Beyoğlu'nda, 'Hacıhüsrev' olarak bilinen İstiklâl Mahallesi'yle birlikte 80 adreste ve Ankara, Antalya, Şanlıurfa gibi illerde düzenlenen 'Demir Yumruk' operasyonun ardından, İstanbul'da son dört gündür büyük alışveriş merkezleri ve havaalanlarında yapılan hırsızlık olayları kesildi. Emniyet'e yankesicilik, kapkaç, kuyumcu dolandırıcılığı gibi suçlardan tek bir olay bile intikal etmedi. Baskında gözaltına alınan 246 kişiden 26'sı tutuklandı.
Dokuz kentte operasyon
Yaklaşık bir yıl süren takipten sonra yakalananların büyük bölümünün serbest bırakılmasının çetenin bir süre sonra yeniden aktif hale gelmesine neden olacağını söyleyen Emniyet kaynakları bu tür suçlara karşı Türk hukukundaki düzenlemelerin yetersiz kaldığını savundu. Asayiş Şube Müdürlüğü, dokuz aydır teknik takiple hazırlandığı operasyon için 5 Temmuz'da harekete geçmiş, Hacıhüsrev'i kuşatmıştı. İstanbul'da 80 adresle birlikte Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Samsun, Şanlıurfa ve Niğde gibi illerde de operasyonlar yapılmıştı.
26 tutuklu var
Diğer illerden gelenlerle birlikte 57'si çocuk 246 kişi gözaltına alınmıştı. 12 yaşından küçük çocuklar Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne teslim edilirken, birçoğu da Emniyet'ten serbest bırakılmıştı. 246 kişiden 77'si adliyeye sevk edildi. Savcı bunlardan 43'ünün tutuklanmasını istedi. Ancak mahkeme zanlılardan sadece 26'sını 'organize suç örgütü kurmak, yönetmek, üye olmak', 'küçük yaştaki çocuklara gasp ve kapkaç yaptırmak', 'gasp' ve 'silahla yaralama' suçlarından tutukladı.
Operasyonun ardından dört gündür özellikle büyük alışveriş merkezleri ve havaalanlarından polise tek bir olayın intikal etmemiş olması da çetenin faaliyetleri konusunda önemli ipucu veriyor.
'Çete toparlanabilir'
Emniyet kaynaklarıysa, kapkaç, yankesicilik gibi çok sık görülen hırsızlık olaylarında hukuki düzenlemelerin eksikliğinden yakındı. Gözaltına alınan 246 kişiden sadece 26'sının tutuklandığına dikkat çeken kaynaklara göre, çete bir süre sonra yeniden toparlanabilir. Bunun için önerilense, sosyal yara haline gelen kapkaç, hırsızlık gibi suçlara karşı caydırıcı cezaların getirilmesi.
25 suçlu aile
'Demir Yumruk' operasyonunun ortaya çıkardığı tabloysa çetenin suç oranındaki rolünü gösteriyor. Emniyet'in araştırmasına göre, çetenin içinde 25 aile var ve bunlar suç işlerken işbirliği yapıyor. Bazı aileler suç işlemekte kullanılması üzere çocuklarını kiralıyor, kimiyse arabalarının kullanılmasına izin veriyor. Bu aileleri yönlendiren bir aile bulunuyor ve suçu örgütleyen kişiyse bir kadın.
Hırsızların lüks yaşamı
Operasyonla ortaya çıkan bir başka önemli bilgi de çete üyelerinin malvarlıkları. Çetenin hırsızlık parasıyla lüks yaşam sürmesi, polisi bile şaşırttı. Mükerrem ve Müjdat Çapalar, Silivri'deki lüks villalarında yakalandı. Çetenin içindeki bir başka aileninse Kuşadası'nda bir oteli ortaya çıktı. Ayrıca çeteye ait 118 araç tespit edildi. Bu araçların kimi ticari taksi, kimi dolmuş olarak kullanılıyordu, bazıları da lüks markalardı.
YTL, dolar ve avrolar
İstanbul'un en güzel semtlerinde daireler ve dükkânların olduğu da ortaya çıkarıldı. 'Demir Yumruk' operasyonunda '24 silah, 604 parça ziynet eşyası, 162 çalıntı cep telefonu, altı LCD plazma TV, üç bilgisayar, yedi dizüstü bilgisayar, elektronik eşyalar, 2 bin 624 uyuşturucu hap, 1817 gram esrar, 36 bin 615 YTL, 14 bin 176 avro, 14 bin 469 dolar ve 15 çalıntı araç ele geçirildi
RADİKAL