Kayıp trilyonun alacak davasında Yargıtay son kararını verdi. Erbakan'ın son umudu olan karar düzeltme başvurusu reddedildi. Böylece Erbakan'ın Hazine'ye ödeyeceği 12.5 milyon TL'lik borç kesinleşti. Erbakan'ın borcu 5 yıl içinde taksit taksit ödemesi planlanıyor.
Habertürk'ün haberine göre Maliye Bakanlığı, Erbakan'ın İstanbul, Ankara ve Balıkesir'deki gayrimenkulleri üzerine haciz koydurmuş, yargı sürecinin tamamlanmasını bekliyordu. Yargıtay'ın son kararıyla Maliye Bakanlığı 12.5 milyon TL'lik Hazine alacağının tahsili için Erbakan'ın Altınoluk'taki yazlığı, Ankara ve İstanbul'daki 3 evi ile arsalarını icra yoluyla satışa çıkartacak.
TAKSİTLİ ÖDEME PLANI
Bu arada Maliye Bakanlığı kayıp trilyon davasıyla ilgili yargı süreci devam ederken Erbakan'a bir teklif götürdü. Hoca'ya borcunu yapılandırması ve taksitle ödemesi önerildi. Ancak Erbakan, hukuki süreçten umutlu olduğu için bu teklifi kabul etmedi. Erbakan'ın Yargıtay'ın tüm umutlarını söndüren kararından sonra, bu öneriyi Maliye Bakanlığı'na götürmeyi planladığı öğrenildi. Erbakan'ın borcunun 5 yıla yayılmasını, aylık taksitler halinde borcu ödemeyi taahhüt etmeyi düşünüyor.
BORÇ YENİDEN YAPILANDIRILACAK
Borcu yapılandırmayı kabul etmesi Erbakan'ın 12.5 milyon TL'yi tümüyle üstlenmesi anlamına gelecek. Erbakan'ın gayrimenkulleri üzerindeki haciz borcun son taksidi ödeninceye kadar kalkmayacak. Ayrıca ödeme planında gecikme olduğunda Maliye Bakanlığı hacizli malları derhal satabilecek. Aylık taksitler halinde borç ödenirken de, 2.6 milyon TL olan ana borç üzerine aylık 20 bin TL faiz işleyecek.
AKRABA DESTEĞİ ALACAK
84 yaşındaki Erbakan'ın, 5 yıllık ödeme planındaki taksitlerini yakın akrabalarının desteğiyle ödeyebileceği öğrenildi. Erbakan'ın ağır sağlık sorunları nedeniyle borcun tamamını ödeyemeden hayatını kaybetmesi halinde, borç mirasçılarına devrediyor. Ancak mirasçıları vefat etmesinden 3 ay önce reddi miras başvurusu yaparsa bu durumda borç da ölümle beraber kapanıyor.
Kapatılan Refah Partisi'ne (RP) 1997 yılında yapılan seçim yardımının 1 trilyon lirası, parti kapatıldıktan sonra Maliye'ye iade edilmeyince eski Genel Başkan Necmettin Erbakan, parti yöneticileri ve il başkanlarının da aralarında olduğu 88 RP'li hakkında hem ceza hem de alacak davası açılmıştı.