Avrupa Birliği ülkelerinde bazı sektörlere yönelik teşvikler hâlâ devam ediyor. Türkiye'de de hangi sektörler ileriye doğru koşuyor ise bunların rekabet güçlerinin artırılması gerekiyor." şeklinde konuşuyor. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat, ekonomiyi olumsuz etkileyen ithalat sorununa çare bulmak için imalat sanayiine yönelik desteklerin artırılması gerektiği görüşünde. İstikrarın devamı için demokrasi ve ekonomik refahın artırılması gerektiğine dikkat çeken Bolat, "İthalatın yanı sıra istihdam sorununu da çözmek için acil gündem maddesi imalat sanayiindeki sektörlerin desteklenmesi ve öz sermayeye dayalı yatırımların güçlendirilmesi olmalı. Bu firmaların sorunu çözülürse işsizlik oranı da büyük ölçüde azalacaktır." diyor.
60. hükümetin programında öncelik işsizlikte
SSK işveren prim oranı, 2008 yılında beş puan ile başlamak üzere kademeli olarak indirilecek.
İşverenlerin mecburi özürlü istihdamında SSK işveren prim tutarı Hazine tarafından karşılanacak.
Şirket kurma ve kapatma ile ilgili maliyetleri düşürülecek.
Esnek istihdam biçimleri artırılacak.
2013 yılında kişi başı milli gelir 10 bin dolar.
Hidroelektrik ve termik projeler tamamlanacak.
Nükleer enerji devreye alınacak.
2013 yılı turizm hedefi 40 milyar dolar.
Bölünmüş yol 15 bin kilometreyi bulacak.
Köylerin altyapısının tamamlanması planlanıyor.
Cep telefonu vergisi düşürülecek.
Ercan Baysal/Zaman