İstanbul pahalılıkta New York'a yaklaştı

Moskova dünyanın en pahalı kenti olarak belirlenirken, bu kenti Tokyo ve Londra takip ediyor

İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer'in altı kıtada 143 şehri kapsayan 2008 yılı Yaşam Maliyet Araştırması sonuçları açıklandı. Moskova dünyanın en pahalı kenti olarak belirlenirken bu kendi Tokyo ve Londra takip ediyor. 
 
 
 
Araştırmaya göre geçtiğimiz yıl 38'inci olan İstanbul en pahalı şehirler arasında bu sene 23'üncü sırada yer alıyor.

Tüm dünyada 40'tan fazla ülkede 25 binin üzerinde müşterisine hizmet veren insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer'ın her yıl gerçekleştirdiği en önemli araştırmalarından biri olan Yaşam Maliyeti Araştırması sonuçlandı. Araştırma altı kıtada 143 şehri kapsıyor ve her bir şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giysi, ev eşyaları ve eğlence dahil olmak üzere 200'den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerini ölçüyor. Araştırmanın esas amacı ise uluslarası firmaların yurtdışı görevlerine atadığı çalışanları için rekabetçi ve adil bir yaşam kalitesi ve ödenekler sağlanması adına dünyanın faklı şehirlerinin yaşam maliyeti karşılaştırması. 2008 yılı maliyet araştırmasının sonucunda ilk üçü sırasıyla Moskova, Tokyo ve Londra paylaşıyor. Geçtiğimiz yıl aynı araştırmada 38'incisırada yer alan İstanbul, 2008 yılı sonuçlarına göre sıralamada 13 puan yükselerek pahalılıkta 23'üncü sıraya yükseldi.

Dünyanın en kapsamlı yaşam maliyeti araştırması olan Mercer araştırması New York baz alınarak gerçekleşiyor. 100 puana sahip referans şehir New York, sıralamada bu yıl 22'inci olarak yer alıyor. Araştırmada, bir önceki yılın aksine dünyanın en pahalı ve ucuz şehirleri arasındaki mesafenin genişlediği gözleniyor. Dolardaki hareketliliğin ise araştırma sonuçlarını etkileyen önemli bir unsur olduğu görülüyor. Mercer Araştırma Müdürü Yvonne Traber "Mevcut pazar koşulları ABD dolarının daha da zayıflamasına neden oldu. Euro'nun ve diğer bazı para birimlerinin de güçlenmesi ile birlikte bu yılın sıralamalarında önemli değişiklikler meydana geldi" dedi.

Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması'nın ilk 20'sine göz atıldığında Oslo, Hong Kong, Zürih ya da Singapur gibi Batı Avrupa ve Asya'nın geleneksel olarak pahalı şehirleri halen üst sıralarda. Ancak Doğu Avrupa, Brezilya ve Hindistan'daki bazı şehirlerin yukarılara doğru tırmandığı görülüyor. Örneğin Prag 20 sıra yükselerek 29'uncu sıraya, Varşova 32 sıra yükselerek 35'inci sıraya, Sao Paulo 37 sıra yükselerek 25'inci sıraya geldi. Yvonne Traber "Araştırmamız belirli bazı gıda maddeleri ve petroldeki fiyat artışlarında görülen global trendi teyit ediyor ancak artış her yerde aynı değil. Bu durum, kısmen elektronik ve elektrik ürünleri, diğer ev eşyaları gibi belirli bazı mallarda fiyatların düşürülmesiyle dengelenmekte. Biz bunu özellikle Çin gibi gelişmekte olan ülkelerde daha ucuz ithalat yapılmasına ve teknolojik gelişmelere bağlıyoruz" açıklamasını yapıyor" dedi.

RUSYA'DA RUBLE, İSTANBUL'DA "EMLAK" ETKİSİ

Yaşam maliyeti araştırmasının galibi Moskova'nın konumu Ruble'nin ABD doları karşısında değer kazanmasına ve sürekli artan konut ücretlerine bağlanmakta. 2008 Yaşam Maliyeti Araştırması'nda İstanbul ise bir önceki yıla göre 15 basamak yükselerek 23'üncü oldu. 100 puanlı referans şehir New York'un hemen ardından 99.4 puana sahip İstanbul'daki bu hızlı yükseliş, Türk Lirasının ABD dolarına karşı önemli ölçüde değer kazanmasının yanı sıra özellikle konutlar olmak üzere genel fiyat artışlarının bir yansıması.

Mercer Türkiye Genel Müdürü Sibel Yücesan, İstanbul'un durumunu şu sözlerle yorumladı "İstanbul, gelişmekte olup ekonomisi hızlı büyürken bir yandan da enflasyonla mücadele etmeye çalışan diğer ülkelerle benzer bir pahalılık yükseliş trendi gösteriyor. Bunun yanı sıra, son 3-4 senedir istikrarlı olarak Türk Lirasının amerikan dolarına karşı değer kazanmış olması da fiyatları etkileyen diğer bir unsur. Türkiye'de tüketim metropollerde yoğunlaşıyor. Tüketim mal ve hizmetlerindeki fiyatlarda aşırı artışların olması, emlak piyasasındaki pahalılık İstanbul'u yaşam maliyeti endeksinde yukarı noktalara taşıyor".

ORTADOĞU'DA EN PAHALI ŞEHİR TEL AVİV

Araştırmada Tel Aviv yine Orta Doğu'nun en pahalı şehri konumunda. Tel Aviv, 2007'ye göre 3 basamak yükselerek dünya sıralamasında 14'üncü konuma geldi. Diğer yandan Dubai ve Abu Dhabi'nin yaşam maliyeti araştırmasındaki sıralamalarında bu yıl belirgin bir düşüş oldu. Dubai ve Abu Dhabi, sırasıyla 52'inci ve 65'inci sırada yer aldılar. Bu düşüşün temel nedeni ise BAE Dirheminin ABD dolarına bağlı olması.

Amerika'ya göz atıldığında ise ilk 50 'de yer alan tek şehir New York, geçen yıla göre 7 basamaklık bir düşüş yaşadı. Aynı şekilde diğer ABD şehirlerinde de sıralamada büyük düşüşler görüldü. Örneğin Los Angeles 42'inci sıradan 55'inci sıraya, Miami 51'den 75'e ve Washington, DC, 85'inci sıradan 107'inci sıraya düştü.

Bu yıl 28 basamak atlayarak 54'üncü olan Toronto, Kanada'daki en pahallı şehir. Asya'ya göz atıldığında ise Tokyo maliyetlerin en yüksek olduğu şehir olarak dikkat çekiyor. Hindistan'da Mumbai dört basamak yükselerek 48'inciliğe yükselirken Yeni Delhi 13 basamak yükselerek 55'inci sıraya yerleşti. Sydney yurtdışında çalışanlar için bölgenin en pahalı şehri olma özelliğini koruyor ve genel sıralamada altı basamak yükselerek 15'inci durumda. Melbourne 28 basamak artarak 36'ıncı sırada yer aldı. Dünyanın en ucuz şehri Paraguay'daki Asunción ise 53 puanda.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri