Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin saydam olmadığını savunarak, belediyeye bağlı 23 şirketten 21'inin bilançosunu incelediklerini ve hesaplarda usulsüzlükler olduğunu iddia etti.
CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu, Üsküdar'da Kafkas Kültür Derneği'nin düzenlediği etkinliğe katıldı. CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ile birlikte yaklaşık 1.5 saatlik bir gecikmenin ardından geldiği dernekte kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, merakla beklenen bilançoları açıkladı.
Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasının başında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a belediyeye ait şirketlerin bilançolarını açıklamasını istediklerini ancak olumsuz cevap aldıklarını söylerken, belediye yönetiminin saydam olmadığını savundu. Kılıçdaroğlu, "Çağdaş bir belediyecilik yönetiminin temel unsuru saydamlıktır.
Çünkü saydam bir yönetim halkına hesap vermeyi onurlu bir görev olarak kabul eder. Nitekim Sayın Kadir Topbaş da aynı görüşte olacak ki, 21 11 2006 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi resmi web sitesinde yer alan konuşmasında, "Bütçemiz son derece titiz bir şekilde, en ince ayrıntısının bile hesabı verilerek İstanbullulara hizmet olarak sunulacaktır" demiştir. Ama bu anlatım sadece sözde kalmıştır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 23 şirketin bırakınız en ince ayrıntısını, bilançoları, gelir gider tabloları dahi İstanbullulara açıklanmamıştır.
Sayın Topbaş'a bunları açıklayın dediğimizde "bunlar anonim şirkettir, bunların genel kurulları yapılır, kendi denetçileri vardır" gibi kendince gerekçeler yönelterek şirketlerin mali yapılarını kamuoyundan gizlemiştir.
Sayın Topbaş'a İstanbullular adına bir çağrıda bulunduk, şirketlerin bilançolarını açıklayın diye, ancak açıklamadığı için bilançolardan yola çıkarak 21 şirketin ticari karlarını, zararlarını borçlarını ve öz sermayelerini zorunlu olarak biz açıklıyoruz" diye konuştu.
Kadir Topbaş'ın İstanbullulara verdiği sözü kendilerinin yerine getirdiğini savunan Kılıçdaroğlu, 23 şirketten ikisinin bilançolarını bulamadıklarını ancak 21 şirketin bilançosunu açıklayacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, "21 şirketin üçü zarar, 18'i ticari kar beyan etmiştir. Zararların toplamı 17 milyon 957 bin TL'dir.
Kalan 18 şirketten ticari karıda 296 milyon 565 bin TL'dir. Bu sonuçlar olumlu gibi görünmekle beraber bilançolar incelendiğinde farklı bir tablo ortaya çıkmaktadır.
Şirketin 31.12. 2007 itibariyle kısa ve uzun vadeli borçları 2 milyar 407 bin 524 TL'dir. Bir başka anlatımla 2007 sonu itibariyle dolar kuru hesap alındığında bu şirketlerin borçları 2 milyar 63 milyon doları bulmaktadır" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, yapılan incelemelerde İDO A.Ş.'nin hesaplarında usulsüzlük olduğunu ima ederek, "Bilançolar daha yakından incelendiğinde bir şirketin durumu özellik arz etmektedir.
Bu şirketler Türkiye'nin mali mevzuatına ve kendi amaç ve usullerine göre çalışmak zorundadırlar. İDO A.Ş.'nin hesaplarına baktığımızda 283 milyon 741 bin lira tutarında kanunen kabul edilmeyen gider söz konusudur. Bu giderlerin neler olduğunu Kadir Topbaş'ın açıklamasını bekliyorum" dedi.
Belediyeye ait şirketlerin borç batağında olduğunu savunan CHP'li Kılıçdaroğlu, "Açıkça görülmektedir ki şirketlerin yıllık bilanço gelirleriyle üzerindeki borç yükü arasında yaklaşık bire on oran vardır. Borç miktarı 2 milyar 64 milyon dolar iken tüm şirketlerin kar toplamı ancak 239 milyon liradır. Bu borçlar sadece 21 aş şirkete ait borçlardır.
Ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın Hazine Müsteşarlığı kayıtlarına göre, 2,3 milyar dolar bir borcuda bulunmaktadır. Sayın Topbaş yaptığı bir söyleşide Sayın Ali Müfit Gürtuna'dan belediyeyi borç olmaksızın devraldığını açıklamıştır.
Oysa bugün geldiğimiz noktada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mali yapısının hiçte iç açıcı olmadığı ortadadır. Bu sağlıksız yönetim anlayışının sonucu olarak ortaya bir başka tablo çıkmıştır.
Belediyenin raylı sistem gelirleri, yangın sigorta vergi gelirleri emlak vergisi gelirleri ilan asma tahsisi vakıf ücreti gelirleri servis araçları ruhsat izin harcı gelirleri basın ve reklam vergisi gelirlerinin önemli bir kısım 2022 yılına kadar ipotek altına alınmış borçların geri ödenmesine tahsis edilmiştir. 21. yüzyılda Düyun-u Umumiye İdaresi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde taht kurmuştur" diye konuştu.
Program başlamadan önce salonda bir de bayrak krizi yaşandı. Konuşmacıların ardındaki panoya Türk bayrağının yanına Kafkasları temsilen bayrak asmak isteyen iki kişi CHP'li görevlilerce engellendi.
İki kişi bayrak asmalarına izin verilmeden görevliler tarafından uzaklaştırıldı. Kafkas kökenli grubun gösterisinde ise şiir okuyan genç duygularına hakim olamayıp gözyaşlarına boğuldu.