ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın İstanbul’da gerçekleşecek yıllık toplantıları 30 Eylül-8 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da kongre vadisine yakın bölgedeki 5 yıldızlı oteller, bir haftalığına fiyatlarını yükseltti. Bu süreçte otellerde rezervasyon yaptırmak isteyen müşteriler, “Bu hafta İMF fiyatı uyguluyoruz” cevabıyla karşılaşıyor. Oteller, toplantı öncesi ve sonrası 167-536 Euro arasındaki tek kişilik standart odaları, toplantı tarihinde 918 ile 3 bin Euro arasında değişen fiyatlara satıyor. Oteller, “IMF’nin toplantıyı başka yerde yaparız” uyarısı üzerine 6 bin kişinin rezervasyonunu ortalama 250 Euro’dan yapmıştı.
6 bin oda tutuldu
Dünya Bankası ve IMF Guvernörler Kurulu’nun her yıl gerçekleştirdiği yıllık toplantılar, bu yıl 6-7 Ekim arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılacak. Toplantılara, Dünya Bankası ve IMF üyesi 185 ülkeden heyetler, gözlemciler, özel sektör temsilcileri, akademisyenler, sivil kuruluşlar ve basın mensupları katılacak. Organizasyonun konaklama hizmetlerinden sorumlu Visitur, 13 bin kişinin katılması beklenen toplantılar kapsamında 30 Eylül-8 Ekim haftası için Kongre Merkezi’ne yakın 45 lüks otelde 6 bin oda tutulduğu bilgisini verdi. Resmi heyetler için ayrılan odaların fiyatları 250-350 Euro arısında değişirken, özel sektör temsilcileri, akademisyenler ve basın mensupları için yapılan rezervasyonların geceliği 20 Euro’dan başlayıp 5 bin Euro’ya kadar çıkıyor. IMF ve Dünya Bankası aracılığıyla ödenecek fatura 15-20 milyon Euro olacak.
Oteller doldu
30 Eylül-8 Ekim tarihleri arasında, otellerde kahvaltılı standart oda için uygulanacak KDV dahil ücretler şöyle:
Çırağan Palace Kempinski İstanbul: 536 Euro
Four Seasons Bosphorus İstanbul: 435 Euro
Ritz Carlton İstanbul: 3 bin Euro (normalde 300 Euro)
Ceylan Intercontinental: 1950 Euro (normalde 335 Euro)
Conrad İstanbul: 1080 Euro (normalde 195 Euro)
The Marmara: 1080 Euro (normalde 167 Euro)
Hilton İstanbul: 918 Euro (normalde 205 Euro)
TUROB: Uygulama normal
TURİSTİK Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, etik gibi görünmeyen bu uygulamanın, büyük toplantıların gerçekleştirildiği başka ülkelerde de yapıldığını söyledi. Otelcilerin, Turizm Bakanlığı’ndan aldığı tarifeli fiyatlar olduğunu belirten Timur Bayındır, “Fakat dönemsel olarak talebe göre fiyatlar inip çıkabiliyor. Kriz döneminde 400 Euro’luk odaları 100 Euro’ya indirilebildiği gibi IMF ve F1 gibi büyük toplantılar süresince talep çok fazla olduğu için fiyatlar da yükselebiliyor. Bunda yanlış bir şey yok” diye konuştu.