İstanbul Büyükşehir Sigarayı Bıraktırıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlar için 17 ayrı merkezde hizmet vermeye başladı. Hedeflerinin bu merkezleri bütün İstanbul’a yaymak olduğunu açıklayan Başkan Topbaş, “-Sigarayı bırakmak istiyorum, bir türlü bı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 17 noktada oluşturduğu sigara bırakma merkezleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından tanıtıldı. Güngören’deki Tozkoparan Tıp Merkezi’nde düzenlenen tanıtım töreninde Güngören Belediye Başkanı Şakir Yücel Karaman, Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sedat Altın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Muzaffer Saraç ile vatandaşlar katıldı.

Hizmetten faydalanmak isteyenler İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beyaz Masa’nın 153 numaralı hattını arayarak ücretsiz tedavi görecek. Sigara bağımlılığını ölçerek uygulanacak 3 aşamalı teşhiste akciğer filmleri çekilecek, karbonmonoksit ölçümü yapılacak ve son olarak solunum fonksiyon testleri ölçümlenecek. Sigara tiryakiliği ve tahribatının ölçümlenmesinin ardından yıpranma ve bağımlılık miktarına göre tedavi uygulanacak. Sigara bağımlılığı ilaç yardımıyla yenerek kurtulmanın yanı sıra, telkin ve ikna gibi psikolojik destekler de verilecek. Uygulamadan yararlanmak için başvuran kişilerin özellikleri, tıbbi bilgileri sistemde oluşturulacak kişiye özel profilde tutularak, tedavi sürekliliği sağlanacak.

Mekanların sigaradan arındırılmasına 2005’te başladık”

‘Dünya Sigarasız Günü’nün yeni yaşandığını belirten Başkan Kadir Topbaş, dünya nüfusunun yüzde 75’inin şehirlerde yaşaması nedeniyle şehir hastalıklarının çok yaygın olarak görüldüğünü hatırlatarak, şöyle konuştu; “Şehirlerde insanlar stres altında yaşıyorlar. Bir takım çevre etkileriyle de bazı yanlış adımlar atabiliyorlar. Kötü alışkanlıklar edinebiliyorlar. Kötü yaşam şartları ve kötü beslenme şartları sağlığı olumsuz yönde etkiliyor. Biz yerel yöneticiler olarak şehirlerimizde yaşayan insanların sağlıklı yaşamlarını devam ettirmeleri için sağlıklı ortamlar oluşturmak zorundayız. Gerekli ikazları da yapmak zorundayız.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sağlık çalışmalarını temelinde sağlıklı ortamlar oluşturmak yattığını vurgulayan Başkan Topbaş, “Açtığımız Kadın ve Aile Sağlığı Merkezlerimizin temel amaçlarımızdan biriside buydu. Geride bıraktığımız yıllar içerisinde 700 bine yakın kadının bu merkezlerden istifade ettiğini gördük. Bizim asli görevimiz olmamasına rağmen bu alanda hizmet vermeye çalıştık. Şahsen 2005 yılında kurum ve kuruluşların sigaradan arındırılması ve mümkün mertebe kapalı mekanlarda sigara içilmemesi konusunda bir çağrıda bulunmuştum. Belediyemizin meclis salonunun hemen yanındaki kafeterya bölümünde de bunun uygulamasını buna başlamıştık. 2009’da çıkan kanunla bu yasak artık tüm Türkiye’de uygulanmaya başladı ve çok büyük aşamalar kaydedildi” şeklinde konuştu.

Hedef sigarasız bir İstanbul…

Pasif içicilerin de sigaradan oldukça fazla etkilendiğini ve bunun en önemli sonuçlarından birinin kanser olduğunu ifade eden Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Sigarayı bırakanların ancak yüzde 7’sinin başarılı olduğunu biliyoruz. Çünkü maalesef bir şekilde tekrar başlıyor insanlar. Bizim burada yaptığımız tedavilerde inşallah bu oran yüzde 30’lara çıkacak. İstanbul’da sigarayı bırakmak için 10 civarında merkez var. 5 tanesi özel diğer 5 tanesi de devletin. Özel olanlar poliklinik düzeyinde ve ücretli. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak biz de bu yönde bir adım atıp 3 tane tıp merkezimiz ile 14 tane de kadın ve aile sağlık merkezimizde sigara bırakma merkezleri oluşturduk. Vatandaşlarımızdan ‘sigarayı bırakmak istiyorum, ama bir türlü bırakamıyorum’ diyenler, 153 nolu telefonla bize ulaşsın. Randevusunu alsın ve ücretsiz bir tedaviyle sağlığına kavuşsun.”

25 yıl sonra sigarayı bir günde bıraktım”

Şu an 17 olan merkez sayısını 40’a çıkartarak sigara bırakma merkezlerini İstanbul’un her yerinde yaygın hale getirmeyi hedeflediklerini dile getiren Topbaş, “Şahsen ben 25 yıl sigara içtim. Kızım baba senin sigara içtiğini hiç görmedim diyor. Çünkü ben çocuklarımın yanında olsun gittiğim yerlerde olsun prensip gereği hiç sigara içmedim. 25 yıl boyunca içtiğim. Bir gün irade koyup 1990’da sigarayı bıraktım. Kararlılık çok önemli. Psikolojik tembih çok önemli” dedi.

Sigaranın birçok hastalığın başlangıcı olduğu gibi gençler arasında da diğer zararlı alışkanlıklar için başlangıç olduğunu kaydeden Topbaş, “Maalesef Türkiye tütün tüketiminde dünyada 10. sırada. Bizim bundan bir an önce kurtulmamız gerekiyor. Sağlık giderlerinin artmasının önüne geçilmesi içinde sigarayı bırakmak önemli. Ben özellikle Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin yöneticilerine teşekkür ediyorum. Sigarayı bırakma tedavilerini en iyi bilen hastane burası ve 20 doktor ile 70 hemşiremize bu konuda eğitim verdiler. Bu eğitimi alan doktor ve hemşirelerimiz İstanbulluların sigarayı bırakmalarına yardımcı olacak” diye konuştu.

Sigara firmalarının yeni hedefi kadınlar!...

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sedat Altın da sigara firmalarının son yıllarda özellikle kadınlara yöneldiğine dikkat çekerek, “Erkekler arsında sigara içme oranı azalırken kadınlarda özellikle kent ve iş yaşamında giderek artış gösterdiğini görüyoruz. O yüzden de Dünya Sağlık Teşkilatı sigarayı bıraktırma günü olarak kutladığımız 31 Mayıs’ı bu sene kadınlara ayırdı. Kadın ve sigara konusu işleniyor” diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bundan sonra kendi hastanelerinde yürüttükleri sigarayı bıraktırma çalışmalarına büyük destek olacağını ifade eden Altın, “Özellikle İstanbul’da sigarayı bırakmak isteyen ama kendisi çabasıyla bırakamayan insanlarımıza bu merkezlerde güzel hizmetler verileceğini inancım tamdır. Sigara bırakılması zor bir alışkanlık olduğu için hiç başlanılmaması gerekir. O yüzden çocukları sigaradan uzak tutmak için rol model olan anne-baba ve öğretmenler sigarayı çocuklarla tanıştırmamalıdır” şeklinde konuştu.

Törende konuşmaların ardından sigarayı bırakmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tozkoparan Tıp Merkezi’ne müracaat eden Bekir Kır isimli 28 yaşındaki vatandaşın tedavisine başlandı. Başkan Kadir Topbaş, 8 yaşından beri sigara içtiğini ve istemesine rağmen bırakamadığını söyleyen Bekir Kır’ın tedavi sürecini bizzat takip edeceğini belirterek, telefon numarasını aldı. Kadir Topbaş, daha sonra törene katılan vatandaşlarla sohbet etti ve çocuklara oyuncak dağıttı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Yükseltilmiş Zeminler: Modern Yapılarda Fonksiyonellik ve Estetik Çözüm
Zor Zamanlarda Okunacak Dualar ve 1 Saatte Geri Getirme Duası
Ankara Psikolojik Danışmanlık Merkezi Hangi Alanlarda Hizmet Veriyor
Afyon Tel Örgü, Afyon Panel Çit ve Afyon Beton Direk: Altyapı Güvenliğinde Yenilikçi Yaklaşımlar
Kayseri’de Yangın Güvenliği ve Yangın Söndürme Sistemleri