İstanbul'a Melen suyu geliyor

Melen Çayı 74 gün sonra İstanbul ile buluşuyor…

İstanbul’a Melen Çayı’ndan su getirmek amacıyla gece gündüz sürdürülen çalışmalar 74 gün sonra tamamlanacak ve 20 Ekim’de İstanbullular Melen suyunu kullanmaya başlayacak. Gazetecilerle bölgeyi gezen Başkan Kadir Topbaş, “İstanbul'un kaynağı geliyor, İstanbullulara su sıkıntısı yaşatmayacağız” dedi.


 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sakarya’nın Kocaali ilçesine bağlı Ortaköy beldesinde Melen su alma yapısı, terfi istasyonu ve 6 pompa istasyonunu basın mensuplarına gezdirerek proje hakkında bilgi verdi. Gezide İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural ile DSİ 14. Bölge Müdürü Cüneyt Gerek de hazır bulundu.

Sakarya’dan 105 kilometrelik boru hattıyla İstanbul’a getirilecek projenin çalışmalarının 24 saat aralıksız sürdüğünü belirten Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’un uzun dönemli su ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan Melen Projesi'nin birinci aşaması kapsamında 20 Ekim’de saat 16.59’da Melen’den Ömerli Barajı’na su akmaya başlayacağını söyledi.
 

İstanbul’u susuz bırakmamak için hummalı bir çalışma sürdürüldüğünü belirten Kadir Topbaş, şehrin uzun dönemli su ihtiyacını karşılamak amacıyla DSİ ile birlikte Büyük Melen Projesi’nin birinci aşamasını başlattıklarını anlattı. Projenin tamamının 2009-2010 yılında biteceğini belirten Başkan Topbaş, ancak İstanbul’un acil su ihtiyacını karşılamak amacıyla Melen ile Yeşilçay regülatörü arasına 105 kilometre boru hattı döşeyerek, buradan Ömerli Barajı'na su aktarılacağını kaydetti.

Melen’den ilk etapta günde 750 bin yılda 268 milyon metreküp su gelecek…

Bu hattın 75 kilometresinin tamamlandığını, geriye 30 kilometrelik bir mesafenin kaldığını vurgulayan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu hat önümüzdeki günlerde bitecek. 2 bin personel, 691 iş makinesi, gece-gündüz, 3 vardiya halinde hummalı bir çalışma sürdürüyor. Adım adım İstanbul’un su kaynağı geliyor. İstanbulluları suyuna kavuşturacağız. 20 Ekim’de saat 16.59’da Melen’den Ömerli’ye su akacak. Günde 750 bin metreküp su gelecek. DSİ 1. etabı tamamladığında İstanbul’a ilk aşamada yılda 268 milyon metreküp su verilecek. İkinci ve üçüncü aşamalar tamamlandığında da yılda 1 milyar 180 milyon metre küp su temin edilerek, kentin 2040 yılına kadar olan su ihtiyacı karşılanmış olacak. Öte yandan, DSİ Çevre Koruma Projesini de projeyle birlikte hazırladığı için Melen Çayı'nın etrafında herhangi bir çevre sorunu yaşatmayacağız.”

Boğaz Geçişi ile Avrupa Yakasına da su verilecek…

 
Proje kapsamında 2,5 metre çapında çelik boruların döşendiğini ve Avrupa yakasının su ihtiyacını karşılamak için de 160 santimetrelik borularla Boğaz Geçişi Projesi’ni başlattıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Projenin ihalesi yapıldı ve temeli atıldı. Melen Çayı’ndan Ömerli Barajı'na gelecek su, buradan Boğaz geçişi ile Avrupa yakasına aktarılacak. Avrupa yakasının su ihtiyacını karşılamak için başlattığımız Boğaz Geçişi Projesi, Melen ile eş zamanlı bitirilecek. 2 bin 500 metre deniz geçişini kapsayan proje 32 milyon YTL’ye mal olacak” diye konuştu.

Barajlardaki doluluk oranı yüzde 26.5

 
İstanbul baraj havzalarının, kentin 1,5 yıllık suyunu karşılayacak kapasitede olduğunu ve şu anda barajlardaki doluluk oranının yüzde 26,5 düzeyinde bulunduğunu dile getiren Başkan Kadir Topbaş, Melen Projesi’nin 3 aşaması da tamamlandığında İstanbul’un yıllık su tüketiminden daha fazla su kaynağına kavuşmuş olacağına dikkat çekti. Tüm bu projelerin DSİ tarafından ÇED değerlendirmeleri yapılarak uygulamaya konulduğunu vurgulayan Kadir Topbaş, Büyük Melen Çayı'nın su seviyesinin azalması gibi bir sorun olmadığını, ayrıca daha ileride 55 milyon metreküp su hacmi bulunan Hasanlar Barajı’ndan su alabileceklerini söyledi.

Depreme dayanıklı boru hatları…

 
DSİ uzmanlarının yıllardan beri bu projeyle ilgili her türlü değerlendirmeyi yaptığını, bölgedeki birkaç derenin su kapasitesinin düşmesinin projeye fazla olumsuz etkisinin olmayacağını ifade eden Başkan Topbaş, boru hatlarının depreme göre tasarlandığını, olası bir deprem halinde içme suyu hattının zarar görmeyeceğini dile getirdi.

DSİ tarafından yürütülen Melen Projesi’ne kendilerinin de 190 milyon YTL kaynak sağladığını hatırlatan Topbaş, İstanbul’un su sorununu İstanbulluların tasarruflarıyla aştıklarının da altını çizdi. Tasarruf miktarının her geçen gün arttığına dikkati çeken Büyükşehir Belediye Başkanı, suya zam talebiyle ilgili sorular üzerine de alt gelir gruplarının kullandığı su miktarına yönelik bir zam düşünülmediğini belirtti. Daha fazla su kullananların dikkatlerini çekme adına bir zam düşünüldüğünü anlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, ancak buna da Eylül ayında Büyükşehir Belediye Meclisi’nin karar vereceğini bildirdi.

Melen Projesi
 
 
Devlet Su İşleri (DSİ), İstanbul'un artan nüfus projektörlerini dikkate alarak doğacak su ihtiyacını karşılamak amacıyla 1997 yılında “Büyük Melen Projesi”ni hazırladı. Üç aşamadan oluşan projenin 1. aşamasının inşaat çalışmaları 2001’de başladı. Toplam 180 kilometrelik boru hattı, “Cumhuriyet Arıtma Tesisi” ve “Boğaziçi Tüneli” inşaatını da içeren 1. aşama ile Melen Çayı’ndan İstanbul’a yılda 268 milyon metreküp su taşınması hedefleniyor. Projenin 1. aşama inşaatı için bugüne kadar 11 ayrı ihale yapıldı ve yaklaşık 700 milyon dolara mal oldu.
 
2010 yılında tamamlanması hedeflenen 1. aşamada, Melen Çayı'ndan getirilecek olan su, Ağva’dan itibaren Yeşil Vadi’den geçirilip “Cumhuriyet Arıtma Tesisi”ne aktarılarak burada arıtılacak. Daha sonra bu suyu Avrupa yakasına aktarmak amacıyla İstanbul Boğazı’nın 60-65 metre altından tabana tünel kazılarak boru döşenecek. Beykoz Ortaçeşme’den başlayacak ve Sarıyer’de Ayazağa’ya ulaşacak 5,5 kilometre uzunluğundaki boru hattından geçecek su, İSKİ’nin Kağıthane’deki arıtma tesislerine aktarılarak dağıtımı yapılacak.
 
 
Ancak DSİ, İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranının düşmesi ve şehrin su sıkıntısıyla karşı karşıya kalması üzerine, bu sorunu aşmak için Melen projesinin 1. aşamasının bitmesini beklemeden Ağva ile Yeşilçay arasındaki 105 kilometrelik boru hattından Ağva ile Yeşilçay arasında kalan 30 kilometrelik boru hattını tamamlayarak Melen Çayı’nı Yeşilçay isale hattına bağlıyor. Daha sonra bu hattan Ömerli Barajı’na akıtılacak su, İSKİ tarafından İstanbul Boğazı’na yapılacak yeni bir isale hattı ile Avrupa Yakasına aktarılacak. DSİ, bu çalışmayı 80 günde tamamlayarak 20 Ekim’de İstanbul’a Melen suyunu verecek.
 
Büyükşehir İstanbul Boğazı’na boru hattı döşeyecek
 
 
Çalışma kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ, İstanbul Boğazı’nda Salacak-Sarayburnu arasında yapacağı isale hattının temelini 5 Ağustos Pazar günü atacak. Boğaz geçişi, 1200 milimetre çapında 1830 metre uzunluğunda 2 isale hattından oluşacak. Proje ile Anadolu yakasından Avrupa yakasına günde 300 bin metre küp suyun ulaştırılması hedefleniyor.
 
Batırılarak çektirme yöntemiyle inşa edilecek olan isale hattı, 2007 yılı sonuna kadar bitirilecek ve toplam 32 milyon 111 bin YTL’ye mal olacak. Bu isale hattının devreye girmesiyle mevcut günlük 300 bin metreküp kapasiteli Boğaz Geçiş Hattı’nın kapasitesi 600 bin metreküpe çıkacak. Boğaz geçişi ile Avrupa yakasında Bahçelievler ve münzevi depolarına aktarılacak olan su, 4 milyon nüfusun ihtiyacını karşılayacak.
 
Ağva’da sürdürülen çalışmalarda 30 kilometrelik boru döşeme, dere geçişleri, hendek ve platform kazı çalışmalarının belirlenen sürede bitmesi için 24 saat aralıksız çalışmalar sürüyor. Melen Projesi’nin ikinci ve üçüncü aşaması ile Melen Barajı'nın yapımı da tamamlandığında, İstanbul’a yılda 1 milyar 180 milyon metreküp su gelecek. Bu aşamalar DSİ’nin 2009-2010 yatırım programlarında yer alıyor.
 



İBBWEB
İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri

Trafik sorunu bitecek
İSPARK projesi: "Park et, devam et"
Metrobüs saatte 15 bin yolcu taşıyacak
Yağmur sevindirdi
5 günlük 'su' yağdı