Katarakt, yaşlanma belirtilerinden olan ve gözde bulanıklık yaratan merceğin çıkarılarak yerine yenisinin konması şeklinde cerrahi bir işlem gerektiren göz rahatsızlığı olurken katarakt ameliyatı ile tedavi edilir.
Genel olarak ileri yaşlarda ortaya çıkan göz rahatsızlığı başlangıç olarak herhangi bir belirti göstermeyebilir. Fark edilmez ve ilerlerse görüşün net olmaması, bulanıklaşma ve puslu görme gibi belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Renkler daha solgun ve keskin olmayarak kişinin görüş fonksiyonları bozulur.
Katarakt Tedavisi Nedir?
Göz rahatsızlığı olan katarakt için tek tedavi yöntemi katarakt ameliyatı yapılmasıdır. Cerrahi olan bu yöntemde kişi ağrı ya da acı hissetmez. İlerlemeden bazı durumlarda anlaşılamayan katarakt için mutlaka düzenli aralıklarla göz doktoru muayenesi önemlidir.
Oluşum nedenleri arasında ışığa çok maruz kalınması, genetik bozukluklar, farklı göz operasyonları ya da göz hastalıkları görülebilir. Sisli, lekeli ve bulanık görme rahatsızlık oluşturmasından dolayı erken dönemde mutlaka tedavi edilmesi önemlidir.
Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tek yöntemi cerrahi olan katarakt rahatsızlıklarında mercek çıkarılarak yerine özel bir cihazla yeni bir mercek takılması şeklinde operasyon gerçekleşir. Bu yöntem uygulanırken hasta herhangi bir acı ya da ağrı hissi yaşamadan süreç tamamlanır.
Katarakt ameliyatı sonrasında hemen gündelik hayata dönülebilirken görme fonksiyonu oldukça net bir şekilde olur. Süreç tamamlandıktan sonra iyileşmenin hızlanması ve enfeksiyon riskinin oluşmaması için 3-4 hafta damla kullanımı önerilir.
Makula Deliği Nedir?
Göz retinası ışığı fark eden bir sinir hücresi tabakasıdır. Makula ise bu tabakanı tam ortasında yer alır. Makula deliği bu tabakanın delinmesi olup tedavi edilmediği takdirde görme kayıplarına kadar ciddi göz sağlığı sorunları oluşturabilir. İlaçla tedavisi mümkün olmayan göz rahatsızlığında tek yöntem cerrahi uygulamadır.
Bu operasyonla göz içerisine bir gaz enjektesi yapılır ve gözün bu gaz sayesinde deliği kapatma süreci beklenir. Operasyon basit bir yöntem olup makula deliği kapanmasıyla hasta net bir şekilde görme fonksiyonunu geri kazanır.
Makula Deliği Evreleri Nelerdir?
Makula deliği göz rahatsızlığı yaşayan kişiler fark etmese de evreleri 4 şekilde ilerleyen ciddi bir problemdir. Hangi evrede olması önemli olmayıp mutlaka operasyon ile tedavi edilmesi önemlidir.
Operasyon başarısı başlangıç evrelerinde oldukça iyi iken ilerleyen evrelerde başarı oranı düşük olabilmektedir. Bu nedenle belirtileri fark eden kişinin mutlaka bir göz doktoruna danışması ve muayene olması hastalığın tedavisinde önemli bir yer alır.
Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?
Retina dekolmanı yaşlanmayla ortaya çıkan ve yırtıkla başlayıp ilerleyen, tedavi edilmezse görme kayıpları oluşturabilecek ciddi bir göz problemidir. Hastalık sırasında ilk bulgular genellikle şimşek çarpması şeklinde ışık yansımaları, uçuşmalar, noktaların geçişleridir. Bu belirtiler dekolman belirtileri olup mutlaka tedavisi gereklidir. Dekolman olan kişilerde görme bulanıklaşarak gri bir perde oluşumu algılanır. Erken dönemde tedavi edilmesi oldukça önemli olup tipine göre medikal ya da cerrahi şekilde tedavi edilebilir.
Retina Dekolmanı Tedavi Fiyatları
Retinada oluşan dekolman rahatsızlıklarında genel olarak cerrahi yöntemler kullanılarak tedavi yapılsa da erken dönemde dekolman cinsine göre medikal tedavi de uygulanabilir. Her rahatsızlık için geçerli olan erken dönemde retina dekolmanı tedavisi bu bağlamda önemli olup fiyatları da etkileyeceği bilinmelidir.
Hangi yöntemin kullanılacağı, hastalığı evresi ve hasta durumu, göz doktoru ve hastanenin konumu gibi etkenler dekolman fiyatlarında etkili olan faktörlerdendir. Bu nedenlerden dolayı detaylı bilgi almak ve fiyat bilgisi için muayene olunmalıdır.
Muayene sonrasında uzman hekimlerden bilgi alınarak retina dekolmanı kararı verilmeli ve görme kabı yaşanmaması için erken dönemde hızlı hareket edilmelidir.