Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, KEY ödemelerini hiç alamayanlar ya da eksik alanlara uyarılarda bulundu. “Çalışanlarımız ve emeklilerimiz, KEY’den yararlanamamışlarsa veya paralarını eksik almışlarsa, 28 Ekim günü mesai bitimine kadar itirazlarını mutlaka yapsınlar” diyen Tezel’e göre şu ana kadar tahmini olarak 5 milyon kişi itirazda bulundu.
“Gerçek rakamları ancak 28 Aralık tarihinde görebiliriz” diyen Tezel, itiraz için son haftayı bekleyenlere, itirazı nasıl ve nereye yapacaklarına ilişkin hatırlatmalarda bulundu:
28 EKİM MESAİ SAATİ BİTİMİNE KADAR
“KEY’le ilgili itirazlarda son gün, 28 Ekim 2008 olacak. 28 Ekim’de akşam mesai bitiminde, yani saat 17.00’de süre doluyor. Aslında Resmi Gazete’de yayın 27’sinde yapılmıştı. 27’sinde yayın yapıldığı için de itiraz için son gün aslında 27’siydi. Fakat Resmi Gazete 27’sinde çıktığı halde kapağında 27, iç sayfalarda 28 yazıyordu. Yani Resmi Gazete’de de bir hata oldu. Daha sonra Zeki Sayın, KEY’le ilgili itirazlar için 28 Ekim’in son gün olduğuna ilişkin bir açıklama yaptı. Bu nedenle çalışanlarımız ve emeklilerimiz, KEY’den yararlanamamışlarsa veya paralarını eksik almışlarsa, 28 Ekim günü mesai bitimine kadar dilekçelerini ilgili birimlere vermeleri lâzım. KEY’le ilgili itirazlar konusunda başlangıçta karmaşa yaşandı. İl müdürlükleri dilekçeleri almak istemediler ama şu anda böyle bir sıkıntı yok. Şu anda vatandaşlar itiraz dilekçelerini posta ile de gönderebiliyorlar.”
İTİRAZLAR NEREYE YAPILACAK?
“Kamu kurumunda çalışanlar kamu kurumuna, SSK’lı çalışanlar Sosyal Güvenlik Kurumu’na, emekliler de SGK’na başvuracak. Başvurular posta yoluyla da yapılabilir.”
1987-1995 ARASINI ÇALIŞARAK GEÇİRENLER
“Bu dönemde dönemde çalışanlar, çalıştıkları sigorta müdürlüklerine tek tek dilekçe verecek. Diyelim ki 2 yıl Nevşehir’de, 3 yıl Kastomunu, 5 yıl Beşiktaş’ta çalışmışlarsa her çalışmalarının bağlı olduğu sigorta müdürlüklerine ayrı ayrı dilekçe verecekler. Zaten SGK, sonunda kendi web sayfasında KEY’le ilgili itiraz dilekçelerinin örneklerini yayınladı.'
1987-1995 ARASINI EMEKLİ OLARAK GEÇİRENLER
“Bu grup da KEY ödemesi almamışsa Sosyal Güvenlik Kurumu’na, herhangi bir birimine veya genel müdürlüğüne veya başkanlığına, dilekçeyle şahsen veya posta yolu ile başvurabilir.”
1987- 1995 ARASINDA KAMU KURUMUNDA ÇALIŞANLAR
“O tarihlerde kamu kurumunda çalışmış olanlar itiraz dilekçelerini kendi kamu kurumlarına verecekler. 1987-1995 arasında devlet memuru, asker, polis gibi çalışanlar o tarihlerde çalıştıkları kamu kurmularına tek tek dilekçe verecekler. 2 yıl Muş Emniyet Müdürlüğü’nde, 5 yıl Kars Emniyet Müdürdlüğü’nde, 3 yıl İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde çalışmış olan bir polis, her bir emniyet müdürlüğüne ayrı ayrı dilekçe verecek. Diğer bir örnekle; 3 yıl Nevşehir Hastanesi’nde, 6 yıl Adıyaman Hastanesi’nde çalışan bir hemşire de, her çalıştığı hastaneye ayrı ayrı dilekçe verecek.”
BELGE ŞART MI?
“Şu anda itirazlar için belge bulmaya imkân yok. Kamu kurumlarının bulamadığı belgeyi, vatandaştan istemenin bir alemi de yok. Zaten şu ana kadar gördüğümüz kadarıyla, vatandaşlar da itiraz dilekçelerine bir belge eklemiyorlar. Bildirimlerde yüzde 50 oranında eksiklikler olacağını düşünüyorum. Çünkü o belgeler nasıl vatandaşta yoksa, kamu kurumlarında da yok.”
İTİRAZDAN SONRAKİ ÖDEMELER NE ZAMAN YAPILIR?
“28 Ekim’den sonra kurumlar çalışmalarını tamamlayacak, 28 Aralık gününe kadar da bu çalışmalarını tasfiye halindeki Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi’ne ulaştıracaklar. 28 Aralık’ı takip eden süre içinde tasfiye halindeki Türkiye Emlak Bankası A.Ş yönetimi yeni bir liste yayınlayacak ve paralar ödenmeye başlanacak. Bu listede ismini bulup, parasını yeterli görmeyenler mahkemeye giderek haklarını arayabilecek. İtirazlardan sonraki ödemelerin ne zaman yapılacağına ilişkin belirlenmiş bir tarih, takvim yok. 28 Aralık’tan sonra Emlak Bankası, Ziraat Bankası’na ödeme talimatı verecek. Ödemeler için bir takvim yok, ‘para var’ deniyor.