Ramazan Çetin'in haberi
Yerdelen, ‘Ani-Candan' adını verdiği cihazın ayrıca depremi de 18-20 dakika önce haber verdiğini öne sürdü.
Evinin balkonunu ‘Elektronik laboratuvarına' dönüştüren Yerdelen, 7 yıldan bu yana cihaz üzerinde çalıştığını, tavşanlar üzerindeki denemelerin başarılı olduğunu savundu. 18 yıldan bu yana buluşlar yapmaya çalışan Metin Yerdelen, elektronik cihazların içindeki hafıza ve güç entegrelerini kullanarak Ani-Candan'ı geliştirdiğini söyledi.
Yaptığı cihazın 200 YTL'ye mal olduğunu, patent almak için başvurduğunu anlatan Metin Yerdelen, şöyle konuştu:
“Cihazı özellikle kalp hastaları için geliştirdim. Cihaza bağlı elektrotları kişi vücuduna bağladıktan sonra cihaz otomatik olarak kalp ritimlerini ölçüp hafızasına kaydediyor. Cihaza bağlı olan kol saati ise nabız ve vücut sıcaklığını sürekli kontrol ediyor. Cihaz kalp ritminde bozukluk ya da bir kişinin kalp krizi geçirdiğini tespit ettiği anda kol saatine taktığım bluetoot, kişinin cep telefonuna komut gönderip, SMS yoluyla Acil Servis, doktor ya da belirlediği 5 kişinin cep telefonlarına mesaj gönderiyor. Cihazı vücuduna bağlayan bir kişi yolda yürürken kalp krizi geçirirse, cihaz, çevresine toplanan kişilere kalp krizi geçirdiğini sesli olarak bildiriyor.”
Elektronik kol saatini 6 YTL'ye satın alıp, çeşitli eklemeler yaparak kalp hastalarının yanı sıra depremi de haber veren özelliklere kavuşturduğunu öne süren Yerdelen, şöyle devam etti:
“Evimin bahçesine 20 santimetre çapında 17 metre derinliğinde kuyu kazdırdım. Kuyuya ince fiber optik kablo ve ses alan mikrofonlar yerleştirdim. Yerin metrelerce altında herhangi ses ya da titreşim olduğu anda kablolar ve mikrofonlar algılayıp, kol saatine mesaj göndererek uyarıyor. Böylece deprem olacağını 18 dakika önce öğrenip önlemimizi alabiliriz. Bu sistemi herkes kullanamaz, deprem araştırma birimi yapılıp, benim sistemim takılabilir. Benim yaptığım testlerde bu sistemle üç depremi önceden tespit ettim” diye konuştu. Yerdelen, iki ulusal televizyonda düzenlenen icat yarışmalarına katıldığını, ancak geliştirdiği cihazın jüri tarafından tam olarak algılanamadığı için sıralamaya giremediğini ileri sürdü.
(Hürriyet)