Malkoç, Feriköy Ermeni Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Murat Öğer nezdinde tüm Hristiyan vatandaşlarımızın Paskalya Bayramını kutlarken, dinler arasında uzlaşma, insanlar arasında da barış, sevgi ve kardeşlik duygularının daha da güçlenmesi temennisinde bulundu.
Feriköy Ermeni Klisesi Vakfı Başkanı Murat Öğer’den cemaatlerinin sorunları ve beklentileri hakkında bilgi alan Malkoç, daha sonra Hristiyan vatandalarımızla birebir sohbetler gerçekleştirdi.
Öte yandan Feriköy Ermeni Kilisesi’nde gerçekleşen Paskalya Bayramı ayini ve törenlerine katılımın en üst seviyede olduğu görüldü. Hristiyan vatandaşlarımız Paskalya Bayramını hiçbir aksaklık yaşamadan en güzel şekilde kutladılar.
PASKALYA NEDİR?
İsa’nın dirilişini dile getiren Paskalya, Hıristiyanlığın en büyük bayramı sayılır. Paskalya Günü, ilkbahar gün dönümünün yaşandığı 21 Mart’ta dolunayın görülmesinden sonraki ilk pazar günüdür. Bu nedenle Paskalya Günü’nün tarihi değişebilmektedir.
Paskalya, perhizle geçen beş haftalık (büyük perhiz) bir hazırlık dönemi ile son haftayı (kutsal hafta) kapsar. Paskalya Günü’nde (paskalya pazarı) sona erer. Pentekostes (hamsın) yortusuna kadar süren 50 günlük döneme, Paskalya dönemi (hamsin dönemi) adı verilir.
Paskalya Günü için evlerde özel çörekler (paskalya çöreği) yapılır; yumurta (boyalı paskalya yumurtası) haşlanır; mumlar yakılır; dualar okunur.
Katolik Kiliselerinde, Paskalya gecesi ayininde yeni ateş kutsanır, paskalya mumu yakılır; kutsal kitaptan bölümler okunur, vaftiz törenleri yapılır.
Rum ve Rus Ortodoks Kiliselerinde gece ayinlerinden önce kilise dışında bir ayin alayı düzenlenir; alay, kiliseden çıkarken hiç ışık yakılmaz; dönüşte ise, İsa’nın dirilişini simgelemek için yüzlerce mum yakılır.